Gez Gez Bitmez: Mersin’deki Kaleler

Mersin; Akdeniz güneşinin, doğal güzelliklerinin ve lezzetlerinin en iyi şekilde deneyimlenebileceği bir şehirdir. Eskiden ‘İçel’ olarak bilinen şehir, isim değiştirerek Mersin adını almıştır. Ülkemizin en büyük şehirleri listesinde 11. Sırada yer alan Mersin, oldukça geniş bir coğrafyayı kapsamaktadır. Mersin gezilecek yerler arasında Eshab-ı Kehf Mağarası, Yumuktepe Höyüğü, Cennet Cehennem Çökükleri, Adam Kayalar, Tarsus Müzesi, Mersin Marina, Mersin Arkeoloji Müzesi gibi birbirinden önemli yerler vardır. Ancak Mersin’deki kaleler de bir o kadar öneme sahiptir. İşte Mersin gezisi sırasında ziyaret etmeniz gereken tarihi kaleler:
Kız Kalesi
Korykos olarak adlandırılan Kız Kalesi, Mersin’in turistik noktalarından biridir. Ünlü tarihçilerden Herodotos, burada yerleşimi başlatan ilk kişinin Korykos isimli bir Kıbrıs prensi olduğunu söylemektedir. Bizanslılara, Selevkoslara, Selçuklulara, Romalılara, Ermenilere, Karamanlılara, Fransızlara ve Osmanlılara ev sahipliği yapan Kız Kalesi köyü milattan önce 4. Yüzyıldan kalma bir yerleşim yeridir. Köyde bulunan bir yazıttan anlaşıldığına göre kale 1199 yılında yapılmıştır. Kaleyi I. Leon inşa ettirmiştir ve Korsanların Roma döneminde kaleyi bir barınak olarak kullandığı ifade edilmektedir.
Mamure Kalesi
Ülkemizin en görkemli kaleleri arasında yer alan Mamure Kalesi, Mersin-Anamur ilçesinin güneydoğusundadır. Bozdoğan Köyü’nde bulunan ve kayalıkların üzerine kurulmuş olan Mamure Kalesi hem 1500 yıllık köklü mazisiyle hem de ihtişamlı görünümüyle herkesin ilgisini çekmektedir. UNESCO Dünya Mirası Geçici listesine dahil edilen kale 1960’lı yıllarda Cüneyt Arkın’ın rol aldığı bir film çekimi için de kullanılmıştır. Kalenin kapladığı alan 23.500 metrekaredir ve Mersin’in kaleleri içerisinde özel bir yeri vardır. Kale Ortaçağ dönemine aittir ve burada çeşitli medeniyetlerin izlerine rastlanmıştır.
Savunma açısından büyük ehemmiyete haiz olan kalenin gözetleme kuleleri de savunma yapanlara daha geniş bir görüş mesafesi sunmuştur.
Kalenin burç kısmındaki mazgallı siper ve kara kısmındaki hendek, savunmanın gücünü artırmıştır.
39 kuleye sahiptir ve su sarnıçları, camisi ve dış tarafında hamam vardır.
Çandır Kalesi
Mersin’deki kaleler arasında yer alan Çandır Kalesi, Paperon diye de bilinir. Kale yüksekçe bir tepeye hâkimdir ve güneyinde Belenkeşli Kalesi’ ve Gözne Kalesi bulunmaktadır.
Dağlı Kalesi
Mersin’in Erdemli ilçesindeki Dağlı köyünün güneyindedir. Roma döneminde yapılan kalede bir yazıt vardır ancak büyük ölçüde tahrip olmuştur. Profesör Bogos Levon Zekiyan tarafından bu yazı çözümlenmeye çalışılmış ve burada ‘Ermeniler’, ‘tarihinde’, ‘kral’ve ‘oğluna’ yazdığı anlaşılmıştır. Kalenin batısında Karakız vadisi yer almaktadır. Kalenin iki tuvalet odasıyla bir de kraliçe odası günümüze kadar ulaşabilmiştir. Kalede bir hamile kadın ve iki asker kabartması mevcuttur.
Evciler Kalesi
Şehrin merkezinden 40 km uzaklıkta olan Evciler kalesi, bir çeşit garnizon kalesidir. Evciler köyünde bulunan kalenin Bizans döneminde yapıldığı düşünülmektedir.
Gözne Kalesi
Göz dolduran bir manzaraya sahiptir ve kalenin bulunduğu bölge günümüzde mesire yeridir. Size Mersin’i adeta ayaklarınızın altında hissettirecek bu kale şehrin en değerli tarihi yapılarındandır. Kaleye batı kapısından girilir ve tek bir girişi vardır. Ortaçağ dönemine ait olduğu tahmin edilen kalenin 5 tane havalandırma deliği ve 15 adet sundurması vardır. Sarp kayalıklar üzerinde yer alan kale 3’ü güneyde, biri doğuda olmak üzere 4 burca ve 1085 metre yüksekliğe sahip dikdörtgen formlu bir kaledir.
Gediği Kalesi
Kalenin ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgi yoktur. Kuleleri olmayan bu kaleye ulaşım biraz meşakkatlidir. Duvar işçiliğiyle dikkatleri üzerinde toplayan kale Yavca Köyü’ndedir.
Softa Kalesi
Mersin-Bozyazı ilçesinde yer almaktadır ve tam karşısında Mamure Kalesi vardır. İkisinin yeraltından geçen bir yol ile birbirine bağlı olduğuna inanılmaktadır. Çift sıra halindeki surlarıyla ilgi gören kaleye tırmanmak zordur. ‘Esrarengiz kale’ diye de adlandırılan Softa Kalesi, Fidik tepesinin üzerindedir. Bu kaleyi yılanların koruduğu şeklinde bir efsane ağızdan ağıza yayılmış, kale bu sebeple ‘esrarengiz kale’ şeklinde de anılmaya başlanmıştır.
Belenkeşlik Kalesi
Mersin’in en fazla ziyaret edilen, en heybetli kalelerinden biridir. Şehrin 20 km kuzeyindedir ve Soğucak Yaylası’nda bulunmaktadır. Dış duvarlarında blog taşları kullanılan Belenkeşlik Kalesi’nin üst katında gözetleme delikleri vardır. Mersin’de ziyaret edilmesi gereken kaleler arasına mutlaka dahil edilmelidir.