araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Kayseri Gezi Rehberi

Türkiye’nin en kalabalık 15. şehri olan Kayseri, ülkemizin iç Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Erciyes dağının eteklerinde yer alan bu kent 6000 yıllık bir tarihe sahiptir. Pek çok uygarlığa tarihi bir düzlemde beşiklik etmiş bu kent Bakır Çağı’ndan bu yana yerleşim yeri olarak benimsenmiştir. Cumhuriyet döneminde 1924 yılında il statüsüne kavuşan Kayseri, İpek Yolu’nun geçtiği pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde sanayisiyle birlikte hızlı bir ivme kazanmış ve gelişime hızla devam etmektedir.

Kayseri havalimanı oto kiralama hizmetlerinden yararlanmak isterseniz sizlere en iyi fiyat garantisi ile bu hizmeti sunmaktayız. Kayseri gezinizin tadını çıkartabilirsiniz Keyifli günler dileriz.

Kayseri’de Gezilecek Tarihi Yerler

Kayseri’deki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Kayseri Cumhuriyet Meydanı: Bu meydan için medeniyetlerin buluşma noktası olduğunu söylesek hiç de yanlış bir tanım kullanmış olmayız. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin her bir detayını bünyesinde bulunduran meydan, şehrin göbeğinde; kent meydanında yer almaktadır. Tarihi kaleleri, medreseleri, saat kulesi ve kapalı çarşısıyla meydan, adeta sizi tarihi bir yolculuğa sürüklemektedir.
  • Kayseri Kalesi: Stratejik konumu sebebiyle tarih yolculuğunda işgal ve akınlara maruz kalmış Kayseri’yi koruyucu bir güç olan inşa edilen bu kale, oldukça geniş bir alana üzerinde kurulmuştur. Kayseri surlarında yer alan sikkelere göre kale, III. Yüzyıl ortalarında inşa edilmiştir. Dış ve iç olmak üzere kaleden oluşan yapının dış kalesi büyük tahribata uğradığı için ancak birkaç kalıntısı günümüze ulaşmıştır. İç kale ise Selçuklulardan Osmanlı’lara kadar olan sürede sürekli restore edilerek günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Ayrıca İç kalenin içerisinde, Fatih Sultan Mehmed’in fermanı ile yaptırılmış tek kubbeli bir cami bulunmaktadır. Kaleye giriş ücreti ise 10 TL’dir.
  • Hunad Hatun Külliyesi: I. Alaeddin Keykubad’ın eşi Mahperi Hunad Hatun tarafından 1238’de şehir merkezinde yaptırılmış olan bu külliye, kesme taştan inşa edilmiştir. Merkez yapısı cami olan bu külliyenin hemen girişinde Tevbe Suresi’nin 18. Ayeti yazılıdır. Klasik Selçuklu mimarisinin hâkim olduğu plan ve yapıda olan külliyenin camisi, mihraba paralel bir şekilde 8 sahından oluşuyor. Külliye; cami, medrese, türbe ve hamam bölümlerinden oluşmaktadır. Külliyeye girişler ücretsiz olup gün boyu ziyaret edilebilir.

Kayseri’de Gezilecek Doğal Güzellikler

Kayseri’deki doğa harikaları şu şekildedir:

  • Kapuzbaşı Şelaleleri: Dünyanın en yüksek ikinci şelalesi olan Kapuzbaşı Şelaleleri, ABD’deki ünlü Niagara şelalesinden 55 metre daha büyüktür. Kapuzbaşı köyü sınırları içerisinde yer alan şelaleleri diğer şelalelerden ayıran en büyük özelliği kaynağından çıktığı şekilde yani doğrudan akmasıdır. Şelale eriyen kar ve buzullardan beslendiğinden dolayı oldukça soğuk bir suya sahiptir. Aladağ Milli Parkı içerisinde bulunan şelalenin çevresinde piknik alanları ve yürüyüş alanları mevcuttur. Şelaleye giriş ücreti ise kişi başı 7 TL’dir.
  • Soğanlı Harabeleri: Şehir merkezine 80 km’lik bir uzaklıkta yer alan harabeler Roma dönemine kadar uzanan bir geçmişe ışık tutmaktadır. Roma döneminde mezarlık olarak kullanılan bu coğrafi oluşum, içerisinde 50’yi aşın kilise ve mağara bulundurmaktadır. Bu taş oyukları Romalılar her ne kadar mezarlık olarak kullansa da Bizans döneminde kilise ve yerleşim yeri olarak benimsenmiştir. Doğanın insan yaratıcılığıyla bütünleştiği bu tabi güzelliğe giriş ücreti ise 10 TL olup Müzekart geçerlidir.
  • Erciyes Dağı: Jeolojik araştırmalar doğrultusunda 1 milyon yaşında olduğu belirlenen Erciyes Dağı, aslında sönmüş bir volkanik dağdır. Şehir merkezine 25 kilometrelik bir uzaklıkta yer alan Erciyes Dağı, aslında isim itibariyle hepimizin aşina olduğu bir dağdır. Genellikle kayak turizmin bel kemiği olan bu dağ, 3916 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek 5.dağıdır. Türkiye’nin en gelişmiş kış turizmine ev sahipliği yapan dağda son teknoloji teleferikler, dağ otelleri ve kayak merkezleri bulunmaktadır. Erciyes kayak merkezinin günü birlik ücretleri kayak ücretleri yetişkinler için 70 TL, öğrenciler için ise 55 TL’dir.

Kayseri’nin Meşhur Yemekleri

Kayseri’nin yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:

  • Kayseri Mantısı: Listemizin ilk sırasını, büyük küçük hemen herkesin bildiği ismiyle özdeşleşmiş Kayseri Mantısına verdik. Genellikle yufka kesiminin oldukça küçük olmasıyla kendine has bir lezzeti barındıran Kayseri Mantısı; bir kaşığa 40 adet dolacak şekilde olsun felsefesiyle hazırlanıyor. El açması yufkaların kıymayla mükemmel uyumunu yansıtan mantının üzerine dökülen sarımsaklı yoğurt, sumak ve pul biber baharatlarıyla tamamlanıyor.
  • Kayseri Tiridi: Kayseri mutfağının en göz alıcı lezzetlerinden biri olan Kayseri Tiridi, tavuk ya da kırmızı etin parçalanıp tiftiklenmişiyle yapılmaktadır. Cam kaba serilen rulo şeklindeki yufkaların üzerine dökülen tiftiklenmiş tavukların üzerinde gezdirilen tereyağı sosuyla tamamlanan bu lezzet, parmaklarınızı yedirecek cinsten bir tat sunmaktadır.
  • Yağlama: Görünüm olarak lahmacunu andıran yağlamayı tatmadan Kayseri’nin yöresel yemeklerini tattım demek biraz abes kaçabilir. İncecik hamur üzerine kıymalı harç eklenerek oluşturulan bu yağlama – bölge bilinen adıyla şebit – maydanoz, salça ve baharatlarla ayrıca görsel bir şölen de sunmaktadır.

Kayseri’ye Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Kayseri’de yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:

Kayseri’ye gidince ne yapacağım; nereleri gezmem, neleri yemem gerekir diyenler için bir liste oluşturduk. Gelin, listemize göz atalım.

  • Kayseri tatları olarak hepimizin az çok bildiği Kayseri Pastırması ve Kayseri Mantısından mutlaka tatmalısınız. Bu şahane yemekleri yerinde yemek oldukça farklı bir deneyim olacaktır.
  • Kayseri’de oldukça fazla kapalı çarşı bulunmaktadır. Kayseri havalimanı araç kiralama hizmetimizden faydalanmayı unutmayın. Bu tarihi kapalı çarşıları mutlaka gezmenizi öneririz. Erciyes Dağı’nda uğramadan seyahatinizi tamamlamanız, şehri tam anlamıyla gezmediğiniz anlamına gelir. Öyle ki Erciyes Dağı adeta Kayseri’yle özdeşlemiş bir dağdır; mutlaka gitmenizi öneririz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı