Gaziantep Gezi Rehberi

Ülkemizin en kalabalık 9. şehri olan Gaziantep ya da halk adıyla bilinen anlamıyla Antep, tarih öncesi çağlardan bu yana pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Şehrin ilk iskân emarelerine Paleolitik Çağ’larda rastlıyoruz. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Fransız ve ermeni birliklerine karşın Antep halkı büyük bir savunma hattı oluşturmuş ve örnek bir direniş göstermiştir. 8 Şubat 1921’de bu örnek davranışından dolayı TBMM tarafından şehre gazilik unvanı verildi. Şehirde çok sayıda pınar bulunmasına karşı hiç doğal göl yer almaktadır. Bu sebeple şehrin birçok noktasına yapay göller ve barajlar inşa edilmiştir.
Gaziantep’in eşsiz güzelliklerini ve lezzetlerini tatmak mı istiyorsunuz o kadar çok gezilecek ve görülmesi gereken yerler var ki anlatmakla bitmez sizlerde en iyi fiyat garantisi ile gaziantep havalimanı oto kiralama hizmetimizden faydalanarak gezi turunuzun tadını cıkartabilirsiniz.

Gaziantep’te Gezilecek Tarihi Yerler
Gaziantep’teki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Gaziantep Kalesi: Kalenin ne zaman ve kimler tarafından yaptırıldığı yönünde elimizde net bilgiler yer almasa da Roma Dönemi’nde gözlem amacıyla kullanıldığı bilinmektedir. Bugünkü şekline, “Kaleler Mimarı” olarak isimlendirilen Bizans İmparatoru Justinyanus döneminde kavuşmuştur. 6000 yıllık bir tarihte sahip höyük üzerinde kurulan kalenin çevresi 1200 metre olup 12 kulesi bulunmaktadır. Günümüzde kale “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” adıyla ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Kaleye giriş öğrenciler için ücretsizken yetişkinler için kişi başı 10 TL’dir.
- Zeugma Mozaik Müzesi: Geçmiş tarihin tüm mimari detaylarını bünyesinde barındıran bu müze, 1700 metrekarelik mozaikleriyle dünyanın ikinci büyük mozaik müzesidir. Üç bölüm olarak inşa edilen müze; mozaik, arkeolojik müzeleriyle sergi ve konferans salonlarından oluşmaktadır. 9 Eylül 2011 yılında hizmete açılan müzede dünyaca ünlü “Çingene Kızı” mozaiği sergilenmektedir. Müzeye giriş ücreti kişi başı 30 TL’dir.
- Pişirici Kasteli: Evlerin su ihtiyacını karşılayabilmek için eski dönemlerde yapılmış kasteller, halkın ortak kullanım alanlarından biridir. Birbirine temiz su kanallarıyla bağlı olan yapılar, halkın ücretsiz yıkama ve yıkanma alanlarıdır. Kabaca günümüzün su şebekesi olarak da adlandırabileceğimiz Pişirici Kasteli’nin 1282 senesinde inşa edildiği düşünülmektedir. Yanında bir mescit alanın da yer aldığı kastel, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır. Giriş ücretsizdir.
Gaziantep’te Gezilecek Doğal Güzellikler
Gaziantep’teki doğa harikaları şu şekildedir:
- Dülükbaba Tabiat Parkı/ Mesire Alanı: Șehitkamil Belediyesi sınırlarında yer alan bu tabiat parkı, Türkiye’nin ilk biyolojik göletine sahiptir. Yüzlerce çeşit bitki türüne ev sahipliği yapan park, içerisinde bolca mesire ve piknik alanı bulunmaktadır. Şehir merkezine ortalama 8 kilometrelik bir uzaklıkta konulanmış bu tabiat parka giriş araç başı 5 TL’dir.
- Köklüce Kanyonu: Arban ilçe sınırlarında yer alan bu kanyon şehrin en iyi tırmanış noktalarından biri. Özellikle ekstrem spor severler tarafından tercih edilen kanyonun herhangi bir noktasına çadırınızı kurup bu bakir güzelliğin tadını çıkarabilirsiniz. Kanyona giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
- Yeni Han (Kaleoğlu Mağarası): Herhangi bir kitabesi olmadığından dolayı yapım tarihi olarak net bir bilgisi olmayan mağaranın adı, 1557 tarihli Ayıntab Vakıf Defteri’nde Han-ı Cedid (yeni han) olarak geçmektedir. Tipik Osmanlı mimarisinin hâkim olduğu yapı tek avlulu ve iki katlıdır. Günümüzde kafe olarak hizmete geçen mağaraya sıcaktan bulunan ziyaretçiler soluklanmak için adeta akın etmektedir.
Gaziantep’in Meşhur Yemekleri
Gaziantep’in yöresel yemekleri şu şekilde sıralanır:
- Katmer: Antep’in vazgeçilmez lezzetlerin katmer; yufka, kaymak ve fıstıkla harmanlanan eşsiz bir lezzettir. Genellikle yöre halkı tarafından sabah saatlerinde tüketildiği için pek çok katmer dünyanın öğle saatlerinde kepenk indiriyor.
- Ali Nazik Kebabı: Yörenin ülkemize mal olmuş en nadide lezzetlerinden Ali Nazik Kebabı, patlıcan ve kuşbaşı doğranan etlerin eşsiz uyumuyla sofralarımızı süslemektedir.
- Baklava: Listemizin olmazsa olmazı, tüm dünyaya damak çatlatan lezzetiyle yayılmış meşhur Gaziantep baklavasının sırrı titizlikle kat kat açılan yufkasında.
Gaziantep’e Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Gaziantep’ten yapmadan dönmemeniz gerekenler:
- Zeugma Mozaik müzesinin muhteşem detaylarına göz atmadan, Gaziantep Kalesi’nde gezmeden, meşhur Menengiç Kahvesi’ni yudumlamadan, Köklüce Kanyonu’nda kamp yapmadan, Antep baklavasını tatmadan dönmeyin!
- Binlerce araç içerisinden istediğiniz en ekonomik araçları kiralayabilirsiniz. Gaziantep gezinizden yüzlerce araçtan birini gaziantep havalimanı araç kiralama hizmetimizden alabilirsiniz.