Güneydoğu’nun Tarih Kokan Şehri Mardin’de Gezilecek En Güzel Yerler

Mardin; tam anlamıyla bir kültür ve medeniyet hazinesidir. Her köşesi buram buram tarih kokan bu Güneydoğu şehri, gezilip görülmeyi hak etmektedir. Doğu’nun gerdanlığı olarak nitelendirilen Mardin’de gezilecek yerler bir hayli kabarıktır. Öyleyse sözü uzatmadan hemen başlayalım…
Mardin Kalesi
Bizce Mardin gezisi dediğin önce bu kaleyle başlamalıdır. Kartal Yuvası diye isimlendirilen bu kalenin tarihi yaklaşık 10. yüzyıla dayanır. Mezopotamya Ovası’nın muhteşem manzarasına ev sahipliği yapan bu kale tarihin pek çok dönemine şahitlik etmiştir. Tabii kalenin içine girilmez ancak Zinciriye Medresesi’ne gidilerek daha yakından bakılabilir.
Zinciriye Medresesi
İşte Mardin görülmesi gereken yerler arasında önemli bir yapı daha! Mardin merkezde yer alan bu medrese, 1385’te Melik Necmettin İsa’nın emriyle inşa edilmiştir. Esas ismi Sultan İsa Medresesi’dir. Ancak toplumda Zinciriye Medresesi diye meşhur olmuştur. 2 kattan meydana gelen medresenin üzerinde türbe, avlu ve cami vardır. Tarihi dokusu ile büyük ilgi gören medresenin Taş işlemeleri oldukça dikkat çekicidir.
Kırklar Kilisesi
Bu kilise de Mardin’in merkezinde yer almaktadır. Mor Behnam Kilisesi olarak da bilinir. Bugün Ortodoks’ların dini merkezidir.
Kasımiye Medresesi
Mardin rehberi tüm hızıyla devam ediyor… Şimdi Kasımiye Medresesi’ndeyiz. Mardin’deki en büyük yapılardan biri olan medrese 12. Yüzyılda inşa edilmeye başlanıp Sultan Kasım zamanında tamamlanmıştır. Din eğitimlerinin yanı sıra tıp eğitimlerinin de burada verildiği ifade edilmektedir. 2 katlıdır ve havuzlu bir avlusu mevcuttur.
Mardin Ulu Camii
Mardin’in sembollerinden biridir ve Mardin seyahati sırasında manevi bir atmosfer yaşamak istiyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gerekir. Mardin’deki en eski camidir. Minaresi ve kubbesiyle ihtişamlı bir görünüme sahiptir.
Mardin Dara Antik Kenti
Bu antik kent, Mardin yakınlarında bulunan Oğuz köyünde yer almaktadır. Mezopotamya için önemli bir yerleşim yeri olduğu belirtilmektedir. Mezopotamya’nın Efes’i adıyla anılan bu yer çarşı, saray, kilise, su sarnıçları, kale ve zindan kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır.
Mardin Müzesi
1895’te yapılmıştır ve daha önceden Süryani Katolik Patrikhanesi, karakol, sağlık ocağı ve askeri üs olarak kullanılmıştır. Müzeye çevrilmesi 1995 yılında olmuştur. Mardin kültürü ve tarihini yansıtması bakımından önemli bir mekandır. Müzede birçok uygarlığa ait silindir, altın, tablet, bakır sikke ve gümüş eserler bulunmaktadır. Ayrıca eski kahve takımları, hamam eşyaları, eski kıyafetler, bilezik ve kolye gibi takılar da burada sergilenmektedir.
Sabancı Mardin Kent Müzesi
Önceleri Süvari Kışlasıyken daha sonraları Vergi Dairesi Binası’na çevrilen bu yer, 2007’de Sabancı Vakfı’nca restore edilip Sabancı Kent Müzesi adıyla 2009’da ziyarete açılmıştır. Binanın ilk katında Dilek Sabancı Sanat Galerisi, ikinci katında Sabancı Kent Müzesi vardır.
Surur Hanı
Mardin merkezde yer alan Surur Hanı, Osmanlı döneminden kalan bir miras olarak değerlendirilmektedir. Hediyelik eşya dükkanları, restoran ve kafelerinde keyifli vakit geçirebileceğiniz otantik bir ortamdır.
Meryemana Kilisesi ve Patrikhanesi
Süryani Katolik cemaati için oldukça önemli bir yerdir. Patrikhane ve kilise farklı zamanlarda yapılmıştır. Meryamana Kilisesi İgnatios Antuhan Semheri’nin 1986 yılında yaptırdığı bir kilisedir. Patrikhane de 1895’te yaptırılıp 1995’te restorasyondan geçirilmiş ve müze hâline getirilmiştir.
Mardin Evleri
Mardin ziyaret edilmesi gereken yerler söz konusuysa tabii ki Mardin evlerini unutmak olmaz. Mardin’in kültürünü ve tarihi dokusunu en iyi biçimden yansıtan Mardin evleri, kentin görünümünü daha da güzelleştirmektedir. Ayrıca bu evler, Mardin’de taş işçiliğinin birbirinden güzel örnekleridir. Bu evlerin özelliği, yazın sıcağı, kışın soğuğu engellemesi; her mevsim ferah bir alan olmasıdır. Hacı Şehmus Mete Konağı ve Midyat Devlet Konukevi de Mardin’de nereye gidilir? Sorusuna yanıt olacaktır.
Mardin Kültürel Peyzaj Alanı
Mardin gezilmesi gereken yerler diyoruz, söyleyeceklerimiz bitmedi. Hem gözlerinize hem de kalbinize hitap edecek bu bölge de Mardin seyahati sırasında rotanızı çevirdiğiniz yerlerden biri olmalıdır. Bu alan sizi tarihte bir yolculuğa çıkaracak, mükemmel bir nostalji yaptıracaktır; hiç şüphe etmeyin…
Midyat Saat Kulesi
8 metre uzunluğunda ve 9 metrekare genişliğinde olan bu kule ışıklandırmaları ve süs havuzuyla görkemli bir kaledir ve Midyat’ın simgesidir. Mardin’de nereye gidilir? Sorunuza cevap niteliğindedir.
Mardin’den Ne Alınır?
Mardin gezi rehberi içerisinde Mardin dükkanlarından da bahsetmeden geçmeyelim. Midyat Kulesi’nin çevresindeki dükkanlar Mardin alışveriş olanakları bakımından epey zengindir. Mardin’den ne almalı? Diye düşünüyorsanız buradaki ürünlere göz gezdirmelisiniz. Ayrıca dilerseniz Kayseriye Çarşısı’nı, Revaklı Çarşı’yı, Mardin Bakırcılar Çarşısı’nı da ziyaret edebilirsiniz.
Mardin Hamamları ve Kaplıcaları
Mardin tatili sırasında şehrin kaplıcalarına ve hamamlarına da uğramayı ihmal etmemelisiniz. Germ-i Ab Kaplıcası, Savurkapı Radviyye Hamamı, Ulu Cami Hamamı, Emir Hamamı, Yeni Kapı Hamamı, Emünüddin Hamamı bunlardan bazılarıdır.
Mardin’de Ne Yenir?
O kadar Mardin’e gelmişiz. Mardin yemekleri yemeden olur mu hiç? Çeşit çeşit lezzetleriyle Mardin mutfağı, koca bir lezzet dünyasıdır. İşte bazı mükemmel Mardin yöresel lezzetleri:
- İkbebet
- Kiliçe
- İncasiye
- Firkiye
- Kaburga Dolması
- Accin
- Kibe
- Mardin Usulü Dizme
- İrok
- maklube
- Soğan Kebabı
- Sembusek
- Dobo
- bello
- Alluciye
- Kıtel Raha
- Haşu