Kapalıçarşı’da Nereye Gidilmeli? Ne Yenilmeli?

Kapalıçarşı, İstanbul’un ve hatta dünyanın en büyük çarşılarından biri arasında yer almaktadır. Yapımına Fatih Sultan Mehmet döneminde başlanan bu çarşı Kanuni Sultan Süleyman döneminde ahşap çarşının inşasıyla gelişmiş, zamanla daha da büyüyerek koca bir dünya hâline gelmiştir. Takriben 66 sokak ve 4 bini aşkın dükkanıyla bu çarşı, İstanbul içinde bir İstanbul’dur desek yeridir. Kuyularıyla, camileriyle, çeşmeleriyle, hanlarıyla büyük bir semt gibidir. “İğne atsan yere düşmez.” sözünün adeta gerçeğe dönüştüğü dev bir labirenttir. Bundandır ki Kapalıçarşı’da gezilecek yerler öyle bir çırpıda sayılıp bitirilemez. Kapalıçarşı yemekleri, binlerce dükkanları ve bu dükkanlardaki birbirinden değerli ürünleri ile insanın gezmekle sonunu getiremeyeceği, ama gezmekten de bıkmayacağı seçkin bir yerdir. Ama biz yine de, kalemimizin gücü yettiğince size Kapalıçarşı rehberi tadında bir yazı yazmaya karar verdik ve kolları sıvadık.
İstanbul’un en mühim ticaret merkezlerinden biri olan, ihtişam ve görkem kelimesinin vücut bulmuş hâli Kapalıçarşı’ya dair bilinmesi gerekenler bu yazımızda sizlere sunulacaktır.
Kapalıçarşı alışveriş olanaklarının bolluğu ve ne ararsanız bulabileceğiniz bir yer olması hasebiyle, yerli-yabancı herkesin İstanbul gezisi esnasında ilk duraklarından biri olmaktadır. Peki Kapalıçarşı’da gezmek, Kapalıçarşı’da yemek ve Kapalıçarşı’da alışveriş yapmak isteyenlerin önündeki seçenekler nelerdir? Bazılarına hep birlikte bakalım.
Kapalıçarşı Gezi Rehberi
Önce yüzeysel birkaç bilgi verecek olursak, Kapalıçarşı’da 8 kapı olduğunu hatırlatmak yerinde olacaktır. Bunların en önemlileri Kuyumcular, Takkeciler’ ve Sahaflar’dır. Burada ustalıkla işlenmiş el emeği göz nuru ürünlerin, şifâ vesilesi bitki çayları, birbirinden güzel takı ve ayakkabıları, hediyelik eşyaları bulmak mümkündür. Hatta girenler içerisinde kayboluyor demek daha doğrudur. El emeği halılardan özel tasarım ürünlere, antika eşyalardan lezzetli lokumlara kadar aklınıza gelebilecek her şey buradadır.
Yatay ve dikey eksende boydan boya iki ana cadde geçmektedir: Dikeyde Yağlıkçılar, yatayda ise Kalpakçılar.
- Kalpakçılar Caddesi: Beyazıt ve Nuruosmaniye kapılarını birbirine bağlamakta olup üzerinde Sandal Bedesteni vardır.
- Yağlıkçılar Caddesi: Örücüler ve Çarşıkapı kapılarını birbirine bağlamaktadır. Bu caddenin üzerindeyse Şark Kahvesi bulunmaktadır.
Cevahir Bedesteni (İç Bedesten)
Bedesten yani bezzazistan “bez satılan yer” demek olsa da genelleşerek bütün kapalı çarşılar için kullanılmaya başlanmış bir terimdir. Cevahir Bedesteni ise Kapalıçarşı’nın kalbi olarak tanımlanabilir. Antikacılarla, kuyumcularla ve mücevhercilerle doludur. Geleneksel atmosferin en iyi şekilde hissedildiği yerdir.
Sandal Bedesteni
Nuruosmaniye Kapısı tarafındadır, Bezzazistan-ı Cedid’in diye de bilinmektedir. Bu alanı çanta ve kıyafet satılan dükkanlar kaplamıştır. Burada eskiden her Pazartesi-Salı günleri çeşitli eşyaların açık artırmaya çıkarıldığı bilinmektedir.
Zincirli Han
Kapalıçarşı’da nereye gidilmeli? Sorusunun en meşhur cevaplarındandır. Avlusu, koyu yeşil panjurları ve kırmızı cephesiyle ön plana çıkmaktadır.
Cebeci Han
Yağlıkçılar Caddesi’nde bulunmaktadır. 2 katlı ve 2 avluludur. Kapalıçarşı’da nereye gidilir? Diye düşünürken aklınızın bir köşesinde mutlaka olmalıdır. Kalcılar Han ve Çuhacı Han da Kapalıçarşı hanları arasında yer almaktadır.
İznik-Art
İznik çini ve çömlekleri için ziyaret edebileceğiniz en doğru adrestir. Orijinaline sadık kalınarak üretilen Osmanlı çinileri, size çini sanatının en güzel hâlini yakından deneyimleme imkânı sunacaktır. İznik Classics de Kapalıçarşı dükkanları içinde yer alan benzer bir çini dükkanıdır.
KapalıÇarşı’da Ne Yenilmeli?
Gezmekten ayaklarınıza kara sular inince biraz soluklanıp bir şeyler yemeniz şart olur. Bu durumda Kapalıçarşı lezzetleri arasından seçim yapmanız gerekir. Kapalıçarşı’da ne yenir? Ve Kapalıçarşı’da nerede yenir? Sorularının cevabı önem arz etmektedir.
Burç Ocakbaşı: Lahmacun, şiş, kebap vb. Gaziantep’in yöresel lezzetlerini burada yiyerek midenize bayram ettirebilirsiniz.
Köfteci Mustafa: Kuzu pirzola, kuzu şiş, piyaz, yumuşacık, nefis köfteler… Ağzınız sulandıysa Kapalıçarşı gezisi sırasında uğramadan etmeyin.
Pedaliza Restaurant: Burada helva, dolma, et yemekleri; kısaca evinizdeymiş gibi bir lezzet şöleni yaşayabilirsiniz.
Havuzlu Restaurant: Buradaki Kafkas kebabı ve Saray kebabı’nı başka yerlerdeki kebaplara tek geçersiniz, öyle diyelim.
Kahve/çay molaları için de Şark Kahvesi ve Fes Cafe gayet idealdir.