Giresun Gezi Rehberi

Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Giresun, Antik Çağ’dan bu yana aktif bir şekilde yerleşim yeri olarak benimsenmiştir. Bir yarımada olarak Karadeniz Bölgesinde yer alan bu şehir, önceleri Pers İmparatorluğu’nun elinde olsa da Büyük İskender ile birlikte özgürlüğüne kavuşmuştur. Zela Muharebesiyle birlikte şehir Roma İmparatorluğu’nun yönetimi altın geçmiş, böylelikle 1300 yıllık bir Romalılaşma süreci başlamıştır. Küçük buzul gölleri, yemyeşil yaylaları ve tabi güzellikleriyle ülkemizin ender güzelliklerinden olan bu şehri mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Giresun araç kiralama hizmetlerimizle araç kiralamanın keyfini çıkartarak gezinize renk katabilirsiniz.
Giresun’da Gezilecek Tarihi Yerler
Giresun’daki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Tirebolu Kalesi: Eşsiz Karadeniz güzelliğinin kıyısında, yüksek bir kayalık üzerinde yer alan bu kalenin M. Ö. 15. Yüzyılda, Bizans İmparatorluğu tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Tek bir giriş kapısı yer alan kalenin ön cephesinde topçu kuleleri bulunmaktadır. Ayrıca kalenin içerisinde Meryem Ana Kilisesi olarak adlandırılan küçük bir şapel ve mescit kalıntıları yer alıyor. Kaleye giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
- Meryem Ana Manastırı: Bizans dönemi eserlerinden olan ve Ortaçağdan kalan günümüze ulaşan bu manastır, dik kayalıkların ortasında yer alan büyük bir oyuk içerisinde yer almaktadır. Manastırın ön – sol cephesinde bir su sarnıcı, sağ kenarında ise bir çeşme bulunmaktadır. Yatakhane, kilise ve yemekhane gibi bölümlerin bir arada bulunduğu bu ibadethane hafta içleri 08.00-17:00 arası, herhangi bir ücret ödemeden ziyaret edilebilir.
- Giresun Müzesi: 18.yüzyılın ortalarından 1923 yılında değin kilise olarak kullanılan ve günümüzde müze olarak kapılarını ziyaretçilerine açan yapı nüfus mübadelesinin yaşandığı yıllarda, 1948 yılına kadar işlevsiz olarak kalmıştır. Boş kalınan bu yapı 1948 ila 1967 yıllarını cezaevi olarak hizmete açmıştır. Her geçen yılın tahribatının yapıda hissedilmesiyle birlikte kilise, 1982–1988 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilerek müze olarak hizmete başladı. Yaklaşık 2.000 eserin sergilendiği müzede girişler ücretsiz ve 08.00-17.00 arası ziyarete açılmaktadır.
Giresun’da Gezilecek Doğal Güzellikler
Giresun’daki doğa harikaları şu şekildedir:
- Giresun Adası: Bu ada Kefken adasıyla birlikte Türkiye’ye bağlı iki adadan biridir. Bir zamanlar Amazon kadınlarının hayatlarını burada sürdürdüğü, Hz. Yusuf’un altın heykelini ya da güç tanrısı Herkül’ün altın postunu aramaya geldiği gibi mistik hikayelere ev sahipliği yapan bu adada adeta doğa ve tarih birbiriyle kucaklaşmıştır. Antik ve Ortaçağ’ı bir arada sunan tarihsel, köklü bir zemine sahip bu ada içerisinde şapel, manastır ve 300’den fazla Bizans mezarı olarak adlandırılan mezarlara sahiptir. Adaya giriş ücretsizdir.
- Kümbet Yaylası: Bölgenin nam salmış turistik tabi güzelliklerinden biri olan Kümbet Yaylası, içerisinde 5 yıldızlı otel kompleksleri, sağlık ocağı, bakkal, kasap ve kır kahvesi ile hizmet vermektedir. Kümbet Yaylası üzerine kamp ve piknik alanları oldukça yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bölgede her temmuz ayının 2.pazar günü Geleneksel Kümbet şenlikleri yapılmaktadır.
- Kuzalan Şelalesi Ve Mavi Göl Tabiat Parkı: Şehir merkezine 45 km’lik bir uzaklıkta yer alan bu şelalenin tam karşısında bir seyir terası bulunmaktadır. Karadeniz bölgesinin yeni rotalarından biri olan bu şelalenin bitki örtüsü farklı mevsim geçişlerine ayak uydurarak rengârenk bir renge bürünür. Bu parkta bisiklet sürebilir, yürüyüş ve kamp yapabilirsiniz. 2013 yılında tabiat parkı olarak ilan edilen bu parka giriş, yaya olarak 10 TL, araçla ise 15’TL’dir. Şelaleyi 07:00 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Giresun’un Meşhur Yemekleri
Giresun’un yöresel yemekleri şu şekilde sıralanır:
- Lahana Diblesi: Giresun’da başlıca tüketilen yöresel tatlardan biri olan Lahana Diblesi, karalahana, pirinç ve yayla pancarıyla harmanlanmış muazzam bir lezzeti ortaya sunmaktadır.
- Tavada Mısır Ekmeği: Mısır Ekmeği deyince hepimizin aklına Karadeniz yöresi gelmektedir. Karadeniz bölgesinde Mısır Ekmeği, beyaz ekmeğin aksine çokça tüketilmektedir. Mısır unu, yumurta ve sütten yapılan bu karışım, bölgede genellikle yoğurt ve balıkla birlikte yenilmektedir.
- Fındıklı Güllaç: Antep fıstığından yapılmasına aşina olduğumuz Güllaç Giresun’da fındıktan yapılmaktadır. Giresun mutfaklarını baş tacı olan bu lezzetin fındıkla birleşmesiyle hem hafif hem de tadı güzel bir tatlı ortaya çıkmaktadır.
Giresun’da yüzlerce araç içerisinde en iyi fiyat tekliflerini kıyaslamayı unutmayınız Giresun oto kiralama hizmetlerimizi denemeden karar vermeyin.
Giresun’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Giresun’dan yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:
Giresun Müze’sini mutlaka ziyaret edin. Tarih hakkında gözlemleyebileceğiniz en gerçekçi araçlar bu müzede sergileniyor. Yılın belli zamanlarında düzenlenen festivalleri ziyaret etmeden dönmeniz büyük hata olur. Horonların çalındığı ve samimi arkadaşlıkların kurulduğu bu festivaller genellikle yaylalarda düzenlenmektedir.