Bartın doğası ile görenleri büyülüyor

Bartın; Karadeniz’in batı tarafındaki illerden biridir ve 1991 yılında Zonguldak’tan ayrılıp ülkemizin 74. İli olmuştur. Sahil şeridi 59 kilometre uzunluğundadır ve Bartın Çayı’yla çevrilidir. 4 ilçeye, 8 beldeye ve 265 köye sahip olan Bartın’ın doğal güzellikleri görenlerde hayranlık uyandırmaktadır. Bartın gezilecek yerler listesi mağaralarla, plajlarla, adalarla, seyir noktalarıyla, yaylalarla, parklarla bir hayli kabarıktır.
Balamba Tabiat Parkı
Bartın merkezinde bulunan parka yürüyerek de rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Park 13.000 hektarlık bir alanı kaplamaktadır ve içinde ne ararsanız vardır. Çocuklar için oyun alanlarından yürüyüş parkurlarına, piknik alanlarından voleybol sahasına kadar tam teşekküllü bir yerdir. Ayrıca tabii ki çay bahçesi ve restoranlar da vardır. Kendinizi doğaya bırakmak istiyorsanız buraya gelmeniz yeterlidir.
Ahatlar Tabiat Parkı
2011 yılında tabiat parkı ilan edilen park, bulunduğu köyle aynı adı taşımaktadır. Sınırları belli olmadığı için bu parkı bulmakta güçlük çekebilirsiniz. Burada gönlünüzce piknik yapabilir, doğa sporlarıyla zamanınızı eğlenerek geçirebilirsiniz.
Küre Dağları Milli Parkı
Karadeniz’in batısındaki Küre Dağları’nda bulunmaktadır. Plato özelliğindeki milli park 37.753 hektarlık yüzölçümü oldukça geniştir. Milli parkta şelaleler, kanyonlar, mağaralar ve ormanlar mevcuttur. Burada kamp da yapılabilir. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın 1998’de koruma altına aldığı ve 2000 senesinde milli park statüsüne giren bu alan keşfedilmeyi beklemektedir.
Göldere Şelalesi
Bartın’daki Kurucaşile’nin Kanatlı köyündedir. Şelaleye yaklaşırken gürül gürül aktığını duyarsınız, buraya ulaşınca da gördüğünüz manzarayla kendinizden geçersiniz. Buz gibi akan su ile serinlemeyi unutmamalısınız.
Ulukaya Şelalesi
Şelale 20 metre yükseklikten akmaktadır. Küre Dağları’nın yamaçlarındadır ve döküldüğü yerde ise 30-40 büyüklükte bir gölet meydana gelmiştir. Bu şelale, Ulus Çayı’yla birleşerek harika bir panoromik görüntü oluşturmaktadır. Ulus ilçesine 18 km uzaklıktadır ve burada bir işletme yoktur. Şelalenin serinliği daha yanına varmadan hissedilir. Yaz mevsiminde su seviyesi azalmakta, kış mevsiminde yükselmektedir. Büyükçe bir taşın içinden doğan şelalenin suyunu içenler aşk acısını unutuyormuş, öyle derler… Buradaki ortam tam da trekking sevenlere göredir. Ayrıca Ulukaya Köyü’ndeki organik pazardan da bir şeyler almanız önerilir.
Gergece Şelalesi
Bartın şelaleleri saymakla bitmiyor… O eşsiz doğal güzelliklerden bir diğeri de Gergece Şelalesi. Amasra’ya 16 km uzaklıktaki bu şelale Yeşilkaya Köyü’ndedir. Büyüleyici bir manzaraya ev sahipliği yapan şelale sizi huzura doyuracaktır.
Bartın Irmağı
Şehrin en önemli akarsuyudur ve Gazhane Burnu’nda bir araya gelen Kocanazçayı ve Kocaçay’dan oluşmaktadır. 15 km kadar uzanmaktadır ve Boğaz kısmında ise Karadeniz’e varmaktadır. Kent merkezine ulaşım noktasında önemlidir. Bu ırmağın çevresinde piknik yapabilir ve balık tutabilirsiniz.
Uluyayla
Ulus’a 27 km uzaklıktadır ve Ovacuma ile Göktepe arasındaki eğimli arazide bulunmaktadır. Yaylanın ormanlık alanı 86 bin hektar genişliğindedir. Gürgen, meşe, titrek kavak, kayın, sarıçam ağaçlarının meydana getirdiği turunculu görüntü sizi mest edecektir. 30 km uzunluğundaki Eldeş Vadisi de bu yaylanın yamaçlarındadır.
Gürcüoluk Mağarası
Amasra’nın Makaracıköyündedir. 169 metreyi bulan uzunluğuyla Gürcüoluk Mağarası tek bir galeriye sahiptir. Odaları içindeki damlataş sütunları oluşturmakta, sütunlar, sarkıtlar ve dikitler görenleri hayrete düşürmektedir. Fakat burayı gezerken nefes almakta zorlanabilirsiniz çünkü karbondioksit oranı yüksektir. Gürcüoluk Mağarası üçgen şeklini andırmaktadır ve genişliği 3-4 metredir. Yüksekliği de 4-5 metre civarlarındadır. 15 odası vardır, bej, krem ve gri arasında değişen rengarenk oluşumlar son derece ilgi çekicidir.
Bakacak Tepesi
Amasra ilçesini tüm güzelliğiyle ayaklarınızın altına serecek bu tepede bir dürbün vardır. Bununla balıkçı teknelerini, yelkenli gemileri, marinayı gözlemleyebilirsiniz. Haşlanmış veya közde yapılan mısırlarla bu güzel anları daha da lezzetlendirebilirsiniz.