araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Edirne Gezi Rehberi

Ülkemizin Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde yer alan Edirne, zengin tarihi ve yemyeşil bitki örtüsüyle Türkiye’nin adeta incisi. Bölge, Orta Asya’dan göç eden Traklar tarafından ilk kez yerleşim olarak benimsenmiştir. İstanbul’dan sonra ülkemizin en fazla nüfus oranına sahip ikinci kenti olan Edirne, tam 88 yıl Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmıştır. Türkiye’ye balkanlara bağlayan bir köprü vazifesi gören şehir, Meriç ve Tuna nehir yataklarının birleştiği noktada konumlanmıştır.

Türkiye’nin sınır kapılarından birini içinde bulunduran illerimizden edirne bir çok gezilecek ve keşfedilecek yerler bulunmaktadır. Sizlerde bu eşşsiz yerleri edirne oto kiralama hizmetimizden faydalanarak keşfedebilirsiniz.

Edirne’de Gezilecek Tarihi Yerler

Edirne’deki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Selimiye Camii: Mimar Sinan’ın “Ustalık Eserim” olarak tanımladığı, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan bu muazzam mimari yapı, Osmanlı padişahı II. Selim’in ölümüyle ibadete açılmıştır. Hakkında bolca rivayetin yer aldığı yapının tek kubbeli yapısı Allah’ın tek olduğunu, beş penceresi İslam’ın beş şartını, 32 kapısı da İslam’ın 32 farzını simgelemektedir. Türk – İslam eserleri arasında eşine az rastlanan eserlerden biri olan camiye giriş için herhangi bir ücret ödenmemektedir.
  • Edirne Büyük Sinagogu: Ülkemizin en büyük, Avrupa’nın üçüncü büyük sinagogu olan yapı, 1983 yılına kadar ibadete açıktı ancak Yahudi göçleriyle birlikte terk edilen mabet, 1995 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçti. İspanya’dan kaçan Sefarad Yahudileri Osmanlı Devleti’ne sığındı ve padişahın emriyle ibadetlerini rahat gerçekleştirebilecekleri bu sinagog inşa edildi. Ancak sinagog 1905 yılında çıkan yangından büyük zarar aldığı için 2.Abdülhamit tarafından 1907 yılında tekrar ayağa kaldırıldı. Sinagoga giriş için herhangi bir ücret alınmamaktadır.
  • Meriç Köprüsü: Diğer adıyla Mecidiye Köprüsü olarak da bilinen köprü, 263 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğindedir. Edirne – Karağaç yolu üzerinde yer alan Meriç nehrini bir uçtan uca süsleyen bu tarihi yapının en dikkat çeken detayı sanatsal açıdan tarifi figürlere yer vermesidir. 1842’de Sultan Abdülmecit döneminde yapımına başlanan köprünün yapımı 1847 yılında tamamlanmıştır.

Edirne’de Gezilecek Doğal Güzellikler

Edirne’deki doğa harikaları şu şekildedir:

  • Gala Gölü Milli Parkı: Bünyesinde toplam 1028 canlandıran, Enez ve İpsala İlçeleri arasında yer alan bu doğa harikası 2005 yılında Milli park olmuştur. Yaklaşık 6.000 hektar alana yayılmış bu doğal güzellik, ülkemizin en büyük sulak alanlarından biri ve toplam 163 kuş türüyle Türkiye’nin ikinci büyük kuş cennetidir. Giriş ücretsizdir.
  • Erikli Plajı: Keşan ilçesine bağlı Erikli Köyü’nde ortalama 2,5 kilometrelik bir mesafede yer alan Erikli Plajı, mavi bayraklı bir plajdır. Ege Denizi sahil şeridinde yer alan plaj, oldukça temiz suyuyla her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır. Plaja giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
  • Koru Dağı: Gelibolu Yarımadası’nın kuzey tarafında yer alan Koru Dağları, bölgenin en önemli üç yükseltisinden biridir. En yüksek noktası 726 metreye kadar ulaşan dağda; sülün, tilki, yaban domuzu ve karaca gibi sayısız hayvan türleri yaşamaktadır. Endemik bitki türlerini de içine alan orman, genellikle meşe gibi yaprak döken ağaç türleriyle kaplıdır.
  • Yüzlerce araç içerisinden en iyi fiyat garantisi ile edirne oto kiralama hizmetlerimizden faydalanarak kiralayabilirsiniz.

Edirne’nin Meşhur Yemekleri

Edirne’nin yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:

  • Tava Ciğeri: Edirne’yle özdeşleşmiş bir lezzet olan, arkadaşlarımızla sohbetlerimizde “sen bir de Edirne’de yiyeceksin” diye geçirilen bu meşhur lezzet, ince ince kesilen ciğerlerin una bulandırılıp kızartılmasıyla oluşturuluyor.
  • Elbasan Tava: Traklara dayanan kökeniyle Osmanlı mutfaklarına girmiş olan bu parmak ısırtıcı lezzet; kuzu eti, sarımsak ve yoğurt karışımıyla soflarımıza ulaşıyor.
  • Zirva: Meyve ve etin eşsiz uyumuyla sofralarımızı donatan bu tat, Osmanlı mutfaklarında günümüze ulaşmıştır. Osmanlı döneminde Ramazan boyunca, cuma akşamları ve bayram günlerinde dağıtılan yemeğin içerisinde; hurma, bal, kuru erik, kayısı, üzüm ve incir bulunuyor.

Edirne’ye Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Edirne’den yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:

  • Mimarlığın nadide eseri Selimiye Camii ve Eski Cami’yi görmeden, 2. Beyazıt Külliyesine uğramadan, Meriç Köprüsü’nden geçmeden ve Edirne’nin ünlü ciğer tavasını yemeden dönmeyin!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı