araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Balıkçıların Köyü: Bursa Gölyazı Köyü

Gölyazı; Bursa ilinin Nilüfer ilçesine bağlı olan bir köydür. Ulubat Gölü kıyısındaki bu köyde günbatımını izlemenin tarif edilemez hazzı başka, köydeki insanların samimiyeti başka, köyün her yerini kuşatan çeşit çeşit doğal güzellikler bambaşkadır. Gölyazı eski bir balıkçı köyüdür ve özellile yaz mevsiminde günübirlik gelenlerle dolup taşmaktadır. Fakat her mevsim güzelliğini korur ve misafirlerini en iyi şekilde ağırlar, buranın sakinlerine de kendilerini bu köyde yaşadıkları için her gün şanslı hissettirir.

İnce bir yarımadanın üzerinde yer alan bu köyün kıyısındaki Ulubat Gölü bölgedeki muazzam güzelliklerden sadece biridir. Tektonik bir çöküntüye bağlı olarak meydana gelen Ulubat Gölü sığdır ve yüzmeye elverişlidir. Ayrıca Gölyazı, birçok kuş türüne ev sahipliği yapan bir kuş cenneti olarak nitelendirilir. Güneşi Beklerken ve Sen Benimsin dizileri ile Balık filmi Gölyazı’da çekilmiştir. Sit alanı statüsü kazandırılarak koruma altına alınan bu köy Bursa gezilecek yerler listenizin başında bulunmalıdır.

Gölyazı Ulaşım

Gölyazı Ulaşım

Gölyazı Bursa – İzmir Karayolu üzerindedir. Buraya Nilüfer ilçe merkezinden kalkan minibüslerle ulaşabilirsiniz. Bu köy Bandırma istikametine giderken 40 km ileridedir. İzmir’den gelenler ise Karabey istikametinde hareket etmelidir.

Gölyazı Ne Zaman Kuruldu?

Gölyazı’nın asırlar önce Apolyont Gölü yani bugünkü ismiyle Uluabat Gölü kıyısında küçük bir yarımada üzerinde kurulduğu bilinmektedir. Gölyazı Köyü’nün geçmişi Roma dönemine uzanmaktadır. Tarihte Işık Tanrısı’nın şehri olarak da anılmış olan bu köy Apollon Krallığı’nın merkez bölgesi olmuştur. Bir süre Etincik’e, bir süre de Edremit’e bağlı kalmış, birçok kez el değiştirmiştir. Eskiden Rum nüfusuyla Osmanlı nüfusunun bu köyde beraber yaşadığı bilinmektedir.

Gölyazı’da Gezilecek Yerler

Burası eski bir Rum yerleşimidir ve içerisinde Rum evlerine rastlamak mümkündür. Etkileyici manzarası ile hayranlık uyandıran Gölyazı gezilecek yerler aşağıdaki gibidir:

  • Ağlayan Çınar

Gölyazı Köyü’nün en önemli sembollerinden biri olan bu ağaç yemyeşil yaprakları ve heybetli gövdesi ile dikkat çekmektedir. Rivayete göre ağaç zamanla yan yatmış ve gövdesinden kaynak suyu çıkmıştır. Bu su ağacın altında bir havuz oluşturduğu iin adı ‘Ağlayan Çınar’ olarak kalmıştır.

  • Aziz Panteleimon Kilisesi

Burası bazı kaynaklarda Hagias Georgias Kilisesi diye de bilinmektedir. Anadolu Rum Ortodoks kiliseleri arasında yer alan bu kilisenin Aziz Georgios’a ithafen yapıldığı belirtilmektedir. 19. Yüzyıl sonlarında yapıldığına inanılmakta olup dikdörtgen planlı, üç nefli bir kilisedir.

Apollon Tapınağı
  • Apollon Tapınağı

Gölyazı’nın çevresindeki adalardan biri olan Kızadası’nda yer almaktadır. Bu tapınağa yalnızca tekne ile ulaşım sağlanmaktadır. figürünün Roma İmparatorlarından Caracalla döneminde kullanılan bir para birimi üzerindeki kabartma figürü işte Apollon Tapınağı’na aittir. Duvarları mermerdendir ve bazen göl sularının altında kalabilmektedir.

  • Zambak Tepe

Güneş veda edip akşam olurken bu ânı Zambak Tepe’de izlemek sizin için unutulmaz bir deneyim olacaktır. Burada yaşayan Rumlar, mezarlarının başına zambak diktiği için bölgenin ismi Zambak Tepe olarak kalmıştır.

  • Yel Değirmeni

Bu yel değirmeni Osmanlı zamanından kalmıştır ve Gölyazı’da görülecek yerler arasındadır. Değirmenin yüksekliği 5 metre olup ne yazık ki tahribata uğramıştır fakat Nilüfer Belediyesi’nin çalışmalarıyla restorasyondan geçirilmiştir. Bu sayede Gölyazı Yel Değirmeni Bursa’nın sahip olduğu kültürel miraslar arasına girmiştir.

Gölyazı’da Yapılacak Aktiviteler

Gölyazı’ya gelenlerin Uluabat Gölü’nde minik bir sandal turu yapması önerilir. Göl üzerindeki irili-ufaklı adacıkların arasında dolaşırken içiniz huzur ile dolacaktır. Sazlıkların içinden geçerken nilüfer çiçeklerini daha yakından görme fırsatı bulacaksınız.

Gölyazı’da ne yenir ne içilir diye düşünüyorsanız bunun için de Gölyazı Hancıoğlu Cafe, Gölyazi Gönül Sofrası, Kahve Ala, Saklı Çınar Restaurant ve Hanımeli gibi yerleri tercih edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı