İstanbul Gezi Rehberi

Fethiyle bir çağ kapatan, Asya’yı Avrupa’ya bağlayan dünyanın sayılı güzelliklerinden İstanbul, ülkemizin en kalabalık şehridir. Bilinen ilk yerleşimin MÖ. 7. yüzyıla dayandığı kent, Roma, Bizans, Latin ve Osmanlı olmak üzere 4 farklı imparatorluğa 1.600 yıl boyunca ev sahipliği yapmıştır. 20 Mayıs 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildi. Konstantinopolis olarak adlandırılan kent, Osmanlıların hâkimiyeti altına alınmasıyla birlikte Hilâfet merkezi anlamına gelen Islâmbol ismine kavuştu. Zamanla Islâmbol dilimizde İstanbul olarak yer edindi.
İstanbul’un o kadar çok gezilecek yeri var ki anlatmakla bitmez istanbul’da gezilecek yerler dağınık ve farklı bölgelerde olmasından ötürü araba kiralama taleplerinizde istanbul araç kiralama hizmetimizden faydalanarak en iyi fiyatlara aracınızı kiralayabilirsiniz.
İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler
İstanbul’daki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Ayasofya Camii: İbrahimî dinleri tek çatısı altında toplayan birleştirici bir güce sahip bu görkemli yapı, Sultanahmet meydanında bulunmaktadır. İstanbul’da yapılmış en büyük Bizans kilisesi olan bu yapı, üç kez inşa edilmiştir. İstanbul’un fethiyle birlikte cami olan kilise, 1935 yılında müzeye dönüştürüldü. Müze 11 Temmuz 2020 yılında tekrar cami olarak ibadete açıldı.
- Topkapı Sarayı Müzesi: Sarayburnu’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun 400 yıl boyunca idari merkezi olarak kullanılan Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478’de yaptırılmıştır. Müze olarak ziyarete açılması Abdülmecid dönemine denk gelmektedir. Saray; Hasbahçe, Saltanat Kapısı, Has Ahırlar, Balık hane Kapısı, Arz Odası, Fatih Köşkü, Sünnet odası, III. Murat Köşkü ve daha sayısız bölümden oluşmaktadır. Osmanlının idari kanadı oluşturduğundan dolayı büyük önem taşıyan saraya giriş ücreti 100 TL’dir.
- Kız Kulesi: İstanbul Boğazı’nın ortasındaki küçük bir ada üzerinde süzülen, hakkında çeşitli efsanelerin yayıldığı, göz alıcı bir Bizans eseri. 2.500 yıllık bir geçmişe sahip kule, İmparator Manuel Comnenos tarafından inşa ettirilmiştir. Günümüzde içerisinde restoran bulunan kuleye, rezervasyon yaptırarak giriş sağlayabilirsiniz. Giriş ücreti ise kişi başı 55 TL’dir.
İstanbul’da Gezilecek Doğal Güzellikler
İstanbul’daki doğa harikaları şu şekildedir:
- Belgrad Ormanı: Çatalca Yarımadası’nın doğu uç noktasında yer alan bu tabii harikası ormanlık alan, Orta Avrupa ve Akdeniz iklimleri arasındaki bir geçiş bölgesidir. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde içme suyu kaynağı olarak kullanılan ormanın adı; Kanuni Sultan Süleyman’ın Sırbistan seferi dönüşünde bu bölgeye yerleştirilen Belgradlılardan gelmektedir. Ormana yaya giriş 4 TL, araçla giriş ise 10 TL’dir.
- Emirgan Korusu: Birçok İstanbullunun ismine aşina olduğu Emirgan Korusu, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunmaktadır. 17. yüzyılda Osmanlı padişahı IV. Murad tarafından İranlı Emir Güne Han’a armağan edilmiştir. Korunun içerisinde Sarı, Pembe ve Beyaz olarak adlandırılan üç köşk bulunuyor. Her yıl nisan ayında Lâle Festivali düzenlemektedir. Koruya yayan olarak giriş ücretsizdir.
- Atatürk Arboretumu: Kemerburgaz- Bahçeköy yolu üzerinde bulunan, Sarıyer ilçesinde yer alan bu botanik bahçenin işletme ve idaresi Orman Genel Müdürlüğü’ne aittir. İçerisinde çeşitli türleri bir arada barındıran arboretum; yapay gölleri, farklı tür ağaç ve bitki çeşitleriyle adeta bir açık hava müzesini andırıyor. Giriş ücretleri yetişkinler için hafta içi 7,5 TL’yken hafta sonu 20 TL’ye kadar çıkmaktadır.

İstanbul’un Meşhur Yemekleri
İstanbul’un yöresel yemekleri nelerdir?
- Sultanahmet Köftesi: Sultanahmet’te 1920 yılında açılan tarihi bir işletme olan Sultanahmet Köftecisi, her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Ağızda dağılan bu lezzet; %100 dana kıymasından, soğan, tuz ve ekmekten yapılmaktadır.
- Kanlıca Yoğurdu: İçerisinde hiçbir koruyucu maddenin yer almadığı, asırladır devam ettiren bir üne sahip Kanlıca Yoğurdu, Osmanlı saray sofralarını süsleyen mükemmel bir lezzet.
- Vefa Bozacısı: Hacı Sadık Bey’in farklı boza tarifiyle birlikte ülke çapında hızlı bir yükselişe geçen Vefa Bozacısı, 1876 yılından bu yana Vefa ilinde hizmet vermektedir. Yoğun kıvamı ve hafif ekşimsi yapısıyla mutlaka uğramanız gereken yerlerden biridir.
İstanbul’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar
İstanbul’dan yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:
- Ayasofya ve Kariye Cami’sini ziyaret etmeden, Topkapı Sarayı ve Dolmabahçe sarayının tarihi detaylarına göz gezdirmeden, Boğaz’da ve adalarda vapur gezisi yapmadan, Eminönü’nde balık ekmek yemeden, Galata Kulesinden ve Pierre Loti’den İstanbul’u seyretmeden dönmeyin!
İstanbul hakkında anlatalbidliğimiz kısa bilgiler bunlar ama, yüzlerce gezilecek yerler mevcut bunlar içinde en iyi fiyatlara istanbul oto kiralama dan arabanızı kiralayıp keşfedebilirsiniz.