Doğa İle İç İçe: Suuçtu Şelalesi

Suuçtu Şelalesi; Bursa’da yer alan doğa harikalarından biridir. Önceki adıyla Krimasti olarak bilinen Su Şelalesi’nde su seviyesi yazın biraz azalır, sonbahar ve kış aylarında da yükselir. Böylece ortaya, huzur veren muhteşem bir manzara çıkar. Mustafakemalpaşa’nın en büyük içme su kaynağı bu şelaledir. Şelale ve etrafı sıcak havalarda bile serindir, ferahlamak ve dinlenmek isteyenler için ideal bir uğrak yeridir.
Suuçtu Şelalesi ulaşım araçla biraz zordur. Çünkü virajlı yollardan geçmek gerekir. Ancak ‘gülü seven dikenine katlanır’ diye bir söz vardır… Yolun virajlı olması sizin için bir sorun oluşturmayacaktır. Zira yol boyunca size tarihi dokusuyla günümüze kadar gelmeyi başarmış sevimli köy evleri, sıra sıra ağaçlar eşlik edecektir. Suuçtu Şelalesi’nin etrafındaki kayalık manzarası da sizde hayranlık uyandıracaktır. Farklı renklere ve farklı görünümlere sahip olan kayalar hayretten ağzınızı açık bırakacaktır.
Suuçtu Şelalesi Oluşumu ve Özellikleri
Büyüleyici bir manzaraya sahip olan bu şelalenin nasıl oluştuğunu merak etmeniz gayet doğaldır. Bu şelale bölgedeki Karadere Deresi’nin altındaki fay hattının kırılmasıyla meydana gelmiştir. Hatta şelaleye bu yüzden ‘Suuçtu’ denilmiştir. 38 metre yükseklikten akan bu şelalenin muazzam görünümü herkesi şaşırtmaktadır. Şelale 464 metre rakıma sahiptir. Gürül gürül, insana tatlı bir melodi gibi gelen sesiyle ve bakmaya doyulmayan manzarasıyla bu şelale, insana kendini farklı bir dünyadaymış gibi hissettirmektedir. Şelale suyunun şişelere doldurulması, satılması yasaklanmıştır. Bunun amacı şelale suyunun azalmasını önlemek ve dengeli bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Ancak suyu tertemizdir, içilebilir. Suuçtu Şelalesi Şubat-Mart aylarında daha gür akmaktadır. Kış mevsiminde şelalenin genişliği 30 metreyi bulmaktadır. Sel olduğunda genişliği 50 metreye çıkabilmektedir. Tek parça halinde göle dökülen şelale bu sırada kayalara çarpmakta, suyu da bu vesileyle çok yükseklere kadar sıçramaktadır.
Suuçtu Şelalesi’nde Ne Yapılır?
Suuçtu Şelalesi’nin etrafı meşe, kayın ve çam ağaçlarıyla doludur. Bu ağaçların altında gölgelenmek ve piknik yapmak sizin için keyifli bir deneyim olacaktır. Burada ahşap piknik masaları ve piknikçilerin kullanması içn ocaklar vardır. Fakat çocuklu ailelerin şelale kenarında vakit geçirirken dikkatli olmaları gerekir. Çocuğunuzla beraber geldiyseniz ağaçlıklı kısımda oturmanız tavsiye edilir. Masanızı suyun içerisine veya şelalenin kenarına kurup ayaklarınızı suya sokarak rahatlayabilirsiniz. Suuçtu Şelalesi piknik alanına gelirken termosunuzu ve yiyeceklerinizi almayı unutmamalısınız. Burada oksijene doyacak, sessiz-sakin bu mesire yerinde doğanın keyfini çıkaracaksınız. Tepe kısımda alabalık restoranı vardır, dilerseniz orayı da tercih edebilirsiniz. Buraya gelmişken Suuçtu Şelalesi’nin yakınlarında bulunan Atatürk Kent Ormanı, Kirazlıyayla, Misi, Sarıalan, Soğanlı Botanik Park, Saitabat Şelalesi, Küreklidere Kent Ormanı, Kocayayla, Dağyenice Gölügibi yerlere de uğramanız önerilir.

Civarda konaklayabileceğiniz bir yer yoktur. Ancak Mustafakemalpaşa ilçesindeki otelleri kullanabilirsiniz. Piknik yaptığınız alanda çadır kurarak kamp yapabilirsiniz.
Suuçtu Şelalesi’ne geldiğinizde bol bol fotoğraf çekmeyi ihmal etmemelisiniz. Buradan tüm yorgunluğunuzu, stresinizi bırakmış, pozitif enerji depolarınızı ağzına kadar doldurmuş bir şekilde, huzur içerisinde döneceksiniz. Suuçtu Şelalesini Bursa gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmamalısınız.
Suuçtu Şelalesi Nerede? Nasıl Gidilir?
Suuçtu Şelalesi Bursa ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Bursa – İzmir karayolunun takriben 80. Kilometresinde Mustafakemalpaşa’nın tabelası bulunmaktadır. İlçe sınırındaki şelaleye gitmek için Kayabaşı Köyü, Yalıntaş kasabası-Muradiye sarnıç Köyü istikametindeki asfalt yolu takip etmeniz gerekir. Yol çizgilerinden sapmadan ilerleyerek şelaleye varabilirsiniz.
Suuçtu Şelalesi’ne toplu taşıma araçlarını kullanarak gidecekseniz Arabayatağı İstasyonu’nun Saitabat güzergahında D/19 belediye otobüsüne binebilirsiniz. Yahut Arabayatağı İstasyonu’nun Osmaniye güzergahından kalkan D/20 numaralı otobüsü de kullanabilirsiniz.