araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Gizemli Bir Yolculuk: Ballıca Mağarası

Ballıca Mağarası; Tokat-Pazar ilçesindeki bir mağara olup dünyadaki en büyük mağaralardandır. 1995 yılından beri ziyaret edilen bu mağara gören herkesi büyülemekte ve her yıl yerli ve yabancı binlerce ziyaretçinin akınına uğramaktadır. 8 salondan meydana gelen 5 katlı bu mağaranın oluşumları bazı kısımlarında hâlâ aktif olarak devam etmektedir.

Ballıca Mağarası’na fotoğraf makinesiyle giriş yapmak yasaktır çünkü mağaradaki sarkıtlar ve dikitler  milyonlarca yılda oluşmuştur. Fotoğraf flaşı bunların yıpranmasına sebep olma riskine sahiptir. Yolu Tokat’a düşenlerin bu mağarayı muhakkak ziyaret etmesi önerilir.

Ballıca Mağarası Özellikleri

Ballıca Mağarası oluşumu 3 milyon yıl önceye dayandırılmaktadır. Uzunluğu 680 metre, yüksekliği ise takriben 90-95 metre civarındadır. Mağaranın farklı bölgelerinde küçük yarasa gruplarına rastlanır. Mağaradaki canlı gruplarından en belirgin olanı bu yarasalardır. Mağaranın sıcaklık derecesi yaz-kış fark etmeksizin yaklaşık 17-19 derece arasındadır. Ortalama nem seviyesi ise %55’i geçmektedir.

Mağaranın girişinde havuzlu salon olarak adlandırılan bir bölüm yer alır. Bu alanın nem oranı mağaranın diğer bölgelerine göre daha düşüktür. Buradaki taşların üzerinde pullu yapılara rastlanır. Yapılan incelemelerde eskiden bu bölgede yaşam olduğu belirlenmiştir. Mağaradaki diğer yapılardan bazıları ise; Yeni Salon, Büyük Damlataş Salonu, Mantarlı Salon ve benzeri alanlardır. Bu kısımların her biri ayrı özelliklere sahiptir.

Mağaranın içerisinde ve bilhassa büyük salon denilen kısmında enteresan yapılar vardır. Örneğin 10 metreden daha büyük sütunlar, şapkalı mantarı andıran travertenler, 30-7 metre arasında değişkenlik gösteren soğan oluşumlar ve dev kolonları bu grupta zikredebiliriz.

Ballıca Mağarası’na Neden Gidilmeli?

Ballıca Mağara havasının çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılmaktadır. Mağaradaki oksijen dışarıdan daha  fazla olduğu için astım hastalarına faydalı olduğu söylenmektedir. Hiçbir rahatsızlığınız olmasa bile ortalama 90 metre inip çıkmak sizi yormayacaktır. Çünkü mağaranın havası gerçekten oldukça temizdir.

Kristalleşmiş kireçtaşlarının meydana getirdiği bu mağaranın kapladığı alan oldukça geniştir.  Kireçtaşının kimyasal oluşumu ve kırık yapısı karstikleşme kontrolü ve mağarada bulunan sarkıtların, dikitlerin ve sütunların şekil alması noktasında büyük rol üstlenmiştir.

Ballıca Mağarası Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Ballıca Mağarası’nı haftanın her günü ziyaret etmeniz mümkündür. Ziyaret saatleri ise 08:00-20:00 arasıdır. Girişte öğrencilerden kişi başı 7 TL alınırken sivillerden ise 14 TL talep edilmektedir.

Mağara turizmine merakı olanların popüler ziyaret noktalarından biri olan Ballıca Mağarası’nın salonları ise şöyledir:

Ballıca Mağara

Ballıca Mağarası Salonları

Havuzlu Salon

Nem oranı mağaranın diğer salonlarından daha azdır. Sıcaklığı 20 derecedir.

Büyük Damlataşlar Salonu

Mağaranın en büyük salonudur. Salonda küçük havuzlar vardır. Bu havuzlarda inciler bulunur. Nem ve oksijen oranı yüksektir.

Fosil Salon

Mağaranın en üst kısmındadır. Nem oranı %40 civarındadır. Mağaranın en eski yerlerindendir.

Yarasalı Salon

25-35 metre uzunluğa sahiptir ve genişliği 8-20 metre arasında değişmektedir. Mağara iğneleri, mağara gülleri ve damlataş havuzuna sahiptir.

Çöküntü Salon

Tabanında iri bloklar ve aralarında derin kuyular vardır.

Mantarlı Salon

İsmi mantar şeklindeki dikitlerden gelmektedir. Damlalık sarkıtların örneklerine burada rastlanmaktadır.

Ayrıca Sütunlar Salonu ve Yeni Salon da mağaranın salonları arasındadır. 2019 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen bu mağarayı mutlaka ziyaret etmeniz önerilir.

Ballıca Mağarası’na Nasıl Gidilir?

Tokat’ın 26 kilometre güney batısındaki Pazar ilçesine bağlı Ballıca Köyü’nde bulunan Ballıca Mağarası’na 8 km’lik bir yol üzerinden gidilmektedir. Bu yol Selçuklu döneminden kalma bir köprünün yan tarafından devam etmektedir. İşte bu köprü takip edilerek mağaraya ulaşım sağlanabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı