Kars Gezi Rehberi

Ülkemizin en yüksek rakımlı şehirlerinden biri olan Kars, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Şehrin tarihi 5000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Gürcüce dilinde kapı kenti anlamına gelen Kars, “Türkiye’deki en eski Türkçe il adı” olma statüsüne sahiptir. Kars adının kaynağı ise Kafkas Dağları’nın kuzeyinden gelerek bölgeye yerleşen Bulgar Türkleri’nin Velentur boyunun Karsak oymağından gelmektedir. 1855 yılında kazanılan Kars zaferiyle Anadolu’da ilk kez bir şehre gazilik madalyası verilmiştir.
Kars eşsiz beyazlığını ve bir çok tarihini keşfetmeye hazır mısın o zaman en iyi fiyatlara kars havalimanı araç kiralama hizmeti ile araba nı kirala gezinin keyfini çıkart.

Kars’ta Gezilecek Tarihi Yerler
Kars’taki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Kars Kalesi: Kars’ın en eski sembollerinden biri olan bu kalenin Urartular zamanında M. Ö. 8. yüzyılda yapıldığı ön görülmektedir. Kale çoğu uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Kalenin yapım tarihleri arasında tutarsızlıklar mevcut olmakla birlikte içinde yer alan kalıntıların Urartulara ait olduğu görülmektedir; o yüzden bu kale için Urartu – Selçuklu eseri diyebiliriz. Ancak kale ne yazık ki Osmanlı Rus harbinden sonra 40 yıllık Rus işgalinde yıkıcı darbelere uğradı ve orijinalliğini kaybetmiştir. Kaleye giriş ücretsizdir.
- Anı Harabeleri: Ani Antik Kenti, M.S.16. yüzyıla değin 3.600 yıl boyunca, İpek Yolu üzerinde yer alan önemli ticari noktalardan biridir. Kars’ın binlerce yıllık tarihini gözler önüne seren harabeler, Anadolu’nun ilk Türk camisine de ev sahipliği yapıyor. 10. yüzyılda Ermeniler tarafından inşa edilen Ani, yıllarca askeri bir üs olarak kullanılmıştır. Ayrıca harabelerde 40 tane kilise, şapel ve anıt mezar tespit edilmiştir. 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan harabelere giriş ücreti 15 TL’dir.
- Kümbet Camii(Havariler Kilisesi): Doğunun Ayasofya’sı olarak da adlandırılan Havariler Kilisesi, Gürcü ve Ermeni Krallığı olarak da bilinen Bagratlı Krallığı tarafından MS 932-937 yılları arasında yaptırılmıştır. Üst cephesi 12 havari heykeli ile çevrili olan kilise, tipik bir Ermeni mimarisine sahiptir. 1064 yılında camiye çevrilmiş, Rus hâkimiyeti altına alınınca tekrar kiliseye çevrilmiş ve nihayetinde 1993 tekrar yılında cami olmuştur.

Kars’ta Gezilecek Doğal Güzellikler
Kars’taki doğa harikaları şu şekildedir:
- Çıldır Gölü: Doğu Anadolu’nun en büyük ikinci gölü olan Çıldır Gölü, kışları tamamen donmaktadır. Kars – Ardahan il sınırlarında yer alan göl, Kars şehir merkezine 1,5 saatlik bir mesafede yer alıyor. Kışın tamamen donan tek göl olma özelliği sebebiyle atlı kızaklarla gölü boydan boya dolaşabilirsiniz. Birçok efsaneye konu olan bu doğal set gölü, balıkçılık açısından da önemli bir gelir kaynağıdır.
- Allahuekber Dağları Milli Parkı: 2004 yılında kurulan bu tabiat parkı, Erzurum ve Kars il sınırlarında bulunmaktadır. I. Dünya Savaşı sırasında 90 bin askerimizin donarak şehit olduğu Sarıkamış Allahuekber Dağları’nda, askerlerimizin şehitlik abideleri yer almaktadır.
- Sarıkamış Kayak Merkezi: Sarıkamış Kayak Merkezi’ni diğer pistlerden ayıran önemli özelliği bölgeye yağan kar cinsinin kış sporlarına oldukça elverişli bir yapıda olmasıdır. Dünyada sadece Alpler’de yaz toz kristal kal, ülkemizde sadece Sarıkamış dağlarında görülmektedir. Sarıkamış Kayak Merkezi’nde günü birlik sınırsız kayak ücreti 50 TL, hafta sonu ise 70 TL’dir.
Kars’ın Meşhur Yemekleri
Kars’ın yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:
- Hengel: Yörenin en ünlü tatlarından Hengel ya da Anadolu’da bilinen adıyla “Hingel” bir nevi bir mantı çeşididir. Ancak alışılagelmiş mantı iç harçlarından farklı olarak Hengel’de patates, kimyon, karabiber ve pul biber kullanılmaktadır.
- Kars Kazı Ve Pilavı: Kentin sembolleşmiş değerlerinden biri olan bu lezzetin sırrı, kaz etiyle pişirilen pilavına dayanıyor.
- Haşıl: Yöre halkının genellikle kış aylarında tükettiği bu damak ziyafeti, halk arasında oldukça popülerdir. Bulgur, tereyağı ve sarımsaklı yoğurtla hazırlanan haşıl, hem göze hem de mideye hitap etmektedir.
Kars’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Kars’tan yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:
- Kars kalesine çıkmadan, Ani Harabeleri’ni dolaşmadan, Havariler Kilisesine ve Taş Köprüye uğramadan, Sarıkamış Şehitliği’ni ziyaret etmeden, meşhur bir peynir çeşidi olan Kars Gravyeri’ni yemeden dönmeyin!