Heybeliada’da Huzuru Bulacağınız En Güzel Yerler

Heybeliada; Büyükada’dan sonra İstanbul’un ikinci büyük adasıdır. Heybeliada gezisi yapmak istiyorsanız nereleri ziyaret etmeniz gerektiği bu listemizde yer almaktadır. Fakat Heybeliada gezilmesi gereken yerler belki bir güne sığmayabilir. Dilerseniz şimdi Heybeliada gezi rehberi yazımıza geçelim…
Heybeliada’da Nereye Gidilir?
İstanbul’un kalabalığından, şehir hayatının stresinden biraz olsun uzaklaşmak ve Heybeliada tatil keyfi yapmak istiyorsanız doğru bir karar vermişsiniz demektir. Bizans döneminden kalan manastırlara, birçok hastalığa iyi geldiği söylenen bir sanatoryuma ve gezilip görülecek pek çok yere ev sahipliği yapan Heybeliada’da bir gün çok güzel geçecektir.
Değirmenburnu
Heybeliada koyları arasında ön plana çıkan Değirmenburnu, piknik alanıyla birlikte güzel bir mesire yeridir. Önceden ‘Deniz Hamamı’ diye bilinen bu yer, bostanlık ve sahilden meydana gelirken bugün bir mesire ve piknik alanı durumundadır. Çam ve deniz kokusu eşliğinde yemek yemek istiyorsanız Heybeliada ziyaret edilmesi gereken yerler listenize burayı da eklemelisiniz. Piknik masalarıyla, kır gazinosuyla, büfeleriyle ve manzara seyir noktaları ile hoş vakit geçireceğiniz Değirmenburnu’nda çimlere basarak negatif enerjinizden kurtulabilirsiniz.
Heybeliada Deniz Lisesi
Heybeliada’ya deniz yolu üzerinden ulaşırken sizi karşılayacak en dikkat çekici yapılardan biri Heybeliada Deniz Lisesi olacaktır. 1773’de Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa’nın yaptırdığı bu lise, Deniz Harp Okulu’yla beraber beraber Kasımpaşa Tersanesi’nde kurulmuştur. Zamanla başka kurumlara bağlanmış ve ismi değiştirilmiştir. Yaklaşık 3 asırlık geçmişe sahip olan bu lise, 2016’da askeri liselerin kapatılmasıyla birlikte eğitimlerine son vermiştir. Ancak hâlâ ziyaret edilmeye devam etmektedir.
Aya Yorgi Uçurum Manastırı
Heybeliada’nın güneyinde bulunan bu manastır 1882 yılında meydana gelen bir yangın sonucu büyük zarar görmüştür. Aziz Ioannikos’a ithaf edilen George ikonası bu manastırda yer almaktadır.
İsmet İnönü Evi
İsmet İnönü, 1924’te bir rahatsızlık geçirince doktorlar kendisine daha sakin bir hayat yaşamasını önermiş, bunun üzerine kendisi için Heybeliada Refah Şehitleri Caddesi’nde bu ev kiralanır. İnönü ailesi bir süre bu evde kiracı olarak yaşamış, ardından bu evi satın almıştır. Eşyalarını Atatürk’ün aldığı bu ev, günümüzde müze olarak ziyarete açıktır. Müzenin gerçek ismi Mavromatakis Köşkü’dür ve burada İnönü’nün ‘çivileme’ fotoğrafları da yer almaktadır.
Heybeliada Sanatoryumu
Heybeliada rehberi devam ederken şimdiki durağımız Heybeliada Sanatoryumu. Bilindiği gibi sanotaryum, uzun süreli tedavi alması gereken hastalara hizmet vermek amacıyla kurulan sağlık kurumlarıdır. 1924 yılında Atatürk’ün isteği üzerine faaliyete geçirilen Heybeliada Sanatoryumu da onlardan biridir. Burada verem gibi ağır hastalıkların tedavisinin yapıldığı bilinmektedir. Eğitim ve araştırma hastanesi işlevine de sahip olan sanatoryum; Ece Ayhan, Rıfat Ilgaz, İsmet İnönü ve daha pek çok ünlü ismin de tedavi için müracaat ettiği bir yer olmuştur. Kelebeğin Rüyası adlı sinema filminin bazı sahneleri de burada çekilmiştir. Sanatoryum bugün ise kapalıdır.
Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi
Heybeliada görülmesi gereken yerler listemizin 5. Sırasında bu müze var. Edebiyatımızın ileri gelen isimlerinden Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın 1912-1944 yılları arasında kaldığı bu ev, önceleri bakımsızlıktan harabeye dönmüş olsa da 2017 yılında restorasyona alınmıştır. Gürpınar okurlarından biriyseniz ve yolunuz Heybeliada’ya düştüyse, burayı da görmeniz önerilir.
Süslü Mezar
“Mezarın süslüsü mü olur?” yahut ‘Heybeliada gezilecek yerler arasında mezarın ne işi var?’ diyebilirsiniz. Ancak burası, Büyük Britanya İmparatorluğu’nun Gemlik Konsolosluğunda görev yapan Spyridon Kanglaris’in yaptırdığı anıt mezardır. Eşini genç yaşta kaybeden Spyridon, 1868’de bu mezarı yaptırmış, karısını buraya defnettirmiştir. Duvarlarında tuğlayla örülmüş açık kemerlerin bulunduğu bu anıt mezar, demir parmaklıklar ile kapalıdır.