TÜRKİYEYİ KEŞFET
Kilis Gezi Rehberi

Zeytinlikleri, pamuk ve ipek dokumacılığı ve birbirinden güzel üzüm bağları ile Kilis, Gaziantep’in bir ilçesi iken 1995 yılında il statüsüne kavuşmuştur. İl plakası kodu 79’dur olan il, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin arasında geçiş kuşağıdır.
Kilis’de gezip göreceğiniz yerler dağılık bölgeler olmasından dolayı araç kiralama ihtiyacınız doğabilir bu nedenle kilis oto kiralama hizmetimizden en iyi fiyatlara araç kiralayabilirsiniz.

Kilis’te Gezilecek Tarihi Yerler
Kilis’teki tarihi mekanlar şu şekilde sıralanır:
- Ravanda Kalesi: Ülkemizde bulunan kalelerin genelinde olduğu gibi Ravanda Kalesi’de ilin en yüksek tepesinde bulunmaktadır. Kale, doğa olaylarından dolayı hasar görmüştür, kalenin birçok bölümünde yıkıntılar ve çökmeler oluşmuştur. Kale’nin turizme açılması için 2008 yılında yapılan restorasyonla Ravanda Kalesi’nin hasarları onarılmıştır.
- Neşet Efendi Konağı: 1925 yılında Neşet Topaloğlu adlı kişi tarafından yaptırılmıştır. İki kattan oluşan konağın birinci katında salon, banyo, mutfak, tuvalet ve 6 adet oda bulunmaktadır. İkinci katta ise mutfak, tuvalet, banyo ve 7 oda vardır. Konak, Kilis’in merkezinde bulunmaktadır.
- Talha ve Zübeyr Türbesi: Mimari açıdan çok fazla özellik taşımasada türbe, Hz. Talha ve Hz. Zübeyr’e aittir. Hz. Talha ve Hz. Zübeyr, henüz yaşarlarken cennetle müjdelenen 10 sahabe arasındadırlar.
Kilis’te Gezilecek Doğal Güzellikler
Kilis’teki doğa harikaları şu şekilde sıralanır:
- Söğütlüdere: Özellikle yaz aylarında piknik alanı olarak kullanılırken eğlence alanı olarak da kullanılan Söğütlüdere, Zoppun deresi ve Akpınar’dan gelen sularla birlikte yeşilliklerle dolu bir bölgedir.
- Oylum Höyük Köyü ve Mozaiği: Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük höyüklerinden biri olarak kabul edilen höyük, 460 metre uzunluğunda ve 370 metre genişliğindedir. Oylum Höyük, İki yükseltiden oluşmaktadır ve 5500 yıllık tarihi bir arkaplanı vardır.
- Aidesim Mozaikli Bazilikası: Roma Devri eseri olan Aidesim Mozaikli Bazilikası, Kilis’in en önemli tarihi eseridir. Bir kısmı 1999 yılında, daha sonra 2004 ve 2006 yıllarında yapılan kazılarla tamamı ortaya çıkmıştır. Erken Hristiyanlık Dönemi eserlerinden biridir.

Kilis’in Meşhur Yemekleri
Kilis’in yöresel yemekleri şu şekilde sıralanır:
- Mıkla: Genellikle çılbır olarak bildiğimiz lezzetin biraz daha farklılaşmış hali olan Mıklanın yapılışı da çılbır ile aynıdır aslına. Sarımsaklı yoğurt üzerine sahanda yumurtanın konulmasıyla oluşan yemek Kilis’te sabah da akşam da yenilmektedir.
- Patlıcan Kebabı: Güneydoğu Anadolu’nun bir çok bölgesinde var olan Patlıcan Kebabı, Kiliste de yapılır ve bölgede en çok yenilen kebaplardan biridir. Patlıcanın bir lezzet şölenine dönüştüğü bir yemektir.
- Ekşili Malhıta Çorbası: Özellikle kış aylarında şifalanmamızı sağlayan bir çorba olan Malhıta, kırmızı mercimekle yapılmaktadır. İçerisine soğan ve sarımsağın da girdiği çorbayı özelleştiren malzeme ise semizotudur.
Kilis’e Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Kilis’te yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekilde sıralanır:
- Tarihi Kilis Evlerini ziyaret etmek. Kilis’teki klasik geniş avlulu evlerde dolaşarak, geniş pencereleri, avlu içerisine doğru bakan odaların tarihi dokusunu keşfetmek mümkün olabilir.
- Akpınar’a gitmek. Kilis’in merkezinde yer alan ve yöre insanın senelerdir gittiği bir mesire alan olan Akpınar’a ailecek giderek keyifli vakitler geçirebilirsiniz.