TÜRKİYEYİ KEŞFET
Kastamonu Gezi Rehberi

Karadeniz Bölgesi’nin Batı’sında yer alan şehrin birçok ilçesinin denize kıyısı bulunmaktadır. Kastamonu doğal güzellikleriyle birlikte ziyaretçisi olan herkesi büyülemeye devam etmektedir. Kastamonu; Çorum, Karabük, Bartın, Sinop illeriyle komşudur ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Kastamonu gezilerinizde kastamonu havalimanı araç kiralama hizmetlerimizden ekonomik fiyatlara araç kiralayabilirsiniz.
Kastamonu’da Gezilecek Tarihi Yerler
Kastamonu’daki tarihi mekanlar şu şekilde sıralanır:
- Kastamonu Kalesi: Bir kaya kütlesi üzerinde, şehrin en yüksek konumunda bulunan Kale, M.S 12. YY’da Kommenler tarafından yapılmıştır. Orjinalinde Orta Çağ Bizans mimarisi özellikleriyle inşaa edilmiş olsa da tarih içerisinde farklı medeniyetlerin restorasyonlarıyla birlikte başka mimari özellikler eklenmiştir.
- Saat Kulesi: Yılları aşkın süredir şehrin tarihine şahit olmuş bir yapı olan Saat Kulesi, Kastamonu’nun sembolü haline gelmiş durumdadır. 13 metrelik bir yapı olan saat kulesi, Osmanlı mimarisi özelliklerini taşımaktadır. Kuleye ait bir efsane de bulunmaktadır. Efsaneye göre, saatin asıl yeri İstanbul Saray Burnu imiş. Vakitsiz çalan saat gongu dolayısıyla Topkapı Sarayı’ndaki padişahın hamile cariyelerinden biri korkup çocuğunu kaybetmiş. Bu olayın ardından padişah da saati Kastamonu’na sürgüne yollamış.
- Kastamonu Arkeoloji Müzesi: 1945 yılında depo olarak açılan ama ardından 1951’de müzeye dönüştürülen yapı, elli binin üzerinde esere ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemizin en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir. İçerisinde bulunan “sorguçlu miğferli asker heykelciği” dünya çapında dahi az rastlanan güzellikte ve değerde bir eserdir. Müzeye giriş ücretsizdir.

Kastamonu’da Gezilecek Doğal Güzellikler
Kastamonu’daki doğa harikaları şu şekilde sıralanır:
- Pompeiopolis Antik Kenti: Romalı General Gnaeus Pompeius, MÖ 65-64 yılları arasında kenti sıfırdan inşaa etmiştir. Pompeiopolis, mimarisi ve yapısıyla dönemle ilgili bir takım fikirlere sahip olmamızı sağlamaktadır. 1818 yılında, Fransız bir kaşif tarafından keşfedilmesiyle birlikte günümüzde hala kazı çalışmaları devam etmektedir.
- Küre Dağları Milli Parkı: Bartın ile ortak bir alan olan Küre Dağları, WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından “Türkiye’nin Dünyaya Armağanı” olarak ilan edilmiştir. Ülkemizin ilk Panparkı olan alan, 37.753 hektardır.
- Ilgaz Dağları Milli Parkı: Kastamonu, bu milli parkı ise Çankırı ile birlikte paylaşmaktadır. Birçok çeşit bitki türü ve hayvan çeşitliliği bakımından fazlasıyla önemli bir bölgedir. Genellikle kış sporları için ziyaret edilen bir alan olsa da yazın da alanın keyfini sürdürebilirsiniz.

Kastamonu’nun Meşhur Yemekleri
Kastamonu’nun yöresel yemekleri şu şekilde sıralanır:
- Etli Ekmek: Konya? Hayır, Kastamonu’nun da etli ekmeği oldukça meşhurdur ve Konya’nın etli ekmeğinden oldukça farklıdır. Sac, hamuru pişirmek için hazırlanır. Hamur açılır ve hamurun yarısına çiğ kıyma, soğan, su ve baharatlar konulup, kapatılır. Saçta ağır ağır pişirilip afiyetle yenilir.
- Banduma: Hindi eti, ceviz ve yufkadan yapılan Kastamonu’nun yöresel yemeği Banduma, yufkanın üzerine hindi eti ve cevizin dökülmesiyle yeniliyor. Yemekte hindi eti yerine tavuk eti de kullanılabilir.
- Ekşili Pilav: Ağır ağır pişen, içerisinde ince bulgur ve mercimek olan yemeğin üzerine soğan ve tereyağ birlikte kızartılıp konuluyor. Kastamonu’nun et ve hamur işi ağırlıklı mutfağında Ekşili Pilav, baklagil lezzetiyle farkını ortaya koyuyor.
Kastamonu’ya Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Kastamonu’da yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekilde sıralanır:
- Aralık ve Nisan ayları arasında Ilgaz Kayak Merkezi’nde kayak ve kış sporlarını yapmak Kastamonu’da yapmadan dönmemeniz gerekenlerin başında yer alır. Kastamonu araç kiralama hizmetlerinden faydalanarak gezinizin keyfini çıkartabilirsiniz. Beyazlar içerisinde, huzurlu bir kış tatili yapmak için Kastamonu ve Çankırı sınırında yer alan Ilgaz Kayak Merkezi düşünülebilir.