Bodrum Gezi Rehberi

5000 yıldan fazla tarihiyle göz kamaştırıcı bir güzelliği ev sahipliği yapan Bodrum, Muğla’nın 13 ilçesinden en güzide ilçelerinden biridir. Günümüzde turizm sektörü açısından liderliği elinde bulunduran Bodrum, kendine has doğal yapısı ve tarihi antik kentleriyle dünyanın dört bir yanında gezgini bünyesine çekmektedir. Tarihçi Heredot’a göre ilçe temeller Lelegler tarafından MÖ.2000’li yıllarda atılmıştır. İlk olarak “Halikarnassos” isimlendirilen ilçe, sonraları Bodrum adını almıştır. Belde 1872 yılında ilçe statüsünü alarak Muğla’ya bağlanmıştır.

Bodrum’da Gezilecek Tarihi Yerler
Bodrum’daki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Bodrum Kalesi: 1406 ile 1522 yılları arasında, St. Jean Şövalyeleri tarafından inşa edilmiştir. Bodrum’un ikonik yapılarından biri haline gelen kale, 1960 yılından bu yana “Sualtı Arkeoloji Müzesi” olarak kullanılmaktadır. Kalenin yapım nedeni savunma amaçlıdır. Güçlenen Osmanlı Devleti’ne karşı inşa ettirilen kale, iki liman arasında yer almaktadır. Kaleye giriş ücreti ise 65 TL’dir.
- Bodrum Antik Tiyatro: Bodrum-Turgutreis yolu temellendirilmiş bu 13.000 kişilik kapasiteli tarihi antik tiyatronun yapımı MÖ.4. yüzyıla dayanmaktadır. 1960 ve 1970’li yıllarda restore edilen tiyatro günümüzde birçok festivale ev sahipliği yapmaktadır. Anadolu’nun en eski antik tiyatro olma özelliği taşıyan yapı, 11 merdivenle ayrılmış 12 bölümden oluşmaktadır. Tiyatroya giriş ücretsizdir.
- Pedasa Antik Kenti: Ortalama 3500 yıllık bir tarihe sahip Pedasa Antik Kenti, Bodrum yarımadasında kurulan Halikarnas harici birkaç antik kentten biridir. Bodrum ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta yer alan yapı, halk arasında “Gökçeler Kalesi” olarak da bilinmektedir. Kent, antik çağlarda Bodrum’un başkenti olarak kabul ediliyordu. Antik kentte; mezarlık, konutlar, tarım alanlarına ait kalıntılar yer almaktadır. 2007 yılında bu yana bölgedeki arkeolojik kazılar hala devam etmekte olup antik kente giriş ücretsizdir.
Bodrum’da Gezilecek Doğal Güzellikler
Bodrum’daki doğa harikaları şu şekildedir:
- Cennet Koyu: Bodrum merkeze 20 kilometre uzaklıkta yer alan Cennet Koyu, turkuaza kavuşan yemyeşil vadisiyle paha biçilemez bir güzelliğe sahiptir. Şimdilerde tekne yatların uğrak noktalarından biri haline dönüşen koy, genellikle kamp ve mesire alanı olarak ziyaretçileri tarafından tercih edilmektedir. 20 TL gibi cüzi bir miktara koya giriş yapabilirsiniz.
- Bitez Plajı: Bodrum’un en uzun sahil şeridine sahip olan bu plaj, bölgenin en meşhur plajlarından biri. Oldukça sığ berrak suyu, yemyeşil doğası ile Bodrum merkeze 8 kilometre uzaklıkta yer alan bölge, Bitez dondurmasıyla oldukça meşhurdur. Plaj halk plajı konumunda olduğundan olayı giriş için herhangi bir ücret talep etmemektedir.
- Usuluk Koyu Tabiat Parkı: Bodrum’a 5 kilometrelik uzaklıkta yer alan Usuluk Koyu Tabiat Parkı, sahip olduğu doğal kaynakları ve hayranlık uyandırıcı atmosferiyle adeta bir açık hava müzesi görünümünü yansıtmaktadır. Çeşitli ağaç türlerinin bir arada yer aldığı tabiat parkında 2002 yılında yapılan çalışmalar sonucunda 390 adet bitki türü keşfedilmiştir. Endemik bitki çeşitliliği ve zengin fauna çeşitliliğiyle parka giriş kişi başı 36 TL, indirimli olarak ise 18 TL’dir.

Bodrum’un Meşhur Yemekleri
Bodrum’un yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:
- Kabak Çiçeği Dolması: Sabahları açan ve akşam saatleri tekrar kapanan bu narin çiçeğin yaprakları sabahın ilk saatleriyle titizlikle toplanır. Toplanan çiçeklerin için özel harç malzemeleriyle doldurularak pişirilmeye bırakılır.
- Kefal Dolması: İç pilavla servis edilen ve halk arasında “Balık Pirinçlemesi” olarak da isimlendirilen bu lezzet, yöre halkı tarafından sıklıkla tercih edilen tatlardan birisidir.
- Keşkek: “Düğün yemeği” olarak da adlandırılan özel günlerin vazgeçilmesi bu yöresel yemek, ülkemiz genelinde farklı metotlarla da pişirilmektedir. Genellikle oğlak ya da kuzu etiyle pişirilen Keşkek, üzerine kızdırılmış pul biber gezdirilerek servis edilir.
Bodrum’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Bodrum’dan yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:
- Bodrum Yel Değirmenleri’nin kartpostallık görüntüsüne şahit olmadan, Bodrum Kalesi ve Pedasa Antik Kenti’ni gezmeden, Bodrum Antik Tiyatro’sunun merdivenlerine tırmanmadan, Bitez Plajı’nda güneşlenmeden, Sualtı Müzesi’ne uğramadan ve kabak çiçeği dolması yemeden dönmeyin!