Bursa Gezi Rehberi

Tarihin yeniden şekillendiği diyarlar olarak da söz edebileceğimiz bir eşik olan Bursa, ülkemizin doğal ve tarihsel güzellikleri bakımından en gelişmiş şehirlerinden biridir. Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara bölümünde yer alan kent, Osmanlı İmparatorluğu’nun temellerinin atıldığı tarihi bir şehirdir. Yaklaşık 7.000 yıllık bir geçmişe sahip olan Bursa, 1335 yılında Osmanlı Devleti tarafından başkent seçilmiştir. Şehrin Antikçağ’daki adı Prusa’ydı ki bugünkü isminin temelleri de bu addan doğmuştur.. Kent, 1987 yılında çıkarılan kanunla büyükşehir unvanını kazandı.

Bursa’da Gezilecek Tarihi Yerler
Bursa’daki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Ulu Cami: Bursa’da I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılan cami, kent merkezindeki Atatürk Caddesi üzerinde yer almaktadır. Bursa’yla bütünlenmiş tarihi bir sembol olan yapı, Osmanlı ahşap oymacılığının en güzel detaylarını gözler önüne sermektedir. Bursa’nın Ayasofya’sı olarak da adlandırılan caminin tepesinin açık bulunduğu iç mekânda bir şadırvan yer almaktadır. Bu şadırvanın bir hikâyesi vardır: Caminin inşa edileceği yerdeki Yahudi bir kadın evini satmak istemez. Bir nevi gönülsüz olarak satılan evin bulunduğu yerde namaz kılınmaz gerekçesiyle buraya şadırvan yaptırılır. Bu hoş bir hikâye olarak dilden dile yayılsa da bu hikâyenin aslı yoktur. Camiye giriş ise ücretsizdir.
- Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri: Bursa’nın Tophane semtinde, Tophane Parkı’nın hemen girişinde yer alan türbe, Bizans dönemi yapısı Saint Ellie Kilisesi kalıntısı üzerine inşa edilmiştir. Bu sebeple kiliseye ait mozaik kalıntıları göze çarpmaktadır. Türbe ziyareti için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
- Bursa Yeşil Cami: Günümüzde de ibadet için aktif olarak kullanılan cami Osmanlı mimarisinin en detaylı örneklerinden biridir. Yeşil semtinde yer alan cami, 1419 yılında Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. 2.000 cemaat kapasiteli cami isminin, bir zamanlar minarelerde yer alan yeşil ağırlıklı süslemelerden geldiği rivayet edilir. Cami için herhangi bir giriş ücreti istenmemektedir.
Bursa’da Gezilecek Doğal Güzellikler
Bursa’daki doğa harikaları şu şekildedir:
- Hüdavendigar Kent Parkı: Nilüfer Çayı’nın iki yakasını da kapsayan ve Bursa’nın en büyük kent parkı olan bu doğal güzellik, günümüzde pek çok turiste ev sahipliği yapıyor. Bir diğer adıyla Mihraplı Park olan Hüdavendigar Parkı, 2004 yılında hizmete açılmıştır. Parkın içinde; çocuk alanları, Osmanlı bahçeleri ve kafeteryalar yer almaktadır. Parka giriş ücretsiz olup parkın içinde yer alan tesisler ücretlidir.
- Ayvaini Mağarası: Ülkemizin en uzun altıncı mağarası olan Ayvaini Mağarası, Uluabat Gölü’nün güney bölümünde yer almaktadır. Mezozoik zamandan günümüze ulaşan mağara 1970 yılında, İspanyol bir ekip tarafından keşfedilmiştir. Gezmek amaçlı turizm faaliyetlerine kapalı olan mağara profesyonel mağaracı ve dağcıların uğrak yeridir.
- Atatürk Kent Ormanı: Yeşilin bin bir tonunun uyum içeresindeki beraberliğinden doğan bu bakir güzellik, şehrin Nilüfer ilçesinde yer almaktadır. 150 hektarlık bir alan içerisinde buluna orman içerisinde; yağmur barınağı, seyir terası, kamelya, voleybol sahası ve çocuk oyun alanı bulundurmaktadır. Ormana giriş ücreti 5 TL’dir.

Bursa’nın Meşhur Yemekleri
Bursa’nın yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:
- İskender Kebap: Hepimizin aşina olduğu tatlardan biri olan İskender Kebap’ın Bursa’daki tadı bambaşka. Lezzeti ve bol tereyağıyla Bursa’ya gidenlerin mutlaka tatması gerek yöresel bir lezzet.
- Düğün Helvası: Bursa Helvası olarak da adlandırılan helva, yapım teknikleriyle bilindik helvalardan biraz farklı. Adıyla müsemma olan helva genellikle düğünlerde tercih ediliyor.
- İnegöl Köfte: İnegöl yöresinde ortaya çıkan, kuzu ve dağa etine baharat katmadan hazırlanan bu muhteşem tat, damaklarınıza adeta bir lezzet şöleni sunacak.
Bursa’ya Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Bursa’dan yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:
- Kestane şekeri almadan, meşhur İnegöl köftesi ve İskender Kebap’ı da tatmadan, Bursa Kalesi’nin sokaklarını arşınlamadan, Ulu Cami’yi, Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri’nin gezmeden, 600 yaşındaki tarihi İnkaya Çınarı’nda soluklanmadan, Cumalıkızık’ı görmeden, Bursa’dan dönmeyin!
Bu kadar eşsiz güzelliği gezmek görmek oldukça zevkli ve eğlenceli olacaktır. Bursanın eşsiz güzelliklerini gezmek için araç kiralama ihtiyaçlarınızda en iyi fiyat garantisi ile bursa havalimanı araç kiralama hizmetimizden faydalanabilirsiniz.