araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Ereğli Gezi Rehberi

Zonguldak il sınırları içerisinde yer alan Ereğli ülkemizin Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanan çok eski bir kent olan Ereğli, pek çok uygarlığa tarihsel düzlemde kol kanat germiştir. İyonlardan Türk egemenliğine geçen sürede birçok tarihsel geçmişle perçinlenen ilçenin önceki ismi ise Heraklia olarak isimlendirildi. İlçe ismi ülkemizde iki ilçede daha görülmektedir. Bunlar: Marmara Ereğlisi ve Konya Ereğlisi.

Ereğli’de Gezilecek Tarihi Yerler

Ereğli’deki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Gazi Alemdar Gemisi Müzesi: I. Dünya Savaşının fitilinin ateşlenmesiyle birlikte kömür ocaklarının işletim hakkı Almanlara devredildi ancak bunu hazmedemeyen muhalif güç olan Rusya, Ereğli bölgesine sık sık saldırılar düzenledi. Savaş bitimiyle birlikte galibiyet kazanan Fransızlar bölgeye gelseler de işgal edememişlerdir. Kurtuluş Savaşı’nda işgal altındaki İstanbul’dan gizlice götürülen Alemdar savaş gemisi, Karadeniz Ereğli limanına getirilmiş; böylelikle gemi Fransız hâkimiyetinden kaçırılmıştır. Bu geminin gizlice yüzdürülmesiyle saldırıya maruz kalan Fransızlar, Türkiye Cumhuriyeti’yle anlaşma imzalamak zorunda kalmşlardır. Tarihimiz açısından oldukça büyük bir öneme sahip bu geminin bire bir örneği yapılara 2008 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. Giriş ücretsizdir.
  • Ereğli Kalesi: Askeri yasak bölgede, oldukça dik yamaçlarda yer alan Ereğli Kalesi, M.Ö.4. yüzyıla Klearchos Herakleia Pontike’nin ilk akropolisi olarak kurulmuştur. Kale içerisinde sarnıç yer almaktadır; ayrıca kalede hidrolik harç malzemesiyle yapılmıştır. Ereğli ilçesinin Kaletepe mahallesinde yer alan kale, Herakleia Pontiki Kalesi olarak da bilinmektedir. Kale ve çevresi antik tarih olarak oldukça önemli bir değere sahiptir.
  • Filyos: Ereğli ve Amasra arasında yer alan kentin ortaya çıkan kalıntıları doğrultusunda M.Ö.7. yüzyılda kurulduğu ön görülmektedir. Roma Dönemi’nde yağmalanan antik daha sonra yeniden imar edilmiş ve bir balıkçı kenti olarak hayatına devam etmiştir. Tios, Tianon ve Tium gibi farklı tarzlarda da adlandırılan bölge günümüzde Roma Ve Bizans döneminde ait tiyatro, kale, su kemeri tarzı kalıntılara sahiptir. Antik kente giriş ücretsizdir.
Kayalidere Selalesi

Ereğli’de Gezilecek Doğal Güzellikler

Ereğli’deki doğa harikaları şu şekildedir:

  • Cehennemağzı Mağaraları: Antik dönemde Acheron Vadisi olarak da geçen bu tabii mühendislik eseri il merkezine 50 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Ereğli ilçesinin İnönü mahallesinde yer alan Cehennemağzı Mağaraları, birbiri ardına dizilmiş üç mağaradan oluşmaktadır. İlk mağarada kilise mağarası olarak adlandırılmaktadır. İkinci mağara ise 12 metre rakıma sahip bir yamaç üzerinde yer almaktadır. Üçüncü mağara ise zemini suyla kaplı olup üç mağaranın en genişidir. Mağaraya giriş 10 TL’dir.
  • Göleviç Mağaraları ve Şelalesi: Süleymanbeyler köyünde yer alan Göleviç Mağaraları, görenleri hayrete düşerek bir güzellikte. Antik dönemden kalma mağaraların duvarlarındaki oyma figürler ise dikkat çekici. Günübirlik kaçamaklar içinde oldukça tercih edilen bölge, kamp ve yürüyüş yapmak için oldukça isabetli bir alternatif.
  • Kayalıdere Şelalesi: Doğanın yeryüzündeki muhteşem yansıması olarak da nitelendirebileceğimiz Kayalıdere Şelalesi, Ereğli ilçesi bağlı Kayalıdere köyünde yer bulunmaktadır. Eğreli’ye ortalama 35 kilometre uzaklıkta yer alan Kayalıdere Çayı üzerinde irili ufaklı 7 şelale yer almaktadır. Uzunluğu 25 metreye uzanan en büyük şelalesi ise ziyaretçilerine doğal bir sahne şovu sunmaktadır.

Ereğli’nin Meşhur Yemekleri

Ereğli’nin yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:

  • Calla: Güveç içerisinde yerleştirilen kuşbaşı kuzu etlerinin yerleştirilerek üzeri patlıcanlarla süslenir. Fırında ya da ocakta ortalama 2 saate pişirilerek sofralarımızdaki yerini alır.
  • Uzun Kabak Yemeği: Uzun kabak ve kuzu etiyle yapılan bu lezzet, limon tuzuyla renklendirilerek ekşimsi bir tat sunuyor.  Özellikle mayhoş tatlarla arası iyi olanlar bu lezzeti mutlaka denemeli.
  • Dolaman Güveç: Dolaman mantar, et, soğan ve biber malzemeleriyle hazırlanan güveç oldukça alışılagelmiş tatların çok dışında.

Ereğli’ye Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Ereğli’den yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:

  • Cehennemağzı Mağaraları’na uğramadan, Kayalıdere Şelalesi’nde serinlemeden, Gazi Alemdar Gemisi Müzesi’ni dolaşmadan, Filyos Antik Kenti’nin tarihi detaylarında gezinmeden,  Dolaman Güvecinden tatmadan şehri terk etmeyin!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı