araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Kütahya Gezi Rehberi

Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan Kütahya’nın tarihi M.Ö. 3000 yıllara kadar uzanmaktadır. Antik çağlardaki ismiyle Kotiaeion, zengin bir tarihi eser arşivine sahiptir. Pek çok farklı uygarlığa kapılarını aralayan Kütahya, geniş bir ova kenarındaki Yellicedağı (Acemdağı) eteklerinde kurulmuştur. Tarihi düzlemde Hitit, Frigya, Pers, Makedonya, Roma ve Osmanlı gibi imparatorluklara ev sahipliği yapmış şehir, ayrıca dünyanın en büyük seramik ve porselen tesislerine de sahiptir. Kütahya 8 Ekim 1923 yılında il statüsüne kavuşmuştur.

Kütahya seyahatinizde araç kiralama ihtiyaçlarınızda en iyi fiyatlara kütahya havalimanı araç kiralama hizmetimizden faydalanarak seyahatinizin tadını çıkartabilirsiniz.

Aizanoi Antik Kenti

Kütahya’da Gezilecek Tarihi Yerler

Kütahya’daki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Kütahya Kalesi: 5. yüzyılda Bizanslılar tarafından yaptırılan bu eser, şehre hâkim oldukça yüksek bir konuma temellendirilmiştir. İki kat sur içerisine alınan yapı; yukarı, iç ve aşağı olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ ne göre kalede tamı tamına 72 adet burç vardır ve burçlar da oldukça sık aralıklarla sıralanmıştır. Günümüzde kalenin içerisinde; iki mescit, iki çeşme, bir döner gazino ve kır kahvesi bulunmaktadır. Giriş ücretsizdir.
  • Aizanoi Antik Kenti: Çavdarhisar ilçesi sınırlarında yer alan bu antik kent, Kütahya şehir merkezine 50 kilometrelik bir uzaklıkta konumlanmıştır. Kentin içerisindeki Zeus tapınağı, oldukça iyi korunmuştur. Antik kente ait çoğu bulgu Roma dönemine ait olsa da yapılan kazılar ışığında yerleşme tabakaları Tunç Çağı’na kadar uzanmaktadır. Özellikle kültürel yapısıyla ikinci Efes olarak adlandırılan tapınakta; dünyanın ilk örneklerinden Stadyum-Tiyatro kompleksi, dünyanın ilk borsa binası, hamam, köprüler ve Zeus Tapınağı bulunmaktadır. Antik kente giriş ücreti 10 TL’dir.
  • Alaattin Keykubat Camii: 1233 yılında, Selçuklu Sultanlarından 1. Alaattin Keykubat adına yaptırılan cami, yıllara direnerek günümüze gelmeyi başarmıştır. Zaman zaman tamir ve onarım sürecinden geçen ve şehrin en eski camisi olan yapı, Türk ve İslam medeniyeti açısından altın değerinde bir eserdir.

Kütahya’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Kütahya’daki doğa harikaları şu şekildedir:

  • Domaniç Ormanları: Ülkemizin başta gelen tabii güzelliklerinden biri olan Domaniç Ormanları, dünya üzerinde sadece bu ormanlarda görülen ağaç türleriyle hatırı sayılır bir öneme sahip. Domaniç ilçe sınırlarında yer alan ormanın tarihsel olarak önemli bir detayı da bulunmakta. Rivayetlere göre Anadolu Selçuklu Uç Beyi olan Ertuğrul Gazi yaz aylarını geçirmek için bu ormanı adeta mesken tutmuştur.
  • Kaşalıç Tabiatı Koruma Alanı: 685 hektarlık bir alanda yayılan bu doğal güzellik, İç Ege Bölgesi ve Karadeniz orman ekosisteminin harmanlanmasıyla yayılış göstermektedir. Zengin bir flora yapısına sahip bu koruma alanı, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan ehrami karaçamın dünya üzerindeki yegâne yayılış bölgesidir.
  • Yeniköy Peri Bacaları: 2011 yılında bu yana sit alanı sınırlarında yer alan Yeniköy Peri Bacaları, ülke çapında sayıca az bilinen doğal bir mühendislik eseridir. Simav ilçesi sınırlarında yer alan peribacaları, Ürgüp’teki peribacalarıyla benzer yapıdadır.

Kütahya’nın Meşhur Yemekleri

Kütahya’nın yöresel yemekleri nelerdir?

  • Cimcik: Bir tür mantı çeşidi de diyebileceğimiz, yöre halkının sofralarını süsleyen bu meşhur lezzetin adı hamurun şeklinden gelmektedir. Tereyağı ve sarımsakla buluşan hamur, sıcacık olarak servis ediliyor.
  • Kütahya Küp Kebabı: Küp içerisinde kısık ateşte pişen kuzu etinin tadı bir başka. Göz alıcı sunumuyla hem midenize hem de gözünüze hitap eden bu yöresel lezzeti mutlaka tatmalısınız.
  • Ilıbada Dolması: Labada bitkisinin yapraklarıyla hazırlanan ve ekşili iç harç malzemesiyle birleştirilen bu yöresel lezzet, halk arasında ilibada ya da ılıbada olarak adlandırılmaktadır.

Kütahya’ya Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Kütahya’dan yapmadan dönmemeniz gerekenler:

  • Antik Roma kenti Aizanoi’yi ve Frigya Vadilerindeki Yeniköy Peri Bacaları’nı görmeden, Dünyaca ünlü çini ve porselenlerinden almadan, Kütahya Kaplıcalarında yüzmeden, 150 yıllık geçmişiyle Germiyan Sokağındaki Türk konaklarını ziyaret etmeden, Kütahya Kalesi’ndeki Döner Gazino’da yemek yemeden dönmeyin!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı