Diyarbakır’da Gezilecek 21 Keyifli Mekan

Diyarbakır; yaklaşık 9 bin yıllık köklü mazisiyle Anadolu’yu ve Mezopotamya’yı birbirine bağlayan bir şehir durumundadır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır, Güneydoğu bölgesinde, Dicle Nehri’nin sağında yer almaktadır. Doğu’nun en kalabalık illerinden biri olan Diyarbakır, gezilecek yerler ve yöresel lezzetleri ile hem sakinlerine hem de ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatmaktadır.
Diyarbakır gezisi 24 saate sığdırılamaz, bunu herkes bilir. Hem Diyarbakır’da görülmesi gereken yerler de tabii ki 21 tane değildir. Ama biz her biri birbirinden güzel Diyarbakır tarihi mekanları, Diyarbakır müzeleri, Diyarbakır hanları arasından seçim yaparak –zor da olsa- bazılarını eleyip sizin için en popüler olanlarını bir araya getirdik.
O zaman gelsin Diyarbakır’da Gezilecek 21 Keyifli Mekan…
Kervansaray
Diyarbakır gezi rehberi listemizin ikinci sırasında “Deliler Hanı” diye de bilinen Kervansaray vardır. Mimarisiyle ve içyapısıyla dikkat çeken Kervansaray bugün otel olarak hizmet vermektedir. Merkez Sur’da bulunan Kervansaray Diyarbakır’ın önemli tarihi yapılarındandır.
Diyarbakır Surları
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne de girmiş olan Diyarbakır Surları, dünyanın en uzun ikinci yapısıdır. Birincisi de Çin Seddi’dir ama şu an konumuz Diyarbakır gezilmesi gereken yerler olduğu için tabii ki mevzuyu dağıtmayacağız. Sur ilçesinin tamamını içine alan bu yapı, 5,5 km uzunluğa ve 7–8 metre yüksekliğe sahiptir. Diyarbakır’a yolu düşenler, bu heybetli surları görmeden etmemelidir.
Hevsel Bahçeleri
Dicle Nehri ile Diyarbakır Surları arasında bulunan ve tarımın beşiği sayılan bir yerdir. Muhteşem güzelliğiyle göz kamaştıran Hevsel Bahçeleri’ni Mardin Kapı civarındaki çay bahçelerinde oturarak seyredebilirsiniz.
Gazi Köşkü
Diyarbakır’da nereye gidilir? sorusunu cevaplamaya devam ediyoruz. Şimdi sizi Gazi Köşkü’ne götürelim istedik. Akkoyunlular tarafından 15. yüzyılda inşa edilen bu köşk aslında Semanoğlu Köşkü olarak bilinir. 1935 yılında belediye, köşkü satın alınca ismi Gazi Köşkü olarak değiştirilmiştir. Atatürk’e hediye edilen bu 2 katlı köşk On Gözlü Köprü ve Mardin Kapı arasındadır.
Club Arena
“Diyarbakır’ın gezilecek yerleri tamam da Diyarbakır eğlence mekanları hangileri?” diye soracak olursanız bunu cevaplandırmaya Club Arena’dan bahsederek başlayabiliriz. Kırklardağı mevkiinde yer alan Club Arena, Diyarbakır gece hayatı kavramının en canlı, en dolu dolu yaşandığı yerlerden biridir. Müzik ve dans gösterilerinin gece boyu sürdüğü bu mekanda alkollü ve alkolsüz menü seçenekleri bulunmaktadır.
Asabistro Cafe
Gündüz kahve içmek, gecenin geç saatlerinde de eğlenmek için tercih edebileceğiniz bu mekan, Peyas-Kayapınar mevkiinde bulunmaktadır.
Tren Diyarbakır
Diyarbakır’ın en popüler eğlence mekanlarından biri olan Tren Diyarbakır, her akşam meşhur dj’lerin canlı performanslarına sahne olmaktadır. Işık şovlarıyla ve dans gösterileriyle oldukça hareketli bir mekandır. Damsız girilmeyen bu mekanda yer bulabilmek için rezervasyon yaptırmanız gerekebilir.
VeYa Türkü Evi
‘Eğlence’ kelimesinin size çağrıştırdığı şey farklı yörelere ait türküler ise, VeYa Türkü Evi’nin size hitap edeceği söylenebilir. Burada kimi zaman sizi coşturacak, kimi zaman efkârlandıracak türküler dinlerken nefis Diyarbakır lezzetleri de tadabilirsiniz.
Park Orman
Eskiden Ayşe Nur Parkormanı diye isimlendirilen bu yer 2007 yılından beri hizmet vermektedir. Parkta binlerce ağaç ve çiçek türleri kusursuz bir âhenk oluşturmaktadır. 900 metrelik bir yürüyüş parkınun, 250 metrelik ıhlamur bulvarının, 110 metrelik Tespih Yolu’nun, 160 metrelik Dişbudak Yolu’nun 90 metre Çınar Yolu’nun yer aldığı Park Orman, Diyarbakır gezilecek yerler söz konusu olduğunda unutulmaması gereken güzelliklerdendir. Burada çocuk oyun parkları, basketbol-voleybol sahası, tenis kortu, Cegerxwin Kültür Merkezi de bulunmaktadır.
Göletli Park
Merkez ilçede konumlanmış olan Gölet Park, yaz-kış fark etmeksizin rağbet görmektedir. Kapladığı alan 55 metrekare genişliğindedir ve gölet olarak kullanılan alanı 10 dönümdür. Yapımına 2011’de başlanan Göletli Park, şehrin ilk su parkıdır. Kafeler, yürüyüş parkurları, tiyatro, büfe ve oturma yerlerinin bulunduğu parkta dilerseniz deniz bisikletiyle gezintiye çıkabilir, yeşil alanlarda dinlenebilirsiniz.
Koşuyolu Parkı
Diyarbakır Bağlar’da yer alan Koşuyolu Parkı’nda eskiden at koşturulduğundan ve yarışlar yapıldığından dolayı bu ismi almıştır. O dönem belediye başkanı olan Ahmet Bilgin’in yaptırdığı bu park, 12 Eylül 2006 tarihinde park çevresinde meydana gelen bomba saldırısından sonra buraya Yaşam Hakkı Anıtı dikilmiştir.
Rihan Parkı
Bağlar Belediyesi tarafından yapılan bir park olup Park Orman’ın karşısındadır. Spor aletleri, oyun alanları ve kafeteryanın yer aldığı bu parkı, Diyarbakır ziyaret edilmesi gereken yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Leyla Kasım Parkı
Diyarbakır parkları oldukça fazladır. İşte Diyarbakır’da bulunan parklar içerisinde Leyla Kasım Parkı da ön plana çıkmaktadır. 2011 yılından beri hizmet veren park 5500 metrekarelik alana kurulmuştur. Temiz havanın keyfine varmak için idealdir.
Anzele Parkı
Şehrin Anzele Suyu diye bilinen kaynak suyu burada da ortaya çıkmıştır. Asıl ismiyle Ayn-o Zelal diye blinen bu park 2014 yılından beri ziyaret edilmektedir.
Zülküf Dağı
Ergani halkının kutsal kabul ettiği bu dağ, ‘Zülkifl Dağı’ olarak da anılmaktadır. Özellikle bahar aylarında sıklıkla ziyaret edilen bu yere gelenler namaz kılıp dua eder, adak adayıp kurban kesenler de olur. Bu bölgeye özgü makam çiçeğiyle ünlü olan Zülküf Dağı, Otluca- Ergani mevkisindedir.
Hasuni Mağaraları
Silvan’na 7 km mesafede yer alan Hasuni Mağaraları, Mezolitik çağda bir yerleşim yeri olarak kullanılmaktaydı. Anadolu’nun en eski yerleşim mağarasıdır. Mağara aralıklarında bulunan su arkları, merdivenler, sarnıçlar ve dokuma atölyeleri dönemin kültürel ve sosyal ihtiyaçları için yapılmıştır. Diyarbakır’da bulunan mağaralar demişken Birkleyn Mağaraları‘nı da ziyaret etmeniz tavsiye olunur.
Dicle Nehri
Diyarbakır’ın Akçayurt Köyü’nde bulunan bu akarsu, Aktoprak Çayı ve Kara Deresi’nin kesiştiği noktadan başlamaktadır. Mezopotamya’nın iki nehrinden biridir ve tarihte çeşitli savaşlara tanık olmuştur. Basra Körfezi’nde biten Dicle Nehri, Orta Doğu için hayatî bir öneme sahiptir. Ülkemiz coğrafyasında da oldukça özel bir yere sahiptir ve başka milletler tarafından Diklat, Hiddikel, İdiklat, Tigris, İdigna gibi isimlerle anılırken Türkler tarafından Dicle Nehri diye adlandırılmıştır.
Çermik Kaplıcaları
Adından da anlaşıldığı üzere Diyarbakır- Çermik ilçesindedir. Romatizma, felç ve deri hastalıklarından şifa bulmak isteyenlerin uğradığı bu kaplıcanın yanı sıra Belkıs Hamamı da çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar tarafından bir umut kaynağıdır. Ülkemizin en zengin kaplıca suyu burada yer almaktadır ve ttedavi için gelecek olanlar için en uygun zaman Haziran-Eylül aylarıdır.
Yeşil Çınar Aquapark
Diyarbakır’ın en eski havuzlarından biri olarak kabul edilen Yeşil Çınar Yüzme Havuzu, burada sıcaktan bunalanları serinletmekte ve eşsiz doğal güzellikler, görenlerin içini açmaktadır. Langırt, okey gibi oyunların bulunduğu oyun alanlarıyla, bu parkta kaydırakları, türlü türlü kebap çeşidinin sunulduğu restoranı ve daha fazlasıyla buradan memnuniyetsiz ayrılma ihtimaliniz yoktur.
Tülip Park Aquapark ve Kaplan City Aquapark da Diyarbakır Aquaparkları arasındadır.
Diyarbakır Kültür Evi
Bugün Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği tarafından dernek faaliyetlerinin organizasyonunda kullanılmaktadır. Ayrıca Diyarbakır’da canlı müzik yapılan mekanlardan biridir. Yine burada şiir dinletileri de olmakta, Diyarbakır lezzetleri güzel bir sunum ile ziyaretçilerin beğenisine arz edilmektedir.
Diyarbakır Yemek Yerleri
Konu lezzetten açıldı, bu sohbeti daha da uzatmak isterdik ancak Diyarbakır’da nereye gidilir? Sorusunu yanıtladığımız bu yazının sonuna geldik. Şimdi kısaca Diyarbakır’da ne yenir? Ondan bahsederek noktalamak istiyoruz.
Yazımızın başlığında ‘keyifli mekan’ ibaresi yer alıyordu ve malumunuz yemek yemek de en büyük keyiflerden biridir. Diyarbakır yemek mekanları denilince de akla ilk gelen Diyarbakır popüler yerler olmaktadır.
Örneğin Diyarbakır’da kahvaltı yapmak için çoğu kişinin durağı Mustafa’nin Kahvalti & Yemek Dünyası’dır. Hele burada Melengiç kahvesi içmek bir başkadır. Onur Ocakbaşı da Ciğer Kebabı ve Cartlak Kebabı gibi Diyarbakır’a özgü lezzetler konusunda iddialıdır. serbize, sumakla tatlandırılmış meftune, badem ve kıymanın muhteşem birlikteliği duvaklı pilav, iç pilavla bir lezzet uyumu sergileyen kaburga dolması, Diyarbakır’lıların favorisi mahlepli Diyarbakır çöreği; deneyip paluze tatlısı ve elma düzmesi de bu mekanda servis edilen efsanevi lezzetlerden birkaçıdır.