araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Bolu Gezi Rehberi

Coğrafik konum olarak ülkemizin Batı Karadeniz bölümünde yer alan Bolu, akarsular bakımından oldukça önemli bir şehir konumundadır. Bölgede: Büyüksu, Mengen Çayı, Aladağ Çayı, Mudurnu Çayı, Göynük Suyu, Çatak Suyu ve Gerede Çayı bulunmaktadır. Bolu şehrini iskân olarak ilk benimseyen Hitit İmparatorluğu’dur. Arkeolojik kalıntılara göre halk “Bithyn” ismi ile bölgeyi anmaktaydı. Bolu 10 Ekim 1923 yılında il statüsüne kavuştu.

Bolu’da Gezilecek Tarihi Yerler

Bolu’daki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Seben Kaya Evleri: Solaklar Köyü’nde yer alan ve her yıl bünyesinde binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan bu tarihi yapı çevresinde Seben Belediye Başkanlığı’nın işletmesi altında günümüzde dağ ev tipi konaklamalar mevcuttur. Erken Hristiyanlık döneminde yapılmış olabileceği düşünülen kaya evlerinin günümüzde üç katı ziyarete açıktır.
  • Tarihi Mudurnu Evleri: Eski dönem Türk mimarisinin özelliklerini gözler önüne seren bu tarihi evler, sivil mimari açısından bölgede yer alan Göynük evlerine benzerlik göstermektedir. 165 konut, 8 cami, hamam, çeşme gibi tarihi yapılarıyla toplam 175 adet tarihi yapı bulunmaktadır. Kentsel sit alanı olarak ilan edilmiş bu yerleşkede yer alan evler genellikle iki ya da üç katlı ahşap yapılardır.
  • Akşemseddin Türbesi: Göynük ilçesinde, Gazi Süleyman Paşa Cami’nin avlusunda yer alan bu türbe,  1464 yılında Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine inşa ettirilmiştir. Türk âlimi ve tıp insanı olarak tarihi kitaplarda adı geçen Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmet’in hocası ve İstanbul’un manevi fatihidir. Altıgen planlı türbe kesme taştan yapılmıştır. Ayrıca türbenin içerisinde Akşemseddin’in oğullarının sandukaları da bulunmaktadır. Türbeye giriş ücretsizdir.

Bolu’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Bolu’daki doğa harikaları şu şekildedir:

  • Abant Gölü ve Tabiat Parkı: Tabiat annenin her zerresine kucak açtığı Bolu’nun en güzel doğal mimarisi Abant Gölü ve Tabiat Parkı, esasen çam ve köknar ağaçlarıyla çevrili bir krater gölüdür. Şehir merkezine 34 kilometrelik bir mesafede yer alan bu tabi şölen, yılın her ayından farklı tonlardaki büyüleyici bir görsel şölene sahiptir. Yer altı ve dağ sularıyla beslenen gölün derinliği 18 metredir. 1988 yılında “Tabiat Parkı” olarak korumaya alınmış alan, birçok endemik bitki ailesine de yer vermektedir. Bu doğal güzelliği giriş ücreti yayan olarak 5TL, araçla 15 TL’dir.
  • Yedigöller Milli Parkı:  Bolunun kuzeyinde Zonguldak’ın güneyinde yer alan bu bakir güzellik, Orman Denizi andıran gölleri, endemik bitki türleri ve zengin habitatıyla cennetin dünyadaki yansıması. Türkiye’nin en güzel doğa manzaralarından birini sunan park; kayın, karaçam ve meşe ormanlarıyla kaplanmıştır. Kamp kurmak, doğa yürüyüşüne çıkmak ve piknik yapmak için muazzam bir ortam sunan parka giriş ücretleri; yayan olarak 6 TL, araçla 18 TL’dir.
  • Gölcük Tabiat Parkı: Şehir merkezine 13 kilometrelik uzaklıkta yer alan Gölcük Tabiat Parkı’nı diğer doğal güzelliklerden ayıran başlıca özellik suni bir set göl, olmasıdır. Göl etrafı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış olup göle araçla giriş mümkün değildir; bu sebeple göl yakınlarındaki otoparklar kullanılmaktadır. Göle giriş öğrenciler için 2,5 TL, yetişkinler için 5 TL’dir.
    Bolu’nun eşsiz güzelliklerini keşfetmek için araç kiralama taleplerinizde bolu araç kiralama hizmetimizden faydalanarak en iyi fiyat garantisi ile kiralama yapabilirsiniz.

Bolu’nun Meşhur Yemekleri

Bolu’nun yöresel yemekleri nelerdir?

  • Abant Kebabı: Abant’a özgü tatlardan ve Bolu yöresel en meşhur lezzetlerinin başında gelen Abant Kebabı kızarmış ekmeğin üzerine közlenmiş patlıcanların konularak et ve kaşarla süslenerek oluşturulmaktadır.
  • Mengen Pilavı: Bolu mutfağında sık sık karşımızı çıkan Mengen Pilavı, badem ve mantarla yapılan bir pilav çeşididir. Domates ve yeşil fıstık isteğe bağlı olarak pilava eklenmektedir.
  • Kaldırık Dolması: Hodan yaprağı olarak da bilinen kaldırık otundan yapılan bu lezzet, yöre halkı tarafından oldukça fazla tüketilmektedir.

Bolu’ya Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Bolu’dan yapmadan dönmemeniz gerekenler:

  • Abant Gölü, Gölcük, Yedigöller’i ziyaret etmeden, Tarihi Mudurnu Evleri’nin gezmeden, Kartalkaya’da kayak ve Abant’ta yamaç paraşütünü deneyimlemeden, Bolu’nun meşhur lezzetlerini tatmadan dönmeyin!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı