Bilecik Gezi Rehberi

Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde yer alan Bilecik, ülkemizin Marmara, Karadeniz, Ege ve İç Anadolu Bölgesi’ndeki kesişim noktalarında konumlanmıştır. Kent tarihi M.Ö 3000 yıllara, yani Tunç Çağı’na kadar uzanmaktadır. Bilecik gezinizde araç kiralama taleplerinizle en iyi fiyat garantisi ile bilecik araç kiralama hizmetimizden faydalanabilirsiniz.Kayı boylarını bir kısmı Ertuğrul Bey liderliğinde Söğüt ilçesi ve çevresine yerleşmiştir. Osmanlı devletinin temellerinin şekillendiği Bilecik, Osmanlı Devletinin ilk başkenti olarak ülke tarihimiz için bambaşka bir öneme sahiptir. Şehir 6 Eylül 1922 yılında düşman işgalinde kurtarılarak 20 Nisan 1924’te şehir olma hakkına kavuşmuştur.

Bilecik’te Gezilecek Tarihi Yerler
Bilecik’teki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi: Osmanlı tarihinin köklerinin filizlendiği şehirde yer alan bu yapı, 1981 yılında bu yana hizmet vermektedir. Yapım tarihi kesin bir netlik kazanmayan müzen, 1880’li yıllarda II. Abdülhamit tarafından Sağlık Evi olarak hizmete açılmıştır. Müzede Söğüt ve civarında yaşamış Yörüklere ait eşyalar ve eserler sergilenmektedir. Müzeye giriş ücretsizdir.
- Orhan Gazi Cami: Şehir merkezinin 500 metrelik güneyinde yer alan cami, sarp kayalıklar üzerindeki bir vadide konumlanmıştır. Kuruluş tarihi kesin olmayan caminin, 14. yüzyılın başlarında yapıldığı düşünülmektedir. 1973 yılında restore edilen yapının en ilginç detayı ana minarenin camiden 30 metre uzaklıkta, bir kayanın üzerinde inşa edilmiş olmasıdır. Restorasyonla birlikte kubbe boydan boya kurşunlu kaplandığı için halk camiyi “Kurşunlu Cami” olarak da adlandırmaktadır.
- Şeyh Edebali Türbesi: Osmanlı Devleti’nin manevi kurucusu olan Şeyh Edebali’nin mezarının yer aldığı türbe, bölgedeki en önemli tarihi miraslardan biridir. Orhan Gazi Cami’nin üst kısmındaki tepeliklerde yer almaktadır. Türbeyi yapılış tarihi net olarak bilinmemekle birlikte, Orhan Gazi döneminde yaptırıldığı düşünülmektedir. Yunanlıların bölgeye yaptığı saldırılan sonucu türbenin bir kısmı tahrip olmuş ve çatı kiremit çatı olarak yeniden dizayn edilmiştir. Türbenin içerisinde yedi tane büyük ve dört tane küçük sandukalar yer almaktadır.
Bilecik’te Gezilecek Doğal Güzellikler
Bilecik’teki doğa harikaları şu şekildedir:
- İnhisar Mağarası: Sakarya Nehri’ne ve İnhisar’a kuş bakışı olarak bakan bu mağara esasen tam anlamıyla turistik faaliyetlere açılmamıştır. Özelikle yeni yerler keşfetmek isteyen macera düşkünlerinin mesken tuttuğu mağaranın uzunluğu 170 metre, derinliği ise 40 metreye kadar ulaşmaktadır. İçerisinde binlerce yarasanın sürü halinde yaşadığı mağaranın ne yazık ki bir kısmı tahrip olmuştur.
- Küçükelmalı Tabiat Parkı: Küçükelmalı köyü sınırlarında yer alan bu milli park, şehrin Pazaryeri ilçesinde bulunmaktadır. Bozcaarmut Göleti’ne giden yol üzerinde yer alan milli park, şehir merkezine 35 kilometrelik bir uzaklıkta bulunmaktadır. Parka giriş kişi başı 2,5 TL, Araçla 7 TL ve Otobüsle 67 TL’dir.
- Harmankaya Kanyonu: Özellikle macera severlere taze bir deneyim sunan kanyonun girişi, Yenipazar ilçesindeki Karahasanlar köyü yönündeyken çıkışı İnhisar ilçesi Harmanköy sınırlarında sone ermektedir. Kanyonu keşfederken çok dikkatli olmak gerekiyor, çünkü kanyonda iri ufaklı şelaleler mevcut. Akıntıya kapılmamak için dikkatli olmanızı ve gerekli ekipmanlarınızı yanınıza almanızı tavsiye ederiz.
Bilecik’in Meşhur Yemekleri
Bilecik’in yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:
- Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası: İçerisinde mercimek, el yapımı erişte ve et suyu bulunduran çorba, yöre halkında bir nevi ana yemek olarak tüketiliyor. İştah kabartan görüntüsüyle mutlaka denemeye değer lezzetlerden biri.
- Bıldırcın Kebabı: Sadece Bilecik değil, Kırklareli mutfağından da aşina olduğumuz bir tat olan bu yöresel lezzet; adından da anlaşılacağı gibi bıldırcın etinden yapılmaktadır. Patates, domates ve çeşitli baharatlarla harmanlanan lezzet özellikle akşam yemeklerinde tüketiliyor.
- Bilecik Pazaryeri Helvası: İsmini şehrin Pazaryeri ilçesinden alan ve yöresel yemekler listemizin bayrak taşıyan lezzetlerinden bu tat; taş değirmenlerde ezilen susamların tahin haline getirilmesidir.
Bilecik’e Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Bilecik’ten yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:
- Şeyh Edebali, Ertuğrul Gazi, Dursun Fakıh Türbelerini ziyaret etmeden, Bilecik Bezi almadan, Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesini ve Köprülü Mehmet Paşa Kervan Sarayı’nı görmeden Bilecik’ten dönmeyin.