araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Gümüşhane Gezi Rehberi

Ülkemizin Karedeniz Bölgesi’nde yer alan şehir, ismini yakınlarında bulunan gümüş rezervlerinden almıştır. Yapılan kazılar sonucu bölgeye ait ilk yerleşim emareleri M.Ö. 3500’li yılları göstermektedir. Coğrafik konum itibariyle pek çok uygarlığı çatısı altına alan Gümüşhane, doğusunda Bayburt, batısında Giresun, güneyinden Erzincan ve kuzeyinde Trabzon illeriyle sınır komşusudur. Romalılar döneminde “gümüş yeri” olarak adlandırılan kent, İpek Yolu’nun önemli duraklarından biri olduğundan dolayı Anadolu’nun önemli bir ticaret merkeziydi.

Kov Kalesi

Gümüşhane araç kiralama hizmeti ile yüzlerce araç içerisinden en iyi fiyatlara aracınızı kirayıp gezi turunuzun keyfini çıkartabilirsiniz.

Gümüşhane’de Gezilecek Tarihi Yerler

Gümüşhane’deki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Kov Kalesi: Esenyurt Köyü mevkilerinde yer alan Kov Kalesi, bölgenin en görkemli yapılarından biridir. İl merkezine 22 kilometrelik bir uzaklıkta yer alan kale, Selçuklu Devleti’nin hüküm sürdüğü dönemde savunma amaçlı yapılmıştır. Yapı içerisinde herhangi bir kitabe yer almadığından dolayı net bir tarihi veriye ulaşılamasa da tarihçiler kalenin 1361 yılında III. Aleksios tarafından yapıldığını öngörmektedir.Sarp kayalıkların üzerinde konumlanmış olan bu kale, halk arasında “Esenyurt Kalesi” olarak da adlandırılmaktadır.
  • Satala Antik Kenti: Kelkit ilçesi sınırlarında, il merkezine 99 kilometre uzaklıkta bulunan Satala Antik Kenti, Sadak köyündeki Meşeiçi Dağı’nın eteklerinde yer almaktadır. Fırat sınırını korumak amacıyla bir tampon vazifesinde kurulan antik kent aynı zamanda bir karakol kentidir. Antik kentte; 500 yıllık Roma askeri zırhı, Erken Tunç Çağı’na ait el yapımı seramikler, lejyon askerlerinin mezar taşları, hamam, su kameri ve kale surları yer almaktadır.
  • Torul Kalesi: Toğrul ya da Ardasa Kalesi olarak da adlandırılan, ismini bulunduğu Torul ilçesinden alan kale Gümüşhane’nin en önemli turistik noktalarından biridir. Günümüze ne yazık ki sağlam ulaşmayı başaramayan kale, bir harabe görümündedir. Kale Cenevizliler tarafından haberleşmek amacıyla inşa edilmiş bir ateş kulesidir. Kalenin yüksekliği ortalama 200 metre olup günümüzde camdan yapılmış bir seyir terası bulunmaktadır. Avrupa’nın en yüksek seyir teraslarından birine sahip olan kaleye giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir.
Karaca Magarasi

Gümüşhane’de Gezilecek Doğal Güzellikler

Gümüşhane’deki doğa harikaları şu şekildedir:

  • Artebel Gölleri Tabiat Parkı: 1998 yılında tabiat parkı olarak ilan edilen bu tabi eser, şehrin önemli tepe noktalarından biri olan ve “Artabel’in Başı Tepesi” olarak adlandırılan bir bölgede yer almaktadır. Zengin faunası, gölleri, endemik bitki çeşitleri, Artabel deresi ve gölleriyle bu doğal güzelliğin buzul çağlarda oluştuğu düşünülmektedir.
  • Karaca Mağarası: Gümüşhane il merkezine ortalama 17 kilometrelik bir mesafede, Cebeli Köyü’nde yer alan mağaranın yüksekliği 1.550 metre, uzunluğu ise 256 metreye kadar uzanmaktadır. Başta astım hastalığı olmak üzere birçok solunum hastalığına iyi gelen mağara içerisinde; dikitler, sarkıtlar ve mağara incileri yer almaktadır. Mağaraya giriş yetişkinler için 10 TL, öğrenciler için 5 TL olarak belirlenmiştir.
  • Tomara Şelalesi: Şiran ilçesinin sınırlarında, Seydibaba Köyü’nde yer alan şelale, adını çevresinde yetişen yıllık Tomara bitkisinden alır. Şelale dikliğe düşen bir özellikte değil, eğilim bir yüzey üzerinde süzülür. 25 metre yüksekliğe sahip şelalenin suyu oldukça soğuktur. Genellikle yöre halkı şelale çevresini piknik yapmak için tercih etmektedir. Şelaleye giriş ücretsizdir.

Gümüşhane’nin Meşhur Yemekleri

Gümüşhane’nin yöresel yemekleri nelerdir?

  • Kete: Gümüşhane’yle sembolleşen lezzetlerden biri olan Kete; un, maya, süt ve bol tereyağıyla yapılmaktadır. Bu eşsiz lezzet hemen hemen her öğünde tüketilmektedir.
  • Pestil ve Köme: Gümüşhane’nin yöresel lezzetlerinden biri olan Pestil ve Köme, esasen bir tatlı çeşididir. Yerel halk tarafından oldukça sevilen bu lezzetin ham maddesi duttur.
  • Katıklı Çorba: Yöre halkının özellikle kış aylarında bolca tükettiği bir çorba çeşidi olan Katıklı Çorba; mısır ya da bulgur yarması, su ve ayran gibi malzemelerden hazırlanıp, soğuk servis edilmektedir.

Gümüşhane’ye Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Gümüşhane’den yapmadan dönmemeniz gerekenler:

  • Santa Harabeleri ve Satala Antik Kenti’ni ziyaret etmeden, Limni Gölü, Tomara Şelalesi, Artabel Gölleri’ne uğramadan, Pestil Köme’yi tatmadan, Kelkit’in zili kiliminden almadan dönmeyin!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı