Büyükada’da Gezilmesi Gereken Yerler

Büyükada; koyları, ibadethaneleri ve tarihi yapılarıyla hem İstanbul’luların hem de İstanbul dışından gelenlerin ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir. Büyükada tarihi ve kültürel bakımdan özel bir bölge olduğu gibi, denizin keyfini çıkarmak için de tercih edilebilecek en güzel noktalardandır. Büyükada tatil sırasında uğrayacağınız bir yer ise, Büyükada rehberi niteliğinde hazırladığımız bu yazı, orada nereleri gezip görmeniz gerektiği konusunda size detaylı bilgi verecektir.
Aya Yorgi Kilisesi
Büyükada’da bulunan en meşhur yapılardan olan Aya Yorgi Kilisesi, 1751’de inşa edilmiştir. İskeleden 1 saat boyunca yürüyerek ulaşabileceğiniz bu kilise denizden 204 metre yüksekliktedir. Tepeye vardığınızda Eski Kilise diye bilinen 2 katlı küçük bir yapıyla karşılaşacaksınızdır. Çan kulesinin arkasında bulunan bina ise, 1905’de kesme taştan yapılmış yeni Aya Yorgi Kilisesi’nden başkası değildir. Özellikle Hristiyanların kutsal saydığı 23 Nisan ve 24 Eylül günlerinde ziyaretçi sayısı artmaktadır.
Adalar Müzesi
Adalar Belediyesi ve Adalar Vakfı’nın işbirliğiyle 2010’da açılmış olup Büyükada’nın güneyinde bulunan Aya Nikola bölgesindedir. Müzede Prens Adaları’nın geçmişine dair birçok eser görmek mümkündür. Belgeseller, fotoğraflar, Osmanlı döneminden kalan arşiv belgeleri, Adalıların bağışlamış olduğu bir koleksiyon ve çok daha fazlası buradadır. Çarşamba günleri bu müzeye giriş ücretsiz olsa da, haftanın diğer günlerinde 5 TL giriş ücreti alınmaktadır. Bu ücret grup ve öğrenci ziyaretleri için 3 TL’dir.
Prenses Koyu
Büyükada’nın saklı köşelerinde bulunan koylardan biri Prenses Koyu’dur. Adanın batısındaki bu koya, vapur iskelesinin yanındaki motorlara binerek kolayca ulaşılabilir.
Hamidiye Camii
Büyükada gezilecek yerler arasında Hamidiye Camii’nden de bahsetmek gerekir. 1895’te yaptırılan bu cami, önceleri okul olarak kullanılmış, bir süre sonra camiye çevrilmiştir. Büyükada halkı tarafından “Selvili Cami” olarak da bilinen bu cami, tek minarelidir ve güzel işlemeleriyle dikkat çekmektedir.
Reşat Nuri Güntekin’in Evi
Türk edebiyatçılarının en meşhurlarından olan Reşat Nuri Güntekin, bir müddet ailesiyle Büyükada’da kalmıştır. Beyaz cephesi ve pembe panjurlarıyla göz alıcı bir köşktür. Deniz manzaralı olması nedeniyle “Yalı Köşk” diye de anılmaktadır. Müzeye çevrilmemiştir ve içerisine girmek yasaktır ancak bilhassa Reşat Nuri Güntekin’in sâdık okurlarındansanız, bu köşke yakından bakmak sizin için özel bir anlam ifade edecektir.

Troçki’nin Evi
Ermeni bir tüccar tarafından 1850’lerde yaptırdığı bu köşkün esas adı Sivastopol Köşkü’dür. Fakat Troçki Evi denilmektedir. Marksizmi benimseyen politikacı Lev Troçki Rusya’dan sürgün edilince 1929 yılından 1933 yılına kadar bu evde kalmış; ‘Rus Devrim Tarihi’ isimli kitabını ve kendi otobiyografisini bu evde kaleme almıştır.

Tarihi Köşkler
Büyükada gezi rehberi yazımıza devam ederken burada yer alan tarihi köşklerden söz etmek faydalı olacaktır. Sabuncakis Köşkü, Köşkü, Agopyan Mizzi Köşkü, Fabiato Köşkü ve bugün Hükümet Konağı olarak kullanılmakta olan Hacopoulos Köşkü, Büyükada köşkleri içerisindeki ihtişamlı yapılardan bazılarıdır.
Adakule
Büyükada’nın yangınkulesi olan Adakule, Orman Genel Müdürlüğü’ne aittir ve 5 kattan oluşmaktadır. Kulede bulunan termal kameralar yangı riski tespit ettiğinde orman ve itfaiye ekipleri devreye girer. Buradan Heybeliada ve Rum Yetimhanesi rahatlıkla görülebilir.
Dilburnu
Büyükada’da görülmesi gereken yerler demişken bu piknik alanına da uğramanız tavsiye edilir. Deniz manzarasını seyrederek keyifli zaman geçirmek ve güzel bir piknik yapmak istiyorsanız, uğrak noktanız Dilburnu olmalıdır. Pikniğin sonunda Yörükali Koyu’ndan kendinizi denizin sularına bırakabilirsiniz.
Rum Yetimhanesi
Büyükada’da ziyaret edilecek yerler sayılırken bu binayı da es geçmek istemedik. 1800’lü yılların sonunda Fransızlar tarafından inşa edilen bu binanın, Avrupa kıtasında yer alan en büyük ahşap binalardan olduğu söylenebilir. Yetimhane olarak kullanılmıştır ve içerisine girmeye izin verilmemektedir.
Prenses Plajı
Büyükada’da nereye gitmeli? Sorusuyla başladık ve konu konuyu açıyor farkındayız. Ama Büyükada plajları ile ilgili kısa bir bilgi vermek de görevimiz. Yaz tatilinde yaptığınız Büyükada ziyareti bu plaja da uğramanızla beraber taçlanacaktır. Bu nadide koya Âşıklar Yolu üzerinden yürüyerek ulaşabilirsiniz. Denizin ve güneşin keyfine varacağınız bu yere iskelenin sunduğu tekne hizmetiyle de gidilebilir.
Nakibey Plajı
Büyükada’da gezilecek yerler bitmek bilmiyor… Şimdi sırada Nakibey Plajı var. Buradaki tesiste 6 tane bungalovun yer alıyor ve oldukça konforlu.
İşte Büyükada’da gezilmesi gereken yerler ana hatlarıyla bu şekildedir. Büyükada gezi planınız varsa şimdiden iyi eğlenceler!