araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Malatya Gezi Rehberi

Ülkemizin en kabalık 28. ili olan Malatya, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde yer almaktadır. Beldenin tarihi Hitit Uygarlığına kadar uzanmaktadır. Üç kıtayı birbirine bağlayan kavşak noktasında bulunduğundan dolayı şehir, ticari ve kültürel boyutta yadsınamayacak bir öneme sahiptir. Kültepe vesikalarında “Melitae”, Hitit kaynaklarına “Maldia”, Roma ve Bizans’ta “Melitene” olarak adlandırılan şehir, Türkler tarafından “Malatya” olarak isimlendirilmiştir. Paleolitik çağa kadar uzanan tarihsel kronolojisiyle Malatya, aktif bir savaş alanı olmuş; defalarca talan edilip yağmalanmıştır. Bunun neticesinde şehir merkezi iki defa taşınmıştır.

Malatya ziyaretlerinizde en iyi fiyatlara malatya havalimanı araç kiralama hizmetimizden faydalanarak ulaşabilirsiniz ve malatya’nın eşsiz güzelliklerini rahatlıkla keşfedebilirsiniz.

Malatya’da Gezilecek Tarihi Yerler

Malatya’daki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Arslantepe Ören Yeri: Tarihin tozlu toprakları arasından yeniden dirilen, ülkemizin en büyük ve en eski höyüklerinden Arslantepe Ören Yeri; ülkemizin en değerli arkeolojik alanlarından biridir. M.Ö 6000’li yıllara kadar uzanan tarihsel serüveniyle höyük, Malatya’nın ilk yerleşim alanıdır. İl merkezinin 7 kilometre kuzeydoğusunda yer alan bu antik kentte; MÖ. 3000’li yıllara uzanan kerpiç yapımı saray, MÖ. 3500’li yıllara ait bir tapınak, iki bin küsur mühür baskısı, Geç Hitit Dönemi’ne ait aslan heykelleri, kılıç, hançer ve mızrak tarzı tarihi eserler yer almaktadır ve bunların bir kısmı Malatya Arkeoloji Müzesi’nde görücüye çıkmıştır. Giriş ücretsizdir.
  • Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı: Malatya’nın Battalgazi ilçesinde bulunan Alacakapı mahallesindeki bu yapı, 1637 yılında 4.Murat’ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından bir vakıf eseri olarak yaptırılmıştır. Açık avlu ve kapalı hol şeklinde inşa edilen yapının kemerli giriş kapısının her iki cephesinde odalar yer almaktadır. 2010 yılında restore eden yapının ön cephesindeki irili ufaklı dükkânlar kaldırılmıştır. Giriş ücretsizdir.
  • Battalgazi Ulu Camii: Battalgazi ilçesinde yer alan 1224 yılında Selçuklu Hükümdarı Alaattin Keykubat tarafından yaptırılan cami, Malatya’nın sembol değerlerinden biridir. Caminin içerisinde yer alan kitabeye göre yapının mimarları Yakup bin Ebubekir El-Malati ve Mansur bin Yakup’tur. Kesme ve moloz taşlardan yapılan cami, Anadolu’daki dört eyvanlı ilk ve tek yapıdır. Eski Malatya olarak tabir edilen yerde konumlanan bu muazzam eseri mutlaka listenize eklemelisiniz.
Günpınar Şelalesi

Malatya’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Malatya’daki doğa harikaları şu şekildedir:

  • Orduzu Pınarbaşı: Bölgenin en ünlü mesire alanlarının başında gelen bu tabii eser, Malatya-Elazığ karayolu üzerinde merkeze 5 kilometre mesafede yer almaktadır. Kaynak suların önüne set çekilerek gölet oluşturulan tesiste arzu ederseniz piknik yapabilir ya da berrak sularının dingin sesiyle yürüyüşünüzü tamamlayabilirsiniz.
  • Günpınar Şelalesi: Darende ilçesinde yer alan bu bakir güzellik, fay hattının eğim kırıklığı üzerinde gelişmiştir. Kaynağını Hezanlı Dağı’ndan alan şelalenin yüksekliği 40 metreyi bulmaktadır. Bozkırı yeşillikle renklendiren bu şelaleye giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
  • Orduzu Gelin Kayası (Gelincik Tepesi): Orduzu’nun Bahçebaşı köyünde yer alan tepe, uzaktan tıpkı insan siluetlerini andırmaktadır. Arslantepe Höyüğü’nün arkasında yer alan Gelincik Tepesi’nin bir de hikâyesi vardır. Bu efsaneye göre; Padişahın oğluyla evlenen kızına anne, altın süpürgesini istemesinden dolayı beddua eder; kız ve orduları taş kesilerek bugünkü Orduzu Gelin Kayası’nı oluşturur.
Analı Kızlı Çorbası

Malatya’nın Meşhur Yemekleri

Malatya’nın yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:

  • Analı-Kızlı Çorbası: İri ufaklı köftelerin ağır ağır pişirilmesiyle oluşturulan bu damak şöleni, yörenin en sık tüketilen lezzetlerinden biri.
  • Kayısılı Kavurma: Malatya’nın meşhur kayısının haşlanıp kuşbaşı etlerle harmanlanmasıyla oluşturulan bu lezzet deposu, halk arasında aşure çorbası olarak da anılmaktadır.
  • Malatya Usulü Sıkma Köfte: Yöre mutfağında öne çıkan bulgur, Malatya halkı tarafından oldukça fazla tüketilmektedir. Bulgurla yapılan başlıca lezzetlerden biri de Malatya’nın meşhur sıkma köftesidir.

Malatya’ya Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Malatya’dan yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:

  • Eski Malatya, Arslantepe Ören Yeri’ni ziyaret etmeden, Analı Kızlı Çorbası’ndan içmeden, meşhur Malatya Kayısısından tatmadan, Günpınar Şelalesi’nde ferahlamadan, Nemrut Dağını görmeden dönmeyin!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı