araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Kırşehir Gezi Rehberi

Ülkemizin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Kırşehir’in adı Hititler dönemiyle birlikte anılmaya başlandı. Elde edilen tarihi veriler ışığında 5000 yıllık bir tarihe sahip olan il, bugünkü Kızılırmak Nehri’nin havzasında konumlanmıştır. Engin bir kırın ortasında şekillenen yöreye Türkler tarafından “Kır Şehri” adı verilmiş, zamanla halk dilinde bu isim “Kırşehir” olmuştur. 1924 yılında il olan Kırşehir, 1954 yılında Nevşehir’e bağlı bir ilçe olmuş ancak 1957 yılında tekrar il statüsüne kavuşmuştur.

Kırşehir gezilerinizde ekonomik fiyatlara araç kiralamak ister misiniz? O zaman en iyi fiyatlara kırşehir oto kiralama hizmetimizden faydalanarak kiralama yapabilirsiniz.

Ahi Evran Camii

Kırşehir’de Gezilecek Tarihi Yerler

Kırşehir’deki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Cacabey Medresesi: Kent merkezinin göbeğinde yer alan bu tarihi eser, bir gözlem evi olarak 1277 yılında, Kılıçarslan’ın oğlu III. Keyhüsrev döneminde Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından yaptırılmıştır. Eser daha sonraları camiye çevrilmiş ve birkaç kez tamirattan geçmiştir. Minaresinde yer alan mavi çinilerden dolayı halk arasında cıncıklı cami adıyla da anılan eser, kare planlıdır. Kesme taşlardan inşa edilen yapının içerisinde Cacabey’in türbesi de yer almaktadır. Anadolu’nun en önemli yapılarından biri olan ilk rasathane sıfatındaki bu yapıya giriş ücretsizdir.
  • Ahi Evran Camii ve Türbesi: 1482 yılında Ahilik teşkilatının kurulmasına sağlayan Ahi Evran adına yaptırılan bu cami, kent merkezinde konumlanmıştır. 600 yıllık bu eser ülkemizin en önemli tarihi noktalarından birini oluşturmaktadır. Ahi Evran’ın vefatından sonra inşa edilen yapı 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dâhil edilmiştir. Giriş ücretsizdir.
  • Tarihi Üçayak Kilisesi: Birçok açıdan kusursuz detaylara sahip bu kilisenin, Bizans döneminde 10. veya 11. yüzyıllarda inşa edildiği düşünülmektedir. Çift nefli bazilika yapısına sahip kilisenin en önemli detayı ise İbrahimî dinleri tek çatı altında toplayan bir ibadet merkezi olmasıdır. Herhangi bir ziyaret aralığı bulunmayan bu tarihi yapıya giriş ücretsizdir.

Kırşehir’de Gezilecek Doğal Güzellikler

Kırşehir’deki doğa harikaları şu şekildedir:

  • Seyfe Gölü Kuş Cenneti: Orta Anadolu’daki birkaç tuz gölünden biri olan Seyfe Gölü, dünyanın en büyük flamingo topluluklarından birine ev sahipliği yapmaktadır. 187 kuş türünün geçiş güzergâhı olan göl, özellikle fotoğraf tutkunları için adeta doğal bir set. Kırşehir’in 35 kilometre doğusunda yer alan bu tektonik göle giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
  • Japon Bahçesi: Kırşehir’in Kaman ilçesinde yer alan bu doğa harikası, 1985’ten bu yana Japonlar tarafından mesken tutulmuş ve kazı bölgesinden çıkan eserlerin sergilendiği bir bahçedir. Yapay göletleri, rengârenk Japon balıkları ve Japonya’ya özgü bitki çeşitleriyle adeta masalsı bir görsel şölene sahip bahçe, Japonya sınırlarında yer alan en büyük botanik bahçe olarak kabul edilmektedir. Bahçeye giriş ücretsizdir, ancak içerisinde yer alan müzeye giriş ücreti 6 TL’dir.
  • Âşık Paşa Tabiat Parkı: Step bitki türünün hâkim olduğu Âşık Paşa Tabiat Parkı, 2010 yılında tabiat parkı olarak kabul edilmiştir. Kırşehir’e has doğal güzelliklerle çevrelenen tabii parkın içerisinde; karaçam, sedir, yabani badem ve karaağaç ağaç türleri bulunmaktadır. Özellikle trekking yapmak isteyenler için cezbedici bir merkez olan bu parka giriş ücreti kişi başı 4,5 TL, araçla 13 TL’dir.
Lepe

Kırşehir’in Meşhur Yemekleri

Kırşehir’in yöresel yemekleri nelerdir?

  • Kırşehir Köftesi: Kırşehir mutfağının olmazsa olmazı Kırşehir Köftesi, yağsız kıyma ve esmer düğür adı verilen kısırlık bulgurla yapılmaktadır. Kırşehirlilerin en sevdiği lezzetlerinden biri olan bu yöresel lezzet genelde fırın ya da soba üzerinde pişirilip servis edilmektedir.
  • Çullama: Ülkemizin pek çok yöresinden aşina olduğumuz bu tat, tavuğun göğüs ve but kısmından hazırlanmaktadır. Haşlanıp kavrulan et daha sonra tiftiklenerek baharatlarla renklendirilmektedir.
  • Lepe (Sütlü Pilav): Genellikle koyun sütünün bulgurla harmanlanmasıyla elde edilen pilav, üzerine pul biber sosuyla sofralarımıza geliyor.

Kırşehir’e Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Kırşehir’den yapmadan dönmemeniz gerekenler:

  • Seyfe Gölü’nde muhteşem renkteki flamingoları gözlemlemeden, Cacabey Medresesi’ni ziyaret etmeden,  Âşık Paşa Türbesi’ne uğramadan, Onyx taşından yapılan hediyelik eşyaları almadan ve yöresel yemeklerini tatmadan dönmeyin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı