TÜRKİYEYİ KEŞFET
Düzce Gezi Rehberi

Ülkemizin Batı Karadeniz Bölümü’nde yer alan Düzce, Karadeniz’in günümüze kadar ayakta kalmayı başaran tek antik kentidir. 15. yüzyıldan bu yana aktif bir yerleşim yeri olan kent, önceleri bataklık bir haldeydi. Romalıların iyileştirme çalışmalarıyla ziraat için uygun bir yapıya dönüştürülen Düzce, daha sonra Bizans İmparatorluğu’nun eline geçerek gelişimine ivme katmıştır. 1323 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altına geçmiş Düzce, 99 depreminin ardından il statüsüne kavuşmuştur.
Düzce’de Gezilecek Tarihi Yerler
Düzce’deki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Akçakoca Kalesi (Ceneviz Kalesi): Düzce’nin Akçakoca ilçesinde yer alan bu tarihi değer, yüksek bir falezin kıyısında yer almaktadır. İl merkezine yaklaşık 3 km’lik bir uzaklıkta bulunan kale, Ceneviz Ticaret Yolu üzerindeki önemli değerlerden biridir. Kalenin içerisinde bir su sarnıcı bulunmaktadır. Tipik Ceneviz mimarisinin örneklerinden biri olan kale, UNESCO Dünya Miras Geçici listesinde bulunmaktadır. Kalenin çevresinde yer alan tertemiz plajıyla kale, eşsiz bir tarihi eserdir. Plaj girişi 5 TL’dir.
- Hemşin Cami: 1500 yıllık bir geçmişe merdiven dayamış Hemşin Camisi Düzce’nin Hemşin köyünde yer almaktadır. Akçakoca ilçesine ortalama 15 kilometrelik bir uzaklıkta yer alan bu caminin yapım yılı 1877 yılında dayanmaktadır. Osmanlı – Rus savaşının ardından bölgeye gelen Artvinliler tarafından inşa edilmiştir. Ahşap minare ve taş işliğinin karışımından oluşan bir yapıdadır.
- Prusias Ad Hypium Antik Kenti – Konuralp Antik Tiyatro: Halk arasında kırk basamaklar olarak da adlandırılan bu antik tiyatro, günümüze ulaşmayı başaran Helenistik Çağ mimarisidir. Tiyatronun günümüze kadar ulaşan parçaları sahne arkası duvarı ve ikinci kademe oturma sırasının bir bölümüdür. Prusias Krallığı’nın önemli detaylarını bünyesinde bulunduran bu antik tiyatronun da olduğu antik kentin içeri bölümleri; Kemerkasım Su Kemerleri, Roma Köprüsü, Batı Sur Duvarları ve Atlı Kapı’dan oluşmaktadır. Giriş ücretsizdir.
Düzce’de Gezilecek Doğal Güzellikler
Düzce’deki doğa harikaları şu şekildedir:
- Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı: İlk ve sonbaharın renkli harmonisini ziyaretçileriyle buluşturan ve Gökyaka – Güzeldere köyünde bulunan bu tabiat harikası, yılın yorgunluğunu atmak isteyenler ve doğanın içerinde dinlenmek isteyenler için oldukça isabetli bir alternatiftir. 120 metreyi bulan şelalesiyle piknik alanları, yürüyüş yolları ve dinlenme yerleriyle mutlaka görmeniz gerek tabi güzelliklerin başında geliyor. Şelaleye giriş ücreti ise 5 TL’dir.
- Fakıllı Mağarası: Akçakoca ilçesinin 8 kilometre güneydoğusunda yer alan Fakıllı köyünden ismini almış mağara, 1. Derece sit alanı olarak tescillenmiştir. İçerisinde dikit ve sarkıtların yer aldığı bu doğal mühendisliği, damlataş bakımından da oldukça zengindir. Eğer mağarayı dolaşmak isterseniz giriş ücreti olarak yalnızca 3 TL ödemeniz yeterlidir.
- Torkul Göleti: Düzce ilinin merkez iline bağlı Uğurköy’de yer alan Torkul Göleti, 1.251 metre yükseklikteki Torkul yaylasının volkanik çöküntüleriyle oluşmuştur. Piknik, balık tutma ve kamp kurma aktiviteleri için vazgeçilmez bir seçenek olan gölet, günümüzde adeta Düzce’yle özdeşleşmiş bir güzelliktir. Gölet için herhangi bir giriş ücreti istenilmemektedir.
Düzce’nin Meşhur Yemekleri
Düzce’nin yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:
- Hamsili Börek: Yörede oldukça meşhur olan bu lezzet özellikle Karadeniz yöresinde adına sık sık tanıklık ettiğimiz bir yemektir. Un ve hamsinin harmanlanmasıyla oluşturulan bu tat bölgenin eşsiz lezzetlerinden biridir.
- İsli Balığı: Akşam yemeklerinde sofraların vazgeçilmezi olan bu balık çeşidinin farkı önceden tütsülendiği için sahip olduğu aromasıdır. Melen Çayı’nda bolca bulunan İsli balığı, daha çok meze olarak tercih edilmektedir.
- Melengücceği Tatlısı: Melen Çayı’nın kenarında yetiştirilen mandaların sütlerinden elde edilen kaymakla oluşturulan bu yöresel lezzet, “dartı” olarak adlandırılan iç malzemenin yufkayla harmanlanıp şerbetlenmesiyle servis edilmektedir.
Düzce’ye Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Düzce’de yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:
- Düzce’yi Düzce yapan Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı’nı mutlaka görmenizi, Akçakoca’nın mavi bayraklı plajlarında suyun tadını çıkarmanızı, Ceneviz Kalesi’ni ziyaret etmenizi ve Efteni gölüne gitmenizi tavsiye ediyoruz.
Düzce gezinizde araç kiralama taleplerinizde en iyi fiyata düzce araç kiralama hizmetimizden faydalanabilirsiniz.