Cenneti Gördük: Kurşunlu Şelalesi

Kurşunlu Şelalesi, Antalya’nın sahip olduğu muazzam doğal güzelliklerden biridir. Hatta bu güzelliği görenlerin ruhuna kurşun gibi işlemektedir desek muhtemelen abartı olmayacaktır. Olağanüstü doğası ile size kendinizi periler diyarındaymışsınız gibi hissettirecek olan Kurşunlu Şelalesi’nde ufak şelalelerle birlikte 7 tane gölet birbirine bağlıdır. Bu şelalenin suyu 18 metre yüksekten dökülmekte olup gerek il ve il dışındaki vatandaşlar gerekse yurtdışından gelen misafirler buraya oldukça ilgi göstermektedir. Tam fotoğraf çekmelik alanlardan biri olan Kurşunlu Şelalesi ile ilgili detaylı bilgi yazımızda yer almaktadır.
Kurşunlu Şelalesi Özellikleri
2 km uzunluğundaki bir kanyonda yer alan Kurşunlu Şelalesi gezilecek yerler bakımından önemli bir bölgedir. Şelalenin olduğu yere 1986 senesinde bir park yapılmış ve böylelikle bu doğal hazineyi herkesin ziyaret etmesi sağlanmıştır. Parkın içerisinde manzara seyir teraslarından piknik alanlarına, yürüyüş parkurundan çocuk parkına, restorandan otoparka bölgede ihtiyaç duyabileceğiniz her şey mevcuttur.
Kurşunlu Şelalesi’nin çevresinde ormanlık alanlar mevcuttur. Bu şelale bitki çeşitliliği açısından zengin bir konumda bulunmaktadır. Eşine az rastlanır türden kaya formlarının meydana getirdiği doğal güzellikler de tabii ki görülmeye değerdir. Bu alanın 586 hektarlık bir kısmı 1991 yılı itibariyle tabiat parkı olarak ilan edilmiştir.
Kurşunlu Şelalesi’nin yer aldığı bölgedeki ormanlarda daha çok kızılçam görülmektedir. Bunun haricinde şelalenin etrafındaki ormanlar yabani zeytin, incir, defne, harnup, söğüt, sakız ağacı, doğu çınarı gibi ağaçlara da ev sahipliği yapmaktadır. Böğürtlen, zakkum, alıç, kekik, ılgın, eğrelti, sarmaşık ve yabani nane gibi bitkiler de Kurşunlu Şelalesi’nin olduğu bölgede varlık göstermektedir. Ayrıca şelalenin yakınındaki sulak alanlarda ise topalak, su nanesi ve nilüfer gibi bitkilerle de karşılaşılmaktadır. Tabiat Parkı’ndaki hayvanlardan bazıları ise yaban domuzu, sincap, tavşan, yarasa, tilki, ibibik, üveyik, ağaçkakan, sazan gibi çeşitli türlerdir.
Şelalenin altında meydana gelen 7 küçük göletle birlikte Kurşunlu Şelalesi piknik alanı dahil olmak üzere şelalenin kapladığı alanın toplamı 33 hektardır. 3’ü arada bu güzellikleri görmek ruhunuza bir terapi gibi gelecektir.
Kurşunlu Şelalesi’ne Ne Zaman Gitmeli?
Kurşunlu Şelalesi ziyaret edilmesi gereken önemli bir yerdir ancak özellikle Nisan’da ve Aralık’ta ziyaret edilmesi önerilir. Antalya’da yaşıyorsanız veya Antalya’ya geldiyseniz, Aksu-Fettahlı bölgesinde bulunan Kurşunlu Şelalesi’nin sıra dışı manzarasını yakından görmeyi ihmal etmemelisiniz.
Kurşunlu Şelalesi Nerede? Kurşunlu Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?
Kurşunlu Şelalesi ülkemizin Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya şehrindedir. İl merkezine 22 km uzaklıkta yer alan Kurşunlu Şelalesi Antalya-Aksu karayolunun üzerindeki Soğucaksu Köprüsü’nden devam eden 8 km uzunluğundaki yolun üstündedir.
Özel aracınızla Antalya merkezden ortalama yarım saatte Kurşunlu Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz. Buraya toplu taşıma ile gelebilmek için minibüsleri yahut belediye otobüslerini kullanabilirsiniz. Kurşunlu Şelalesi’ne hangi otobüs gider ? diye soracak olursanız; buraya varmak için kullanabileceğiniz otobüs hatlarının; 519, 524 A, 524 şeklinde olduğunu söyleyebiliriz. Yine buraya gelmek için tercih edilebilecek minibüs hatları ise 230 ve 231 numaralardır.
Kurşunlu Şelalesi Nerede Kalınır?
Kurşunlu Şelalesi’ni ziyaret ettikten sonra nerede kalacağınızı merak ediyorsanız şunu bilmelisiniz ki doğal güzelliklerin zarar görmemesi adına Tabiat Parkı’nın içerisine herhangi bir konaklama tesisi yapılmamıştır. Konaklama için Belek veya Antalya merkezi tercih edebilirsiniz. Bu arada şelaleye 20 km uzaklıktaki Belek sahil şeridinin, golf sahalarının ve ormanlık alanların da ziyaret etmeniz gereken yerlerden olduğunu hatırlatalım.
Kurşunlu Şelalesi Gezilecek Yerler
Köşk: Şelalenin yakınlarında bulunan, Kenan Evren’in destekleriyle 1991’de Milli Park statüsü kazanan parkta bir köşk yer almaktadır. Gitmişken burayı mutlaka görmelisiniz.
2 Asırlık Değirmen: Kurşunlu Şelalesi’nde görülebilecek yapılardan biri de burada 200 sene evvel köylülerin kurmuş olduğu değirmendir. Bu tarihi eser günümüzde de faaliyet göstermektedir.
Lübnan Sediri: Aynı zamanda Toros Sediri olarak da bilinir. Bölgede bulunan katran ağacı yaklaşık 1000 yıl yaşayabilme özelliğine sahiptir. Türkiye’nin anıt ağaçlarından biri olan ağacın çapı 2 metre, boyu 40 metre olan örneklerine de burada rastlayabilirsiniz.