araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Bartın Gezi Rehberi

Batı Karadeniz Bölgesi’nin batı kesiminde yer alan Bartın, ismini Bartın Çayı’nın antik çağdaki ismi Parthenios’den almıştır. Romalılar Bartın Çayı’na Parthenios adını vermişlerdir. Kent ise bu çaydan türemiş Parthenia adındaydı. Zamanla bu isim Bartın’a dönüşmüştür. 7 Eylül 1991 yılında il statüsüne kavuşan Bartın, ilk kez yerleşim yeri olarak Gaskalar ve Hititler dönemlerinde benimsenmiştir. Bartın araç kiralama hizmetlerimizde kiralama yaparak gezi turunuzun tadını çıkartabilirsiniz. Komşuları Karabük, Zonguldak, Kastamonu olan şehrin Karadeniz’e kıyısı bulunmaktadır.

Amasra Kalesi

Bartın’da Gezilecek Tarihi Yerler

Bartın’daki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Kuşkayası Yol Anıtı: Roma İmparatorluğu tarafından bir anıt olarak inşa edilmiş bu yapı, kayaya oyulmuş bir kartal ve Roma askeri motiflerinden oluşmaktadır. Bartın ve Amasra yolu üzerinde konumlanmış bu tarihi değer, Roma Döneminden günümüze kadar ulaşmayı başaran önemli tarihi miraslardan biri olarak kabul edilmektedir. Kaynaklara göre dönemin Roma İmparatoru Tiberius Germanicus’un adına Gaius Julius Aguilla tarafından yaptırılan anıtta başsız bir insan figürü yer alıyor. Bu figürün kime ait olduğu ise kesinlik kazanmamış. Anıta giriş ücretsizdir.
  • Amasra Kalesi: Şehrin kendine has havasını en net hissedebileceğimiz mimari detaylardan biri olan bu kalenin yapım tarihi net olarak bilinmemektedir. İsmini bulunduğu ilçeden alan kalenin Sormagir Kalesi ve Zindan Kalesi olarak adlandırılan iki bölümü mevcuttur. Romalılar tarafından inşa edilen kale, Cenevizliler ve Osmanlılar tarafından restore edilmiştir. 2013’te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenen kaleye giriş ücreti 5 TL’dir.
  • Küçük Kilise: Bizans Döneminde yapılmış olabileceği düşünülen bu şirin kilisenin herhangi bir kitabesi bulunmadığından dolayı kim tarafından ve kaç yılında yaptırıldığı bilinmiyor. Ancak tarihi kaynakları karıştırdığımızda yapının 9.yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor.15. yüzyılda mescide dönüştürülen yapı uzun yıllar ibadethane olarak kullanılmıştır. Ancak 1930 yılında ibadete kapatılmış ve 2002 yılında Kültür ve Sanat Evi olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Uluyayla

Bartın’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Bartın’daki doğa harikaları şu şekildedir:

  • Gölderesi Şelalesi: Kurucaşile İlçesi’nde yer alan ortalama 12 kilometrelik bir uzunlukta bir vadi boyunca akan Gölderesi, Çambu koyuna dökülerek bir şelaleyi oluşturmaktadır. Dışarıdan bakıldığından usta bir ressamın elinden çıkmış bir tabloyu anımsatan bu görüntü, her yıl binlerce turiste bünyesinde ağırlamaktadır. Yemyeşil bir vadinin koynunda, doğal güzelliğiyle hayran bırakan şelaleye giriş ücretsizdir.
  • Uluyayla: Bartın ve Karabük illerinin kuzey yamacında yer alan ve ortalama 1.100 metrelik bir alan sahip bu yayla, Ulu ilçesine 27 kilometrelik bir uzaklıkta yer alıyor. Sarıçam, kayın, meşe ve gürgen ağaçlarıyla çevrilmiş yayla özellikle doğa yürüyüşü yapmayı seven trekkingcilerin uğrak noktası.
  • Delikli Şili: Amasra’nın 15 kilometre doğu yönünde yer alan Delikli Şile, yapı itibariyle bir yarımada görünümündedir. Topraklarının rengi demir fazlalığı sebebiyle kızıla çalmaktadır. Bu özelliğinden dolayı antik çağda “Eritrinoi” adını almıştır. Amasra’dan bakıldığında sanki orta kısımda bir delik varmış gibi göz yanılmasına sebep olan bu bölge tarihteki adını iki âşıktan almıştır. Bu sebeple eskiden evlenen çiftler kayıklarla Delikli Şili’yi turlarlarmış.

Bartın’ın Meşhur Yemekleri

Bartın’ın yöresel yemekleri nelerdir?

  • Pumpum Çorbası: Yöre halkının en sevdiği lezzetlerin başında olan Pumpum Çorbası; mısır unu, et ve et suyu ile yapılmaktadır. Mısır unu ve kavurmanın eklenmesiyle oluşturulan çorba üzerinde tereyağı gezdirilerek servis edilmektedir.
  • Kırk Katlı Börek: Bölge halkının sıklıkla sofralarına koyduğu, yerel bir lezzet olan Kırk Katlı Börek; incecik yufkaların üst üste dizilip fırında pişirilmesiyle hazırlanmaktadır.
  • Yumurtalı İsbut: Oldukça faydalı ve besleyici değer açısından zengin olan bu yerel tat, ismini kullanıldığı isbut otundan almaktadır. Kaldırık otu ismiyle de anılan ispit otu, temizlenerek pişirilir; pişirilen suya soğan, kıyma ve yumurta katılarak servis edilir.

Bartın’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Bartın’dan yapmadan dönmemeniz gerekenler:

  • Ulukaya Şelalesini görmeden, Kuşkayası Yol Anıtı’nı ziyaret etmeden, yörenin meşhur lezzeti Yumurtalı İsbut’u tatmadan, doğa yürüyüşlerini katılmadan tatilini bitirmemenizi tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı