Kınalıada Gezi Rehberi

Kınalıada; İstanbul’un Adalar ilçesinde bulunan adalardan biridir. 4 büyük adadan en küçüğü Kınalı Ada’dır. İsmi önceleri Proti olan adaya kırmızıya yakın demir oksitli toprağı nedeniyle ‘Kınalı Ada’ denilmiştir. Manastır Tepesi, Teşvikiye Tepesi ve Çınar Tepesi olmak üzere 3 tepesi bulunan Kınalıada ister yaz ister kış; ne zaman canınız sıkılsa kaçıp gelebileceğiniz, muhteşem doğasıyla can sıkıntınızdan eser bırakmayacak şirin bir yerdir. Kınalıada gezilecek yerler tarihi dokusuyla ve eşsiz manzarasıyla size “İyi ki buraya gelmişim.” Dedirtecektir. Peki Kınalıada’da ne yapılır? Kafamızı dinleyelim diye kalktık geldik ama Kınalıada’da nereye gidilir?
Kınalıada gezi turunuzda bulunan lokasyonlardan biri ise sizlere en iyi fiyat garantisiyle aracınızı kirayıp en kınalıada ve benzeri eşsiz yerleri görme fırsatı sunmaktadır. Sizlerde İstanbul oto kiralama hizmetimiz ile yüzlerce araç içerisinden en iyi fiyatlı aracınızı kıyaslayıp kiralayabilirsiniz.
Kınalıada Camii
Çarşı Caddesinde bulunan cami 1964’te ibadete açılmıştır. Caminin tavanı üçgen formdadır, minaresi yapıdan bağımsızdır ve kubbesi yoktur. Kınalıada’da görülmeye değer yerlerden biridir ve her yıl binlerce turistin ziyaret noktası olmaktadır.
Ayazma Plajı
Ayazma Koyu’nda bir halk plajı bir de özel plaj vardır. Ayrıca bu bölgede havuz, sauna, jimnastik salonu, bar, restoran da vardır. Sahil uzunluğu çok kısa, 90 metre kadardır fakat bu, keyifli vakit geçirmenize engel değil elbette.
Hristos Tepesi ve Manastırı
Bizans döneminden kalan 4 sütun başıyla ve 4 kemerden oluşan yeraltı sarnıcıyla beraber pek çok tarihi kalıntıya sahiptir. Öte yandan manzarası da çok güzeldir. Açık havada bütün Prens Adaları’na ve İstanbul’un sahil şeridine bakabilir, bu manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Manastır bölgesinin yukarı tarafında rum mezarlığı vardır. Ayrıca manastırın yanında piknik alanı mevcuttur.
Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi
Surp Krikor Lusavoriç’e adanan bu kilise 1857 yılında kurulmuştur. Narçiçeği Sokağı’nda bulunmaktadır. 1988 yılında yeniden inşa edilerek ondan sonra bugünkü halini almıştır. Adalar’daki ilk Ermeni Gregoryen kilisesi burasıdır. Kilisenin duvarlarında yer alan panolar Ermeni taş oymacılığının örneklerini barındırır ve bir pano Ermeni bestecilerden Gomidas’a ithaf edilmiştir. Kilisenin mihrap perdesi başka bir kiliseden gelmiştir. Orası da Trabzon’da bulunan Aziz Auxent Ermeni Kilisesi’dir.
Manastır Tepesi (Dönüşüm Manastırı)
Manastır tepesinin üzerinde bulunan Dönüşüm Manastırı, İstanbul’un fethinden sonra unutulmaya yüz tutmuş, yavaş yavaş harap olmaya başlamıştır. 1722’de İstanbul’daki birkaç tüccar manastırın onarımı için yapılacak masrafları kendi üzerine almış ve Bizans katholikonunun bulunduğu konuma yeni bir kilise, yanına da Aziz Paraskevi’ye ithaf edilmiş bir şapel koydurmuşlardır. Manastırda bulunan İconostasis ve piskoposluk tahtının ise kayda değer oymacılık örneklerinden olduğu söylenebilir. Buraya Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Rus mülteciler yerleştirilmiştir.
Kınalıada’da Denize Girilecek Yerler
Adaya gelenler çoğunlukla Kumluk Plajı’ndan denize girmektedir. Taşlık olmasına rağmen en çok tercih edilen plajdır. Adanın batısında da Kamos Beach vardır. Diğer plajlara orala daha sakin bir yerdir.
Kınalıada Yemek Yerleri
Kınalıada sahilinde bulunan Yeşil Roma Dondurma, adanın en güzel dondurmacısıdır. Yaz mevsiminde buraya geldiyseniz uğramanız önerilir.
Bahar Pastanesi de Kınalıada’da kahvaltı için ideal bir mekandır. Tarihi Sarıyer Börekçisi’ni de unutmamak gerekir. Balık keyfi için de Metin’in Yeri ve Mimoza Restaurant tercih edilebilir. Cunda’s Pub ise Fast-food&Pub tarzında güzel bir mekandır.
Kınalıada’ya Ne Zaman Gitmeli?
Yaz mevsimleri Kınalıada son derece kalabalık olmaktadır. Kınalıada’nın plajları da tabii ki bu yoğunluktan nasibini almaktadır. Adanın en güzel zamanı ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Kınalıada, öteki adalara göre biraz daha açıklıkta kalmaktadır. Bu nedenle rüzgarları sert esmektedir. Kış mevsimini sevmiyorsanız buraya yazın gelmeyi tercih etmelisiniz.
İstanbul oto kiralama firmalarını kıyaslayarak istanbulun eşsiz güzelliklerini keşfedebilirsiniz.
Kınalıada Konaklama
Kınalıada’da konaklayacaksanız Kınalı Butik Otel’de kalabilirsiniz. Normal ve deluxe seçenekleri dönemden döneme farklılık göstermektedir.