araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Kırklareli Gezi Rehberi

Asıl adı “Kırk Kilise” iken dönemin Milletvekili tarafından meclise sunulan teklifle 1924 yılında şehir bugünkü adını almıştır. Boşuna “Kırk Kilise” denilmemiştir bu nadide şehire, şehirde farklı medeniyetlerden kalma birçok tarihi kilise bulunmasının yanında mağara, manastır ve çeşmeler de vardır. Sadece tarihi mekanlarıyla değil doğal güzellikleriyle de Türkiye’de gezilmesi gereken yerlerden biridir.

Kırklareli’de Gezilecek Tarihi Yerler

Kırklareli’deki tarihi mekanlar şu şekilde sıralanır:

  • Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü: Adını aldığı kişi tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan köprü kervan yolları üzerinde bulunan sulara aşmak amacıyla inşaa edilmiştir. 84 metre uzunluğundadır ve üstat Mimar Sinan’ın mimari zekasını yansıttığı bir yapıdır.
  • Hızırbey Camii: Bazı kaynaklara göre Avrupa’nın en eski camisi kabul edilir. Camii, 1000 kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir alanı bünyesinde barındırır. Mimarisinde ve iç dizaynında erken Osmanlı mimari sanatının örneklerini taşır.
  • Aya Nikola Manastırı: Manastırın içerisinde keşişlere ayrılan bir bölümle birlikte kilise de mevcuttur. Manastır, kaya manastırı olarak sınıflandırılmıştır ve bu sınıfın en iyi örneklerinden biridir.
    Kırklareli gezinizde keyifli zaman geçirmek için en iyi fiyatlara kırklareli araç kiralama hizmetimizden faydalanarak araba kiralayabilirsiniz.

Kırklareli’de Gezilecek Doğal Güzellikler

Kırklareli’deki doğa harikaları şu şekilde sıralanır:

  • İğneada Longozu: Özellikle kamp severlerin gözdesi bir yerdir İğneada Longozu. Doğal güzelliğiyle sizi kendine hayran bırakacak olan mekan kampın yanında kano yapmak için de oldukça uygundur. Harika fotoğraflar çekebileceğiniz ya da huzurla ormanın içerisinde yürüyüşlere çıkabileceğiniz bir yer olan İğneada geniş plajı sayesinde de oldukça fazla insanı kendisine çekmeyi başarıyor.
  • Dupnisa Mağarası: Mağaranın iki katı ve üç girişi bulunmaktadır, şehrin turizm için açılan tek mağarası özelliğine sahiptir. Rezve Deresi’ni mağaranın içerisinde akan doğal kaynak suyundan oluşmaktadır. Kırklareli’ne gittiğinizde mutlaka Dupnisa Mağarası’na giderek atmosferini solumalısınız.

Kırklareli’nin Meşhur Yemekleri

Kırklareli’nin yöresel yemekleri şu şekilde sıralanır:

  • Papara: Yokluktan doğan yaratıcı çözümler tarih boyu hikayeler oluşturmuşlardır. Kırklareli’nin yöresel yemeği Papara da yokluktan bulunan bir yemektir. Ana maddesi bayat ekmek olan yemek içerisine tereyağ ve su eklenerek sunulur fakat malzemeleri zenginleştirmek yapan kişinin yaratıcılığına da kalmış bir durumdur.
  • Labada Borani: Labada bir sebzedir ve Kırklareli içerisinde bolca bulunur. Birçok şekilde yapılabileceği gibi yoğurt dökülünce en lezzetli formuna ulaşan Labada Borani aile toplanmalarının olmazsa olmaz yemeklerinden biridir.
  • Pekmezli Kaçamak: Birçok kültür ve medeniyetin geçtiği Kırklareli’nde kaçamak bir göçmen tatlısıdır. Mısır unundan yapılan tatlı düşünüldüğünden daha zahmetli ve kıvamını tutturması zor bir tatlıdır. Genellikle pekmez ile birlikte yenilen tatlıyı lor peyniri, yoğurt gibi süt ürünleriyle de tüketebilirsiniz.
  • Kupriva: Hem oldukça sağlıklı hem hafif hem de lezzetli bir yemek olan Kupriva ısırgan otundan yapılmaktadır. Isırgan otunun yanında pırasa ve ıspanak da konularak uzunca kavrulan yemeğin üzerine son olarak yumurta kırılır ve servis edilir.

Kırklareli’ne Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Kırklareli’de yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekilde sıralanır:

  • Kırklareli Karagöz Kültür/Sanat ve Kakava Festivali: Kakavayı, Roman kültürü için Hıdırellez kutlaması olarak açıklayabiliriz. Kakava Festivali’nde baharın gelişi kutlanır. Aynı Hıdırellez’de olduğu gibi ateş üzerinden atlama, dans etmek ve müzik yapmak festival içerisinde karşılaşabileceğimiz etkinliklerdendir.
  • Büyük Yağlı Pehlivan Güreşleri: Trakya denilince akla pehlivan güreşleri elbette ki gelmektedir. 1352 yılından beri düzenlenen Yağlı Pehlivan Güreş Şenlikleri dünyanın en eski spor organizasyonlarından biridir. Kırklareli’nde denk gelindiği zaman mutlaka izlenmesi gereken etkinliklerden biridir.
  • Kiraz Şenlikleri: Haziran ayında düzenlenen şenliklerde yazın gelişi ile kiraz meyvesinin çıkışı kutlanmaktadır. Şenlikler dans ile müziği buluşturarak oldukça keyifli geçmektediler.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı