araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Karaman Gezi Rehberi

Ülkemizin İç Anadolu Bölgesinde yer alan Karaman’ın yerleşim tarihi M.Ö. 8000 yıllara kadar uzanmaktadır. Karamanoğulları, Selçuklu Devletinin yıkılmasıyla birlikte bölgede özerkliklerini ilan etmişler ve Karamanoğlu Devletini kurarak Anadolu’daki en güçlü Türk beyliği olarak tarih sayfalarında yerini almışlardır. Karaman oto kiralama hizmetimizden faydalanıp en iyi fiyatlara aracınızı kiralayıp gezi turunuzu tamamlıyabilirsiniz.  Şeyh Edebali, Kazım Karabekir ve Mevlana gibi pek çok önemli isim yetiştirmiş bu şehir, koyunlarıyla ünlüdür. Karamanoğlu Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277 yılında yayınladığı fermanla Türkçe dışında herhangi bir dil kullanılması yasaklanmış böylece bu ferman sayesinde Karaman, %95’lik okuryazar oranıyla ülkemizin okuma oranı en yüksek şehirlerinden biri haline dönüşmüştür.

Karaman’da Gezilecek Tarihi Yerler

Karaman’daki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Hürrem Dayı Evi: Karaman şehir merkezinde yer alan bu yapı, geleneksel Türk ev mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak günümüze ulaşmıştır. 300 yıla yakın bir geçmişe sahip bu ahşap yapı, 2006 yılında dönemin belediye başkanı tarafından aslına uygun olarak restore edilmiştir. İsmini Hürrem Hanımdan alan bu ev, Hürrem Hanımın huzurevine yerleşip evi bağışlamasıyla ziyaretçilere açılmıştır. Bu tarihi eve giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
  • Mennan Kalesi: Torosların zirvesinde yer alan ve kuruluş tarihiyle ilgili kesin bir bilgiye sahip olunmayan Mennan Kalesi, zamanında Karamanoğlu Beyliği tarafından mesken tutulmuştur. Karamanoğlu Pir Ahmed Bey’in Osmanlı devletiyle yaptığı savaşı kaybettiği için bu kaleye sığındığı yazılı kaynaklarda karşımıza çıkmaktadır.
  • Karaman Kalesi: 12. Yüzyılın başlarında inşa edildiği düşünülen bu kale, Roma Dönemine ait bir höyük üzerinde temellendirilmiştir. Her dönemin şartlarına uygun bir restorasyon sürecinden geçtiği tahmin edilen kale iç içe üç surdan oluşmaktadır. Kale Karaman’la aynı yaştadır.

Karaman’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Karaman’daki doğa harikaları şu şekildedir:

  • İnce Su Mağaraları Karaman: Astım mağarası olarak da bilinen bu mağara, astım hastalarına oldukça iyi gelen bir atmosfere sahiptir. Kentin Taşkale Köyü sınırlarında yer alan mağaranın uzunluğu 1356 metredir. İçerisinde sarkıt, dikit, traverten havuzlarının yer aldığı mağaranın yaz – kış sıcaklığı 15 derecedir. Mağaraya giriş ise ücretsizdir.
  • Manazan Mağaraları: Karaman il merkezine ortalama 40 metre uzaklıkta yer alan Manazan Mağaraları, Karaman – Yeşildere Taşkale yolunun kenar mevkiinde yer almaktadır. Bizans İmparatorluğu döneminde yüksek bir kaya kütlesine oyulmuş 14 asırlık bir yerleşim olan bu mağaranın ilk iki katı, hücre şeklinde birçok odacıktan oluşmaktadır. Mağara 09:00 – 19:00 saatleri arasında ziyarete açık ve giriş ücretsizdir.
  • Maraspoli Mağarası: Karaman’ın Ermenek ilçesinde yer alan bu mağara, Ermenek’in kuzeyindeki dağlarda yer alan kaya bloklarının altından geçen suların, kireçli kayaları oymasıyla meydana gelmiştir. Çevre kasabalarının su ihtiyacını karşılayacak kadar içinde su bulunan mağaranın iki giriş kapısı bulunmaktadır. Mağaranın uzunluğu 196 metre olup giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Karaman’ın Meşhur Yemekleri

Karaman’ın yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:

  • Fırın Kebap: Yörede en fazla tercih edilen ve sevilen tatların başında gelen Fırın Kebap, kuzu ya da koyun etiyle yapılmaktadır. Lokum kıvamına gelen kadar, özel meşe odunlarının üzerinde uzun bir süre pişirilen bu lezzeti mutlaka tatmanızı tavsiye ederiz.
  • Çullama: Karaman yöresine özgü bu yemeğin sırrı köftenin pirinçle yapılmasından gelmektedir. Normal köfteden farklı olarak kıyma pirince katılıp önce haşlanarak daha sonra kızartılır.
  • Bıldırcın Dolması: Adından da anlaşılacağı üzere bıldırcın etiyle hazırlanan bu dolma bölgede oldukça meşhur bir yemektir. Bıldırcınların içerisine yerleştirilen iç harç ve tereyağı kombiniyle Bıldırcın Dolması oldukça özgün bir lezzet.

Karaman’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Karaman’dan yapmadan dönmemeniz gerekenler:

  • Ünlü halk ozanı Yunus Emre’nin mezarını mutlaka görmenizi, meşhur Karaman elmasını mutlaka yemenizi, Manazan ve İncesu Mağaralarını arşınlamanızı ve 500 yıllık tarihe sahip Zeyve Pazarı’nda tabi güzelliklere göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı