Kimler Geldi Kimler Geçti: Denizli Laodikeia Antik Kenti

Laodikeia Antik Kenti; Denizli’nin sınırları içerisinde bulunan tarihi bir antik kenttir. Lykos Irmağı’nın yakınında kurulan bu kentin kapladığı alan ortalama 5 kilometredir. Bazı kaynaklar burayı Seleukos Kralı II. Antiokhos’un kurduğunu, milattan önce 260’lerde ise bu kente eşinin ismi olan Laodike adını verdiğine dikkat çekmektedir. Bölge, Selçuklu’nun ve Osmanlı’nın hüküm sürdüğü yıllarda Ladik olarak anılmıştır.

Laodikeia Antik Kenti Özellikleri
Bu antik kent, Hristiyanların ilk 7 kilisesinden birini barındırdığı için kutsal sayılmış, milattan sonra 7. Yüzyıla kadar dini bir merkez olmuştur. Tarihin en eski metropollerinden biri olan Laodikeia Antik Kenti, 2013 yılının ortalarına doğru UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde kültürel miras olarak yerini almıştır.
Laodikeia Antik Kenti Nerededir?
Laodikeia Antik Kenti’nde değerli arkeolojik kalıntılar bulunmaktadır. Geniş bir alanı kaplayan bu antik kentin günümüze ulaşan yapılarından bazıları şunlardır:
- 2 tiyatro,
- Anadolu’nun en büyük stadyumu (285×70 m. ölçülerinde),
- 5 agora,
- 4 hamam kompleksi,
- 2 anıtsal giriş kapısı,
- 5 nymphaeum,
- 1 bouleuterion,
- Laodikeia Kilisesi ve çeşitli tapınaklar, Peristylli evleri, nekropol alanları, Latrina, anıtsal caddeler ve kiliseler.
Laodikeia kazı çalışmaları, 2000 yılında başlamış ve bugün açık hava müzesi haline getirilmiş, büyük bir arkeoloji parkıdır.
Laodikeia Kilisesi
Hristiyan dünyasının en eski yapılarından biri olup milattan sonra Büyük Konstantin döneminde yapılmıştır. Büyük Konstantin 313 senesinde düzenlenmiş olan Milano Fermanı’yla Hristiyanlık dinine girmiştir.
Laodikeia, Hristiyanlar için önemli bir yerdir ve İncil’de adının geçtiği söylenmektedir.

Laodikeia Antik Kenti Ulaşım
Laodikya Antik Kenti, Denizli’ye bağlı olan Bozburun ve Eskihisarköyleri içerisinde yer almaktadır.
Laodikeia Antik Kenti ulaşım bakımından size hiç zorluk yaşatmayacaktır. Denizli Otogarı’ndan kalkan ve Pamukkale istikametine giden toplu taşıma araçlarıyla buraya varmanız mümkündür.
Öte yandan buradan hareket eden minbüsleri de kullanabilirsiniz. Örneğin Korucuk minibüslerine binerek bu antik kente rahatlıkla gelebilirsiniz.
Özel aracınızla gelecekseniz Denizli’den çıkıp D585 karayolunu taip edip kuzeye doğru ortalama 10 dakika yol alarak Laodikeia Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz.
Laodikeia Antik Kenti Gezilecek Yerler
Yukarıda da belirtildiği üzere kentte büyük bir tiyatro vardır. Kentin kuzey taraflarındaki bu tiyatro 20 bin kişiyi alacak kapasiteye sahip. Orkestrası günümüze ulaşabilmiştir fakat diğer yerleri harap olmuştur. Klasik bir roma tiyatrosuna benzemektedir. Buna ilaveten küçük bir tiyatro daha vardır. Bu tiyatronun ise 15 bin kişi alacak kapasitesi vardır.
350 metre uzunluğa sahip ve 60 metre gnişliğindeki stadyum da antik kentte görebileceğiniz yapılardandır. Amfi şeklinde yapılan bu stadyumun etrafında bir seyirci kulesi vardır.
Kentteki anıtsal çeşme Romalılar tarafından inşa edilmiştir. Kentin en büyük caddesinde, merkezde bulunmaktadır. Çeşmenin iki havuzu olup biri doğuya, öteki de batıya bakmaktadır. Kanadalı kazıcıların ortaya çıkardığı bu çeşme Vaftiz havuzu amacıyla da kullanılmıştır. Doğan bebeklerin şehrin ortasında bulunan çeşmenin havuzunda vaftiz edildiği bilinmektedir. Kentin kuzeyinde bulunan meclisin yalnızca oturma yerleri kalmıştır. Burada bir de bir tapınak vardır.
Ambon
Eksende, orta nefte ambon bulunmaktadır. Ambon kelimesi Hıristiyanlıkta ilk defa Laodikeia Konsili’nde kullanılmıştır. Bugne kaide, süpürgelik, korkuluk, merdiven basamaklarının bazıları ulaşmıştır. Mermerden yapılan ambon Laodikeia konsilinde yer almaktadır.
Ayrıca burada Zeus Tapınağı yer almaktadır. Burası antik kente ait sütunlu caddenin doğusunda, Nymphaeum ile küçük tiyatro arasındadır.
Büyük Kilise ise caddeye bitişik olup sütunlu caddenin güneyindedir.
Not: Laodikeia Antik Kenti’ne giriş ücretli olup Müze Kart ile de ziyaret edilebilir.