Manisa Gezi Rehberi

Tarihte Magnesia adıyla bilinen, zamanla Manisa ismini almış kent, Türkiye’nin en kalabalık 14. Şehridir. Ege Bölgesi’nin tam ortasında yer alan Manisa; doğudan Uşak ve Antalya’nın, batıdan ise İzmir’in komşusu konumundadır. İzmir’den sonra bölgenin en büyük ili ve liman kenti olması sebebiyle ticaret merkezi olan kent, “Şehzadeler Şehri” olarak da anılmaktadır. Manisa gezinizde manisa araç kiralama hizmetimizden faydalanarak araç kiralamanın keyfini çıkartabilirsiniz. Kentin tarihi Yontma Taş Devrine kadar uzanmaktadır. Büyük İskender’in Asya seferi sırasında toprak Makedon Krallığına katılmış ve günümüze değin Hititlerden başlayarak -Bizans ve Roma İmparatorluklarının da dâhil olduğu- Osmanlı’ya kadar sürekli el değiştirmiştir. Bu kültürel zenginlik Manisa’daki eserlerde, mimari yapılarda açıkça göze çarpmaktadır.

Manisa’da Gezilecek Tarihi Yerler
Manisa’daki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Yoğurtçu Kalesi: 12. Yüzyıl sonu 13. Yüzyıl başlarında Bizans tarafından yapıldığı düşünülen kale, Gediz Ovası’na kuş bakışı bir görünüme sahiptir. Yunus Emre ilçesinin sınırlarında yer alan bu kale, Bizanslılar tarafından olası Türk akınlarına karşı yaptırılmıştır. Ancak zamanla bölgeye gelen Yörüklerin kaleyi yoğurt deposu olarak kullanmaya başlamasıyla, Yoğurtçu Kalesi adını almıştır. Kale iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşuyor.
- Aigai Antik Kenti: Manisa kent merkezine 49 kilometrelik bir uzaklıkta, Köseler Köyü yakınlarında yer alan bu antik kent, Nemrut Kalesi adıyla da anılmaktadır. Kentin kuruluş tarihi netlik kazanmamakla birlikte M.Ö. 8. Yüzyıla kadar uzandığı tahmin edilmektedir. İçerisinde hamam, meclis binası, tiyatro ve tapınak bulunan bu antik kent, nisan ayına kadar 08:00-17:00 saatleri arasında, nisan ayından sonra 08:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Antik kente giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
- Artemis Tapınağı: Tanrıça Artemis’e adandığından dolayı tapınak bu ismi almıştır. Efes’te M. Ö. 550 yıllarında yapılan tapınak, Sardes Antik Kenti’nin sınırları içerisinde yer alır. Dünyanın 7 harikasından biri olan bu tapınaktan günümüzde geriye zemini, birkaç sütun ve heykel parçacıkları kalmıştır. Tapınak zamanla depremler karşısında yıkılmaya yüz tutmuş, defalarca onarılmaya çalışılsa da günümüze tam anlamıyla gelmeyi başaramamıştır. Tapınağa giriş ücretsizdir.
Manisa’da Gezilecek Doğal Güzellikler
Manisa’daki doğa harikaları şu şekildedir:
- Spil Dağı: Manisa şehir merkezine 24 kilometre uzaklıkta yer alan ismiyle müsemma tarihi ve mitolojik bir dağdır. Dağın yüksekliği 1517 metreye kadar ulaşmaktadır. Özellikle tırmanış tarzı ekstrem spor tutkunları için oldukça elverişli bir yapısı bulunan dağ, 1968 yılından beri milli park olarak kabul edilmiştir. Milli parka giriş ücreti ise yayan olarak kişi başı 4,5 TL’dir.
- Kula Jeoparkı ve Peri Bacaları: Türkiye’nin en genç volkanik alanı olan Kula’nın Burgaz bölgesindeki Gediz Nehri’nin üst kısmında yer alan bu tabii eser, şehir merkezine 18 kilometrelik bir mesafede yer almaktadır. Kula Jeoparkı Türkiye’nin ilk ve tek jeoparkıdır. Bu doğal yapıyı ziyaret etmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmemektedir.
- Niobe Kayası (Ağlayan Kaya): Doğal aşınma sonucu oluşan bu kaya Spil Dağı’nın kuzeybatı yamaçlarında bulunmaktadır. Görünüm itibariyle ağlayan bir kadını andıran kayanın hikâyesi; Niobe’nin çocuklarının Leto tarafından öldürülmesi ve günler süren yasını durdurmak amacıyla Zeus’un Niobe’yi taşa dönüştürmesine dayanır.

Manisa’nın Meşhur Yemekleri
Manisa’nın yöresel yemekleri nelerdir?
- Manisa Kebabı: Yörenin öne çıkan tatlarından biri olan Manisa Kebabı, şişe sarılan dana eti ve kuzu etinin birleşiminden yapılan kebap, sumak ve soğanla tatlandırılır.
- Odun Köftesi: Kuzu ya da koyun kıymasının şişlere sarılarak odun ateşinde pişirilmesiyle oluşan bu mükemmel lezzet, Manisa’nın en meşhur lezzetlerinden biridir.
- Şekerli Pide: Genellikle pideyi kıymalı, patatesli ya da peynirli olarak bilir ve tüketiriz. Manisa’ya has bu pide çeşidinde ise şeker ve tahin bulunmaktadır.
Manisa’ya Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Manisa’da yapmadan dönmemeniz gerekenler:
- Manisa Kebabını ve ünlü mesir macununu yemeden, Spil Dağı’na çıkmadan, Kula Evlerini peri bacalarını ve tarihi çarşısını gezmeden seyahatinizi sonlandırmamanızı öneririz.
Manisa da görmeniz gereken yerlerin tadını rahatlıkla çıkartıp araba kiralama taleplerinizde ise en iyi fiyatlara manisa oto kiralama hizmetimizle karşıyalabilirsiniz hemde en iyi fiyat garantisi ile!!