Malatya Da Gezilecek Yerler

Malatya Gezilecek Yerler
Kayısıları ile bilinen ancak doğal güzellikleriyle ilgi çeken Malatya’da görülecek yerler ziyaretçilerine son derece özel anlar yaşatıyor. Zengin kültürü ve yeşil doğası ile birlikte önemli bir şehir olarak öne çıkan Malatya, tarihsel bağlamdaki zenginliğini günümüzde de sürdürüyor. Barındırmış olduğu zenginlik ve çeşitlilik sebebiyle, Malatya gezilecek yerler için iyi bir gezinti yapmak adına en az iki gün ayırmak gerekmektedir.
Malatya Doğal Güzellikleri
Malatya doğal güzellikleri ile öne çıkan ve yeşil coğrafyası ile dikkat çeken bir şehir konumundadır. Bu zengin coğrafyası yüzünden kano gibi farklı aktivitelerin yapılmasına da olanak tanımaktadır;
- Tohma Çayı Kanyonu; Fırat nehrinin önemli bir kolu olarak öne çıkan Tohma Çayı, Sivas’tan başlayarak Malatya’ya gelmektedir. 20 kilometre uzunluğuna sahip bir kanyon yapısına sahiptir. Kanyonun her iki yamacında da dik kayalıklar dikkat çekmektedir. Özellikle kayalıklar üzerinde yer alan doğal oyuklar içinde yer alan mağaralar da dikkat çekmektedir. Doğa sporlarına ilgi duyanların mutlaka uğradığı yer olan bu bölgede 4 kilometrelik bir alanda kano sporları da yapılmaktadır.
- Günpınar Şelalesi; Darande ilçesinde yer alan ve doğal güzelliği ile nefes kesen Günpınar Şelalesi, yaklaşık 50 metre yükseklikten üç kat halinde dökülmektedir. Su kaynağına kadar 1,5 kilometreyi bulan doğal yürüyüş parkuru da yine ziyaretçilerin doğayla iç içe zaman geçirmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca şelale yakınında yer alan tesislerde de yemek yemek ve dinlenmek için özel fırsatlar sunulmaktadır.
Malatya Tarihi Yerleri
Malatya tarihi yerleri açısından son derece zengin bir geçmişe ve birikime sahiptir;
- Arslantepe Ören Yeri; İl merkezine yaklaşık 7 km uzaklıkta bulunan Arslantepe Ören Yeri’nin önemi Türkiye’nin en büyük höyüklerinden olmasıdır. Bölgede yapılan kazılar neticesinde ilk yerleşimin bölgede MÖ 5.000 yıllara kadar götürüldüğü tespit edilmiştir. Roma ve Bizans döneminde de önemli bir yerleşim olmuş olan alan, Anadolu uygarlıklarını anlamak açısından da iyi bir fırsat sunmaktadır.
- Battalgazi Ulu Cami; Eski Malatya Camii olarak da bilinen bu caminin tarihi 7. Yüzyıla kadar dayanmakta olup Anadolu’da yapılan ilk camiler arasında yer almaktadır. Cami mimarisinde tamamen Selçuklu mimarisi hakimdir ve yapısal özellikleri günümüze kadar korunarak gelebilmiştir.
- Malatya Kalesi; Battalgazi ilçesinde bulunan Malatya Kalesi, Roma İmparatorluğu döneminde bölgeyi korumak amacıyla yapılmıştır. Önce surlar yapılmış olup daha sonra kale tamamlanmıştır. Ancak kaleden çok günümüze surlar ulaşmış olup günümüzde yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında yeni görünümüne kavuşmuştur.