Kahramanmaraş Gezi Rehberi

Halk arasında bilinen adıyla Maraş, ülkemizin Akdeniz Bölgesinde yer almaktadır. Türkiye’nin en büyük 18. ili olan Kahramanmaraş çağlar boyunca birçok farklı kültüre ev sahipliği yapmıştır. Kahramanmaraş havalimanı araç kiralama hizmetimizden faydalanarak yüzlerce araç içerisinden en uygun fiyatlı aracınızı kiralayarak gezi turunuzun tadını çıkartabilirsiniz. Yapılan kazılar sonucu ilk yerleşim emareleri Paleolitik çağa kadar uzanmaktadır. Kurtuluş Savaşı’ndaki işgalde örnek olunacak bir direniş gerçekleştiren Maraş, TBMM’nin aldığı kararla 7 Şubat 1973 yılında şehrin ismi Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.
Kahramanmaraş’ta Gezilecek Tarihi Yerler
Kahramanmaraş’taki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi: 1947 yılında Taş Medrese’de kurulan daha sonra 1961 yılında Kahramanmaraş Kalesi’ne taşınan bu müze 1975 yılında bugünkü mevcut müze binasına taşınmıştır. Müzenin içerisinde; iki adet fil iskeletinin bulunduğu Maraş Fili, çoğu Hitit dönemine ait Taş Eserler Salonu, 2000 yılında bulunan Germanicia Antik Kenti’ne ait taban mozaiklerin bulunduğu Germanicia Salonu yer almaktadır. Müzeye giriş ücreti ise 5 TL’dir.
- Kahramanmaraş Kalesi: Kahramanmaraş’ın simgesi haline dönüşmüş bu kale, şehrin tam göbeğindeki bir tepe üzerinde kurulmuştur. Günümüze ulaşana kadar birçok tamirat geçiren kalenin M. Ö. 1. – M.S. 2. Yüzyılları arasında yaptırıldığı düşünülmektedir. Evliya Çelebi’nin ünlü Seyahatnamesinde yer alan kale, şehre panoramik bir açından göz gezdirmek isteyenler için eşsiz bir yapıdır. Kaleye giriş ücretsizdir.
- Eshab-ı Kehf Külliyesi ve Cami: Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinin kuzeybatısında yer alan yapı, Hristiyanlar ve Müslümanlar tarafından kutsal olarak kabul edilmektedir. Roma Döneminde Hristiyanlığı kabul ettiği için işkencelerden kaçan yedi genç bu mağaraya sığınır ve mağarada yüzyıllarca uykuda kalır. Bu yedi arkadaşa ithaf olarak bu külliye Bizans İmparatoru II. Theodoius tarafından yaptırılır. Bir tepe üzerinde inşası tamamlanan bu tarihi yapı, Eshab-ı Kehf mağarasının önünde yer alan Bizans kilisesi camiye dönüştürülmesiyle külliye ve cami formuna kavuşmuştur. Giriş ücretsizdir.
Kahramanmaraş’ta Gezilecek Doğal Güzellikler
Kahramanmaraş’taki doğa harikaları şu şekildedir:
- Başkonuş Yaylası: Doğanın nadide güzellikte inşalarından biri olan bu yayla 1987 yılında geyik üretme istasyonu olarak kurulmuştu. Ancak yıllar sonra geyikler doğaya bırakıldı. Ardıç, Sedir ve Köknar ağaçlarının çevrelediği yaylanın içerisinde yer alan orman evleriyle konaklama ihtiyacınızı da çözüm buluyor. Bol oksijeniyle başınızı döndürecek bir temiz havaya sahip yaylaya gezginleri sıklıkla kamp için gelmektedir.
- Döngel Mağaraları: Kahramanmaraş-Kayseri yolunun 40. kilometresinde yer alan ve doğal bir sit alanı olan Döngel Mağaraları, özellikle yazın Kahramanmaraş’ın sıcak havasından bunalanlar için adeta doğanın bölge halkına bir hediyesi. Mağaranın içerisinde bir göl ve yakınlarında bir şelale yer alıyor. Mağaralara giriş ücretsizdir.
- Yeşilgöz Obruğu: Gizemli bir cennet olarak da anlattırabileceğimiz bu zarif güzellik, suyun rengiyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Özellikle hakkında yapılan efsanelerle adını duyuran obruğun su kaynağının net olarak bilinmemesi ve obruğun derinliklerinden geldiğinin dalgıç ekipleri tarafından tahmin edilmesiyle obruk, gizemine gizem katmıştır. Obruğu gezmek için herhangi bir ücret talep edilmiyor ancak Yeşilgöz Mesir Alanı için araçlar ve çardaklardan ücret talep ediliyor.
Kahramanmaraş’ın Meşhur Yemekleri
Kahramanmaraş’ın yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:
- Acem Pilavı: Sofralarımızın baş tacı pirinç pilavının, daha bol malzemeyle hazırlanmış bir versiyonu diyebiliriz. İran esintisinin hâkim olduğu bu yemek çeşidinde bol baharat, kuş üzümü ve havuç kullanılmaktadır.
- Maraş Tarhanası: İncecik olarak dökülen tarhanaların kurutularak hazırlanmasıyla oluşturulan Maraş Tarhanası, Kahramanmaraş mutfağının temellerini oluşturan acı ve baharatlarla süslenmektedir. Tipik tarhana yapımından ve lezzetinden farklı olarak Maraş Tarhanası, Kahramanmaraş mutfağını adeta mihenk taşıdır.
- Maraş Dondurması: Maraş Dondurması’nı duymayanımız neredeyse yoktur. Maraşlı Osman Ağa’nın Orkide’yi salep yaparken tesadüfen keşfettiği bu lezzetin en önemli özelliği keçi sütünden yapılması ve sakız gibi uzamasıdır.
Kahramanmaraş’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Kahramanmaraş’tan yapmadan dönmemeniz gerekenler:
- Meşhur dövme dondurmasını yemeden, Eshab-ı Kehf, Döngel Mağarası ve Kahramanmaraş Kalesini görmeden, Maraş Tarhanasını tatmadan, Başkonuş Yaylasında koşturmadan ve Kahramanmaraş yemenisini giymeden dönmeyiniz.