araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Antalya Gezi Rehberi

Türkiye’nin en kalabalık 5. Şehri olan Antalya, ülkemizin Akdeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Antalya; batısında Muğla ve doğusunda Karaman ve Mersin illeriyle sınır komşusudur. Özellikle turizm alanında hızlı bir ivmeyle yükselişe geçen şehir, ülkemiz için “turizmin başkenti” olarak görülmektedir. Antalya’nın eşsiz güzelliklerini keşfetmeye ve gezi turuna çıkmak için araç kiralama taleplerinizde binlerce araç içerisinden en iyi fiyat garantisi ile antalya havalimanı araç kiralama hizmetimizden faydalanabilirsiniz.  İsim kökeni itibariyle “Attalos Yurdu” anlamına gelen Antalya, ismini kurucusu Pergamon Kralı 2. Attalos’tan almıştır. Yapılan arkeolojik kazılar ışığında şehre ilk yerleşim günümüzden 40 bin yıl öncesine dayanmaktadır.

Olympos

Antalya’da Gezilecek Tarihi Yerler

Antalya’daki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Termessos Antik Kenti: Şehrin 30 kilometre kuzeybatısında, Korkuteli yolu üzerinde yer alan Termessos Antik Kenti, bugünkü “Güllük” adını taşıyan Solymos Dağı’nın dorukların, Anadolu’nun en eski halklarından Sloym’ler tarafından kurulmuş tarihi bir değerdir. Bu antik kentin Bizans dönemi ve daha sonraki dönemleri hakkında elimizde bir bilgi bulunmamaktadır. Bir süre sora terk edilen antik kent, doğal tahribatların dışında günümüze oldukça sağlam ulaşmayı başarmıştır. Termessos, çok sayıda mezarlığa ve tapınağa sahiptir. Antik kente giriş ücreti 10 TL’dir.
  • Olympos Antik Kenti: Bu antik şehir adını, 16 kilometre kuzeyinde yer alan Toroslar’ın 2.375 metre yüksekliğe sahip Tahtalı Dağı’ndan alır. Likya birliğinde üç oy hakkına sahip altı şehirden biri olan bu antik kentin günümüze ulaşan kalıntıları genellikle orman içlerinde bulunup ağaç ve çalılarla örtülmüştür Kentin içinde: Küçük bir tiyatro, kenti ikiye bölen bir nehir ve lahitler yer almaktadır. Helenistik Çağ’da kurulan bu muazzam tarihi yap,  Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme alanı olduğundan dolayı günümüzde sit alanı olarak korunmaktadır. Antik kente giriş ücreti 20 TL’dir.
  • St. Nicholas Kilisesi – Noel Baba Kilisesi: Demre’de yer alan bu kilise, Noel Baba olduğu rivayet edilen Aziz Nicholas’ın ölümüyle yaptırılmıştır. Noel Baba’nın burada öldüğüne daha sonra kemiklerinin İtalyan denizciler tarafından Bari’ye götürüldüğüne inanılır. Hristiyanlık adına önemli bir yapı olan kilisede her yıl alınan özel izinle ayinler düzenlenmektedir.  Kiliseye giriş ücreti ise 50 TL olup, alışılageldiğimiz rakamların biraz üstündedir.
Duden Selalesi

Antalya’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Antalya’daki doğa harikaları şu şekildedir:

  • Düden Şelalesi: Günümüzde Antalya’nın bir sembolü haline gelmiş Düden Şelalesi, kaynağını Kepez Hidroelektrik Santrali’nden almaktadır. İl merkezine ortalama 15 kilometrelik bir uzaklıkta yer alan şelale, Kepez ilçe sınırlarında bulunuyor. İskender Şelalesi ve Yukarı Düden Şelalesi olarak da geçen şelaleye giriş ücreti ise kişi başı 5 TL’dir.
  • Uçansu Şelaleleri: Şehir merkezine ortalama 60 kilometrelik bir uzaklıkta yer alan Akçapınar Köyü’ndeki bu doğa harikasına, özellikle doğa severler tarafından büyük hayranlık duyulmaktadır. Gizemli güzellik olarak da adlandırılan şelale, Hıristiyanların hac yolu olarak bilinen Aziz Paulus Yolu üzerinde bulunmaktadır. Şelalelere giriş ücretsizdir.
  • Tilkiler Mağarası: Manavgat ilçesinde yer alan bu tabi mühendislik harikası, yaklaşık 7.000 metre uzunluğuyla ülkeminiz en uzun mağarasıdır. Aktif bir mağaradır ve su seviyesi İlkbahar aylarında artış göstermektedir. Mağaranın bir bölümü kireçtaşı, bir bölümü ise konglomera’dır.

Antalya’nın Meşhur Yemekleri

Antalya’nın yöresel yemekleri şu şekilde sıralanır:

  • Enginarlı Girit Kebabı: Listemizin baş sırasında yerini alan bu fevkalade lezzetin sırrı enginarlarında gizli. Yunan adlarından şehre gelmiş bu tat; margarin ve kuşbaşı etlerin önce karıştırılmasıyla oluşturuluyor. Etin pişmesine yakın enginarlar dökülerek servis tamamlanıyor.
  • Hülüklü Çorba: Gülüklü olarak da akıllarda yer etmiş çorba; nohut, uflanmış köfte ve sarımsakla yapılmaktadır.  Antalya mutfağının önde gelen lezzetlerinden biri olan bu çorba, genellikle Antalya düğünlerinde çokça servis edilmektedir.
  • Gökçesu Pilavı: Taptaze sebzelerin pirinçle buluşmasıyla oluşturulan bu eşsiz tat; dereotu, havuç, nohut ve maydanozdan yapılmaktadır.

Antalya’ya Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Antalya’dan yapmadan dönmemeniz gerekenler:

  • Antik kent cenneti olan Antalya’daki Olympos, Termessos ve Arykanda gibi tarihi kentleri ziyaret etmeden, Köprülü Kanyon’da Rafting yapmadan, Masmavi Akdeniz denizinde yüzmeden, muhteşem plajlarında gün batımını selamlamadan dönme.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı