Hatay Gezi Rehberi

Ülkemizin en kalabalık 13. Şehri olan Hatay, Akdeniz Bölgesinin doğu şeridinde, Gaziantep’in kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yapılan arkeolojik çalışmalar ışığında M.Ö. 100.000 ile 40.000 yıllarına uzanan tarihi bulgulara rastlanmıştır. Anadolu’nun en eski yerleşim birimlerinden olan bu kent, I. Dünya Savaşı’ndan sonra Fransızlar tarafından işgal edilmiş ve 18 yıl boyunca Fransız egemenliği altında yönetilmiştir. 7 Temmuz 1939 yılında şehir Türkiye sınırlarına dâhil olmuştur.
Hatay araç kiralama hizmetlerimizden faydalanarak hatayın eşsiz güzelliklerini keşfedebilirsiniz.
Hatay’da Gezilecek Tarihi Yerler
Hatay’daki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Aziz Simon Manastırı: Şehrin tepe noktasına konumlanmış Aziz Simon Manastırı, kendini hayran bırakacak bir taş işçiliğine sahiptir. Oldukça büyük taş kütlelerle yapımı sağlanan Manastırın, dönemin şartları ele alındığı hayret bırakan detaylarla süslü olduğunu görüyoruz. Sadece mimari olarak değil, hikâyesiyle de ünlü bu manastır rivayetlere göre depremde ailesini kaybeden Simon kendini Hristiyanlığa adıyor ve tanrıya daha yakın olmak için bu manastırı inşa ediyor.
- Payas Kalesi: Tipik bir gözetleme, şehri koruma kulesi olarak inşa edilmiş kalenin 13. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferiyle birlikte kale Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetimi altına alınmıştır. 17. Yüzyılda Evliya Çelebi’nin de dikkatini çeken bu yapının etrafı düşman işgalinden korunmak amacıyla su dolu hendeklerle çevrilmiştir. Kaleye giriş ücretsizdir.
- St. Pierre Kilisesi: Aziz Petrus Kilisesi olarak da adlandırılan bu kilise, Stauris Dağı’nın batısındaki kayalara oyulmuştur. Kente ortalama 2 kilometrelik bir uzaklıkta yer alan kilise, Aziz Petrus’un ilk vaaz verdiği ve cemaatin ilk kez “Hristiyan” olarak adlandırıldığı yer olarak kabul edilir. Böylelikle kilise; Aziz Petrus’un ilk papa olarak kabul edilmesiyle Katolik inancının dünyaya yayılmasında bir mihenk taşı olarak kabul edilir. Kilise haftanın her günü ziyaretçilerine açık ve giriş ücreti 30 TL’dir.
Hatay’da Gezilecek Doğal Güzellikler
Hatay’daki doğa harikaları şu şekildedir:
- Harbiye Şelalesi: Hatay’ın Çağlayanlar bölgesinde bulunan doğa mühendisliğinin en çarpıcı örneği olan Harbiye Şelalesi, Antakya’ya 6 kilometrelik bir uzaklıkta yer almaktadır. Türkiye’yi Ortadoğu üzerine bağlayan bir yol üzerinde bulunduğundan birleştirici bir etnik güce de sahiptir.
- Titus Tüneli: Hatay ilinin Samandağı ilçesinde bulunan bu tünel doğa ve insan gücünün birleşimiyle ortaya konulmuş en canlı örnektir. Roma İmparatoru Vespasian tarafından sürekli taşkın ve sellerden korunmak amacıyla inşa edilmiştir. Vespasian’ın oğlu Titus tarafından yapımı bitirilen bu tünel, adını oğlundan almaktadır. 1.380 metre uzunluğundaki Tünele giriş ücreti ise öğrenciler için 8 TL, yetişkinler için 10 TL’dir.
- Beşikli Mağarası: M. Ö. 1. Yüzyıla kadar uzanan bu mağaraların asıl işlevi su baskınlarından şehri korumaktır. Titus Geçidi’nin (tünel) sağ tarafında yer alan bu mağara, 12 adet kral mezarına ev sahipliği yapmaktadır. Mağaraya giriş ücreti ise 10 TL olup, Müzekart geçerlidir.
Hatay’ın Meşhur Yemekleri
Hatay’ın yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:
- İskenderun Döneri: “Özel Soslu Hatay Döneri” olarak akıllara kazınan İskenderun Döneri, mükemmel sosu ve lavaş ekmeğiyle Hatay lezzetlerinin başında geliyor. Dönerin en belirgin özelliği ise iştah kabartıcı sosu.
- Tepsi Kebabı: Sofraların bel kemiği, Hatay’ın kendine has lezzeti Tepsi Kebabı; hem görsel bir şölen hem de eşsiz bir lezzet. Kıyma, sivri biber ve domates harçlarıyla hazırlanan kebap, özel seçilmiş yerel malzemelerden oluşuyor.
- Künefe: Hatay denilince aklımıza gelen, adeta ismiyle kentin özdeşleşmiş olduğu bir lezzet: Künefe. Tuzsuz Antakya peyniri, kadayıf, fıstık ve özel şerbetiyle Hatay Künefesi size bugüne kadar yediğiniz tüm künefeleri unutturacak bir tat.
Hatay’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Hatay’da yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:
- Arkeoloji Müzesi, St. Pierre Kilisesi’nin görmeden dönmek Hatay tarihini tanımadan dönmekle eş değerdir. Bu yüzden bu tarihi yapıları mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. Ayrıca Künefe, Kabak Tatlısı, İskenderun Döneri Hatay’dan başka hiçbir yerde bulamayacağınız lezzette olduğundan