araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Çanakkale Gezi Rehberi

İsmi 19. yüzyılda Kale-i Sultaniye olarak geçen bu muazzam şehrin temellileri Bakır Çağı’na uzanmaktadır. Marmara Bölgesi’nin Kuzeybatı Anadolu’sunda yer alan bölge, stratejik konumu sebebiyle tarihte sık sık istilalara uğramıştır. Ayrıca şehir, bir milletin kaderinin değiştiği, tarihin dönüm noktasıdır. 1915 yılında İtilaf Devletleri yenilgiye bu topraklarda şahit olmuştur. 18 Mart 1915 yılında Çanakkale Zaferi kazanılmıştır.

Çanakkale’de Gezilecek Tarihi Yerler

Çanakkale’deki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Truva Antik Kenti: Dünya Miras Listesi’nde yer alan bu antik kent, dünyanın eş meşhur antik kentidir. M. Ö. 1200 yıllarda Akalılar Truva Kalesi’nin ele geçiremeyeceklerini anladılar. Savaştan çekiliyoruz izlenimi yaratan Akalılar, arkalarında tahtadan yapılmış büyük bir at bıraktılar. Zafer şenlikleri yapan Troyalılar bir süre sonra yorulup sızdıklarında, atın içinde gizlenen Akalar, Troyalılar’a en zayıf anlarında saldırırlar ve şehri ele geçirirler. Çanakkale il merkezine 30 kilometrelik bir uzaklıkta yer alan antik kente giriş ücreti 50 TL’dir.
  • Çanakkale Şehitler Abidesi: Şehrin tarihi ile özdeşlemiş, manevi anlamda büyük öneme sahip abide, Gelibolu Yarımadası’nın Hisarlık Tepesi’nin üzerinde yer almaktadır. Temelleri 19 Nisan 1954 yılında atılmış bu abide 21 Ağustos 1960 yılında şehirlik olarak hizmete açılmıştır. 1915 yılında 1. Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden askerlerimiz anısına yapılan abide, 41,7 metre yüksekliğinde bir kubbe ve dört ayaktan oluşmaktadır. Tarihin gördüğü en kanlı savaşlardan birine tanık olmuş bu bölgeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
  • Athena Tapınağı – Assos Antik Kenti: Asos tatil beldesinde, Assos Antik Kenti’nde bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki bölgeye ilk yerleşim M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanıyor. Kentin en yüksek alanına konumlandırılmış tapınak, muhteşem Ege Denizi manzarasını ayaklar altına seriyor. Assos Antik Kenti’ne giriş ücreti ise son güncellenen fiyatlarla 25 TL’dir.

Çanakkale’de Gezilecek Doğal Güzellikler

Çanakkale’deki doğa harikaları şu şekildedir:

  • Gökçeada ve Bozcaada: Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada ya da eski adıyla İmroz, doğal güzellikleriyle büyüleyici bir adadır. Adaya ulaşım Çanakkale üzerinden feribotlarla sağlanmaktadır. Yunan Mitolojisinde Tenedos adıyla anılan Bozcaada ise tarih çağlarında çok kez el değiştirmiştir. M. Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan tarihiyle bu muazzam adanın Gökçeada’yla mesafesi 134 kilometre olup 3 saat 20 dakikaya tekabül etmektedir.
  • Kaz Dağları: Edremit Körfezi’nin kuzeyinde Çanakkale ve Balıkesir illerinin arasında yer alan Kaz Dağları, Biga Yarımadası’nın en yüksek dağlarıdır. Diğer adıyla İda Dağı olarak da isimlendirilen dağ, bakanlar kurulu tarafından 1993 yılında Milli Park olarak ilan edildi. Endemik hayvan ve bitki çeşitliliği bakımından zengin olan dağlara araç giriş 21 TL, kişi başı 7 TL’dir.
  • Saros Körfezi: Özellikle dalış tutkunlarının tercih ettiği Ege Denizi’nin kuzey yamaçlarında yer alan Saros Körfezi, Üçgen biçimli bir girintiden oluşan körfezin güneyi Gelibolu Yarımadası, kuzeyi Trakya kıyılarıyla çevrilidir. Dünya üzerinde kendi kendini temizleyen beş körfezden biri olduğu öne sürülen körfez, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı binlerce turistin akınına uğruyor.

Çanakkale’nin Meşhur Yemekleri

Çanakkale’nin yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:

  • Metez: Farklı yörelerde harç malzemesi olarak peynir kullanılan bu hamur çeşidinin iç harcı Çanakkale yöresinde kıymayla yapılmaktadır. Yarım ay şeklinde açılan hamurun içine kıymalı harcın konulmasıyla kısa bir sürede sofraları donatan bu lezzet, yörenin en meşhur tatlarından biridir.
  • İskorpit çorbası: İsmini içerisinde yer alan İskorpit balığından alan çorba; un, havuç ve yeşilliklerle harmanlanmaktadır.
  • Çırpma: Un ve su karışımında Ispanak ve soğanın katılmasıyla hazırlanan lezzet, bölge halkının en çok tercih ettiği yerel lezzetlerden biridir.

Çanakkale’ye Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Çanakkale’den yapmadan dönmemeniz gerekenler:

  • Gelibolu Yarımadası’ndaki Çanakkale Şehitler Abidesi’ni ve Assos’daki Athena Tapınağı’nı ziyaret etmeden, meşhur Aynalı Çarşı’ya uğramadan, Kazdağları’nı görmeden, şehrin nam salmış Peynir Helvası’nı yemeden ve Truva Antik Kenti’nin efsanesine şahit olmadan dönmeyin!
    Çanakkale’nin eşsiz güzelliklerini görmek için araç kiralama ihtiyaçlarınızda çanakkale havalimanı araç kiralama hizmetimizden faydalanarak binlerce araç içerisinden en iyi fiyat garantisi ile kiralama yapabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı