Küçük Şehrimiz Sinop’u Merak Edenler

Sinop Gezilecek Yerler
Sinop’ta görülmesi gereken yerler doğal ve tarihsel olarak öne çıkmakta, özellikle kentin ünlü burnu sayesinde yıl boyunca pek çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Boztepe Burnu üzerine kurulmuş ve kökeni çok eski tarihlere kadar götürülen Sinop gezilecek yerler açısından son derece zengindir. En az iki gün ayrılarak gezilebilecek Sinop’ta doğal ve tarihsel güzellikleri iç içe bulabilirsiniz.
Sinop Doğal Güzellikleri
Sinop doğal güzellikleri bakımından burun üzerine kurulduğu için son derece zengindir. Karadeniz’in bu en uç noktasında, deniz rüzgârı ve ferahlığı ile yıl boyunca etkili olan havaların sonucunda dışarıdan gelenler için farklı bir hava teneffüsü imkânı doğmaktadır;
- Hamsilos Koyu; Sinop’a 11 km uzaklıkta bulunan Hamsilos Koyu mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Türkiye’nin en kuzeyinde yer alan bu doğa harikası yere halk tarafından Hamsaroz Koyu da denilmektedir. Kendiliğinden oluşması nedeniyle de dünyada bir ilktir. İçinde tabiat parkının da bulunduğu koy hem deniz hem de yeşillik örtüsü sayesinde ziyaretçilerine eşsiz anlar yaşatmayı sağladığı gibi denize de girme imkânı vermektedir.
- Erfelek Tatlıca Şelaleleri; yakın zamanda tesadüfen keşfedilmiş olan Erfelek Şelaleleri, peşi sıra sıralanmış halde 28 tane irili ufaklı şelaleden oluşmaktadır. Karadeniz’in tipik yeşil doğasını barındıran bu özel şelaleler ile harika zaman geçirebilirsiniz.
- Karakum Plajı; şehir merkezine sadece 3 km uzaklıkta bulunan ve denize girmek için özel bir yer olan Karakum Plajı, ismini denizin dibinde yer alan siyah kumlardan almaktadır. Boztepe Yanardağı’nın eski zamanlarda patlaması sonucunda oluşan lavlar ve küller denizin tabanına çökmüştür.
Sinop Tarihi Yerler
Sinop tarihi yerler en az doğal güzellikleri kadar çeşitli ve ilgi çekicidir;
- Sinop Kalesi; Şehir merkezinde bulunan Sinop Kalesi, tarihsel güzelliği ve konumu ile mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. MÖ 8. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen kale o zamandan günümüze farklı ihtiyaçları gidermek için kullanılmıştır. Kenti savunmak için güçlü yapısı ile öne çıkan kalenin günümüzdeki halini Selçuklular kazandırmıştır.
- Sinop Etnografya Müzesi; Sinop’un ve bölgenin kültürel geçmişini öğrenmek için eşsiz bir fırsat sunan Etnografya Müzesi 3 katlı geleneksel Sinop konağına yapılmıştır. Her katında bölgeye ve kente dair kültürel özellikler ve tanıtımlar yapılmaktadır. Özellikle bölge halkının yerel kıyafetlerinin sergilendiği alana mutlaka göz atmalısınız.
- Sinop Tarihi Cezaevi; pek çok yazar, düşünür ya da sanatçının cezasını yatmak üzere gönderildiği ve kötü bir üne sahip olan Sinop Tarihi Cezaevi, günümüzde müze olarak faaliyet göstermektedir.