Çorum Gezi Rehberi

Ülkemizin İç Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve yerli halkın büyük bölümünü Türkmenlerin oluşturduğu Çorum, her köşesiyle farklı bir tarih sahnesine ışık tutmaktadır. Kent çevresinde Paleolitik ve Neolitik çağda kullanılan taş aletlere rastlanılmışsa da tam anlamıyla yerleşim Kalkolitik Çağ’da başlamıştır. Bölgedeki ilk komün devlet izlerine Hititlerin ilk başkenti olan Hattuşaş’da rastlanmaktadır. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan Hattuşaş, ülkemizdeki en önemli tarihi değerlerden biridir. Anadolu’nun kültür beşiği Çorum, 20 Nisan 1924 yılında il statüsüne kavuşmuştur.
Çorum tarihi şehiri keşfetmek ister misiniz o zaman uğraşmadan hemen en iyi fiyatlara bir çok aracı kıyaslayıp çorum oto kiralama hizmetimizden faydalanarak keşfedebilirsiniz.
Çorum’da Gezilecek Tarihi Yerler
Çorum’daki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Hattuşaş Antik Kenti: UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan antik kent, hepimizin tarih kitaplarında adını duyduğumuz, tarihteki ilk yazılı anlaşma olan Kadeş Antlaşması’nı imzalandığı yerdir. Hattuşaş’ın kuzey bölümüne “Aşağı Şehir”, güney bölümüne “Yukarı Şehir” denilmektedir. Antik kentin ortasında yeşil bir kaya bulunmaktadır. İşlevi tam olarak netleştirilemeyen kaya, günümüzde bir dilek taşı olarak nitelendirilmektedir. Alacahöyük Tarihi Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan bu antik kente giriş ücreti 12 TL’dir.
- Çorum Kalesi: Şehrin Kale Mahallesi’nde konumlanmış, Selçuklu mimarisinin ender güzelliklerden kalenin yapım tarihine ilişkin kesin veriler bulunmasa da M.S. 1577 tarihinde, Bizans döneminde yaptırıldığı düşünülmektedir. Kalede yapı malzemesi olarak moloz, kesme ve Bizans dönemine ait devşirme taşlar kullanılmıştır.
- Çorum Müzesi: Alacahöyük, Hattuşa, Pazarlı ve Kuşsaray antik kentlerinden çıkarılan etnografik eserlerin sergilendiği müze, 1968 yılında ziyaretçilerine açılmıştır. Yeni binasına 2000 yılında taşınan müzede; tarihi halılar, mezar kalıntılar, süs ve takı eşyaları, sikkeler ve el yazması dini kitaplar sergilenmektedir. Müzeye giriş kişi başı 12 TL’dir.
Çorum’da Gezilecek Doğal Güzellikler
Çorum’daki doğa harikaları şu şekildedir:
- İncesu Kanyonu ve KYBELE Kabartması: : İncesuyu köyü sınırlarında yer alan ve yerel halk tarafından Uzungeçit adı verilen kanyon, 12,5 kilometrelik bir uzunluktadır. Özellikle doğa rafting ve trekking tarzı ekstrem spor severler tarafından tercih edilen kanyona giriş ücretsizdir. KYBELE Kabartması: 3 metreyi aşan bir uzunluğa sahip kabartma, bir taht üzerinde oturmuş sol elinde yavru bir aslanı tutan “Ana Tanrıça” figürünü tasvir etmektedir. 2.200 yıllık bu muazzam işçilik günümüzde define avcılarından nasibini almıştır. İncesu Köyü sınırlarında yer alan kabartmayı gezmek için herhangi bir giriş ücreti talep edilmemektedir.
- Çatak Tabiat Parkı: Kentte yer alan mesire yerlerinin en gözdelerinden biri olan Çatak Tabiat Parkı, il merkezine 22 kilometrelik bir uzaklıkta konumlanmıştır. Zengin hayvan ve bitki çeşitliliğiyle, karaçam ve sarıçam ağaçlarıyla, bölgeye has trekking olanağı sağlayan parkurlarıyla bu milli cennete giriş için kişi başı cüzi bir miktar talep edilmektedir.
- Çorum İskilip Yaylaları: Şehrin İskilip ilçesinde bulunan adını bulunduğu ilçeden alan bu yaylalar; Karaçam, köknar, meşe ve sarıçam ağaçlarıyla çevrili zengin bir bitki çeşitliliğine sahiptir. Özellikle fotoğraf severlerin sıkça rağbet ettiği yaylalar, mesire ve piknik alanları olarak gezginler tarafından tercih edilmektedir.
Çorum’un Meşhur Yemekleri
Çorum’un yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:
- Kuzu Tandır: Diğer yörelerde farklı pişirme teknikleriyle adını duyduğumuz Kuzu Tandır, çorum halkı tarafından oldukça sevilen bir lezzettir. Kuzu etinin tuz ile terbiye edilmesiyle tandır ateşinde pişirilen bu lezzeti, yöreye adım attığınız gibi mutlaka denemelisiniz.
- Söbelek Dolması: Kuzugöbeği olarak da bilinen morel mantarıyla yapılan bu lezzet, genellikle özel günlerde ve özel misafirlere servis edilmektedir.
- Çorum Leblebisi: 3 asırdır üretilen ve şehrin ismiyle müsemma olan bu lezzet, senelerdir tahtını kaptırmamıştır. Kuru nohuttan hazırlanan Çorum Leblebisi, Ahmedi Sever isimli seyyahın üretim fazlası nohutlarını imal etme kararıyla ülkenin dört bir yanına nam salmıştır.
Çorum’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Çorum’dan yapmadan dönmemeniz gerekenler:
- Çorum Müzesini gezmeden, Ortaköy İncesu Kanyonuna gitmeden, Hattuşaş Antik Kenti’ne uğramadan ve meşhur Çorum Leblebisi’ni yemeden şehirden dönmeyin!
- Çorum oto kiralama hizmetimizden saniyeler içerisinde ne iyi fiyat garantisi ile aracınızı kiralayıp gezinizi rahatca yapabilirsiniz.