Karabük Gezi Rehberi

Ülkemizin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Karabük, kuzeyde Bartın, Güneydoğusunda Çankırı, Güneybatısında bolu, kuzeydoğu ve doğusunda Kastamonu, batısında Zonguldak illeriyle sınır komsusudur. Türkiye’nin ilk demir çelik fabrikasına sahip olan Karabük, bu fabrika sayesinde deyim yerindeyse ticari bir atılım yapmış ve çok hızlı bir gelişme sağlamıştır. Yazısız kültür dönemi Karabük’te Ovacık ve Eskipazar mevkilerinde gün yüzüne çıkmaktadır. En eski yerleşim noktası olan Yazıboy Köyü, ilk Tunç Devri’nden bu yana bir iskân yeri olarak benimsenmiştir.
Karabük’ün tatlı ve sadeliğini keşfettiniz mi o zaman karabük araç kiralama hizmetimizden faydalanarak en iyi fiyatlara aracınızı kiralayıp keşfedebilirsiniz.

Karabük’te Gezilecek Tarihi Yerler
Karabük’teki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Karabük Demir Çelik Sanayi Müzesi: Türkiye’deki ilk entegre demir çelik sanayinin kuruluş noktalarından biri olan müze, Karabük’ün demir çelik sanayisiyle birlikte gelişimi, değişimini gözler önüne sergilemektedir. 1984 yılında açılan müzede demir çelik sanayisi ile ilgili fotoğraflar, koleksiyonlar, arşiv bölümü ve buharlı lokomotifler bulunmaktadır.
- Hadrianapolis Antik Kenti: Eskipazar ilçe sınırlarının 3 kilometre batısında yer alan bu antik kent, ‘Viranşehir’ olarak adlandırıla bir arazide yer almaktadır. Yapılan kazılar sonucu antik kentte; üç adet Erken Bizans Dönemi’ne ait kilise, adak yazıtı, mahzenler, hamam kalıntıları, mezarlar ve mozaikler bulunmuştur. Kentin kuruluş temelleri MÖ 320’li yıllara kadar uzanmaktadır.
- Tarihi Safranbolu Evleri: Adeta Karabük şehriyle özdeşlemiş bir simgesel yapı olan Safranbolu Evleri, Karabük kültür mirası olarak nadide bir değere sahip. UNESCO Dünya mirasları listesinde yer alan Tarihi Safranbolu Evleri’nin yapımının yüzlerce yıla uzandığı bilinmektedir. Evlerin yapımlarında harç malzemesi olarak yumurta akı kullanılmış olup, evler depreme dayanıklı olarak inşa edilmiştir. Yaklaşık 3000 yıllık tarihiyle günümüze sapa sağlam bir şekilde gelmeyi başarmış bu tarihi yapılara mutlaka şahit olmalısınız.

Karabük’te Gezilecek Doğal Güzellikler
Karabük’teki doğa harikaları şu şekildedir:
- Bulak (Mencilis) Mağarası: Ülkemizin görkemli doğal güzelliklerinden biri olan ve yakın tarihlerde ziyarete açılan Bulak (Mencilis) Mağarası, Safranbolu’nun Bulak Köyü’nde bulunmaktadır. Ülkemizin en uzun 5. mağarası olan Mencilis; travertenleri, göletleri, dikit ve sarkıtlarıyla tabiatın eşine az rastlanacak sanat eserlerinden biri. Mağaraya giriş ücreti ise yetişkinler için 6 TL, öğrenciler için 4 TL’dir.
- Yenice Ormanları: Özellikle hafta sonu kamp kaçamakları için tercih edilen Yenice Ormanları, kentin Yenice ilçesinin sınır mevkilerinde yer almaktadır. 1999 yılında Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından Acil Olarak Korunması Gereken 100 Sıcak Noktadan birisi seçilen orman, Türkiye’nin en büyük ormanıdır. Tamamı ile bakir güzelliğin yansıması olan bu ormanda hiçbir yerleşim yeri bulunmamaktadır.
- Tokatlı Kanyonu, İncekaya Kemeri ve Kristal Teras: Safranbolu’nun Tokatlı Köyü’nde yer alan Kanyon, esasen üç ayrı kanyonun birleşip tek bir kanyon haline dönüşmesiyle oluşmuştur. Kanyonun üzerinde Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılan İncekaya Su Kemeri ve 80 metre yüksekliğinde cam seyir terası bulunmaktadır. Kanyona giriş 3 TL, cam seyir terasından Tokatlı Vadisi’ni izlemek ise 7 TL gibi makul bir ücrete sahiptir.
Karabük’ün Meşhur Yemekleri
Karabük’ün yöresel yemekleri nelerdir?
- Uzun Fasulye: Hepimizin bildiği taze fasulyenin ikiye kırılmadan yapılan alternatifi. Ancak alışılagelmiş taze fasulye tarifinden farklı olarak bu fasulyelerin üzeri kızgın tereyağı ile gezdirilip sofralarımıza ulaşıyor.
- Peruhi: El emeği göz nuru biraz da zahmetli bir yerel tat olan Peruhi; açılıp dörde bölünen hamura yöresel keş peynir, nane ve süzme yoğurtun iç harç malzemesi olarak katılıp, üçgen bir şekilde kapatılmasıyla kızartılıyor.
- Bütün Et Yemeği: Özellikle et düşkünlerinin gönlünde taht kuracak bu yöresel lezzet, Karabük mutfağında öne çıkan lezzetlerden biri. Bütün olarak servis edilen kuzu eti, tereyağı ve özel soslarla renklendiriliyor.
Karabük’e Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Karabük’ten yapmadan dönmemeniz gerekenler:
- Tarihi Safranbolu Evlerinde en az bir geceyi geçirmeden, İncekaya Su Kemeri ve Kristal Terası Görmeden, Bulak Mencilis Mağarasına girmeden, Karabük Demir Çelik Sanayi Müzesi’ni gezmeden, Safranbolu Bükmesi ve baklavasından tatmadan dönmeyin!