Mardin Gezi Rehberi

Mardin, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan muazzam bir şehirdir. Türkiye’nin en köklü şehirlerinden biri olan Mardin farklı kültürlerin, dinlerin, ırkların birleştiği mozaik bir yer. İpek Yolu üzerinde yer almasından dolayı Yukarı Mezopotamya’nın en köklü yerleşkelerinden biridir. Yapılan araştırmalar sonucunda da ortaya çıkmakla birlikte Mardin’in dokusu bizi Paleolitik Çağ’a kadar götürmektedir. Bölgenin belli başlı bölgelerinde Cilalı Taş, Kakolitik Çağ ve Tunç Çağı’na dair kalıntılar da bulunmuştur. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin bütün heybeti ve güzelliği ile hala ayakta kalmaktadır.
Mardin’in eski yapıları ve tarihi güzelliklerini keşfetmek mi istiyorsunuz o zaman hiç uğraşmadan mardinde bulunan bütün araç kiralama firmalarını mardin havalimanı araç kiralama hizmetimizle keşfedebilirsiniz.
Mardin’de Gezilecek Tarihi Yerler
Mardin’deki tarihi mekanlar oldukça rağbet gören ve tarih açısından önem taşıyan mekanlardır. İşte o mekanlar:
- Tarihi 1. Cadde: Mardin’de gezilecek her yerin buraya bağlandığı ve başlangıçlarında bu caddeden olduğu göz önüne alınırsa önce burayı tanıtmak kaçınılmaz. Eski Mardin’in kalbi olan caddede aklınıza gelecek her şeyi bulabileceksiniz. Alışveriş yapmak için, yemek yemek için veya caddenin havasını almak için de olsa Mardin’deki Tarihi 1. Cadde’ye uğramadan geçmeyin.
- Zinciriye Medresesi: 1385’ten günümüze kadar gelebilen nadir yapılardan biri olan Zinciriye Medresesi Mardin’de hüküm süren Artuklu Sultanı tarafından yaptırılmıştır. Hem medresenin mimarisi hem de bulunduğu konum nedeniyle Mardin’i kuş bakışı görebilmemiz bizi cezbetmedi dersek yalan söylemiş oluruz.

- Ulu Camii: Mardin’in simgesi haline gelen Ulu Camii, heybetiyle de ziyaretçilerini büyülüyor. Zinciriye Medresesi gibi Ulu Camii de Artuklular Devri mimarisi örneklerinden biri.
- Revaklı Çarşı: Mardin’in tarihi atmosferi içerisinde sarhoş gibi gezerken bir anda karşınıza çıkabilecek Revaklı Çarşı otantik dokusuyla sizi büyüleyecek. İçerisinde bulunan küçük Revaklı Kafe’nin tatlılığı eşliğinde bir çay içmek gezi sırasında oluşan yorgunluğunuzu alabilir.
- Mardin Müzesi: Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Mardin Müzesi, şehrin en çok ziyaret edilen mekanlarından biri. Bahsettiğimiz gibi Mardin medeniyetler şehri olduğu için Mardin Müzesi de Mardin’den gelip geçen bütün medeniyetlerden izler taşımakta. İçerisinde Mardin’de kurulmuş bütün medeniyetlerden tarihi eserler mevcut.
Mardin’de Gezilecek Doğal Güzellikler
Mardin’deki doğa harikaları şu şekilde sıralanır:
Midyat: Mardin’in en meşhur ilçesi Midyat başlı başına bir doğa harikası sayılabilir. Otantik atmosferi, sokakları, güneşin rengi bile Midyat’ta bir başka.

Dara Antik Kenti: Kazıların devlet bütçe ayırdıkça devam edebildiği Dara Antik Kenti’nde en çok dikkat çeken yer kentin nekropol kısmı. Nekropol alanı Antik zamanda “yeniden diriliş” ayinlerinin yapıldığı bir bölge. Aslında bir mezarlık. Antik dönemde mezarlıklarda “yeniden diriliş” ayini adı verilen ayinler yapılarak ölülerin mezarlarından kalkacağına inanılıyormuş.
Mardin’in Meşhur Yemekleri
Mardin’in yöresel yemekleri şu şekilde sıralanır:
- Kaburga Dolması: Mardin’in en ünlü yemeklerinden biridir. Kalabalık bir şekilde Mardin’i gezmeye gittiğinizde ailenizle, dostlarınızla, kiminle yerseniz keyifle tüketeceğiniz bir lezzettir kaburga dolması. Kaburga dolması kuzuların sağ kaburgasından yapılıyor. Mardin’e özgü hazırlanan iç malzemelerle de doldurulan kaburga iyice lezzetlensin diye yavaş yavaş pişirilmekte. Bu yemeğin en önemli özelliklerinden biri zengin baharat içeriğine sahip oluşu.
- Sembusek: Sembusek tam anlamıyla kapalı lahmacundur. Mardin’ ait leziz bir hamur işi. Klasik lahmacunlardan farkı kapalı oluşuyla birlikte fırınlanma aşamasından önce hamuruna yumurta sürülmesidir.
- İkbebet: Geleneksel Mardin mutfağında yapılan Mardin usulü içli köfteye verilen isimdir İkbebet. Klasik içli köfteden farkı hamurun kaynar suda haşlanarak servis edilmesidir.
- Dobo: Dobo Süryani mutfağına ait bir et yemeği çeşididir. Kuzu budundan yapılan Dobo yapılış tarzıyla biraz zahmetlidir fakat lezzeti bu zahmete değerdir. İçerisinde badem, patlıcan, sarımsak, maydanoz gibi lezzetler bulunmaktadır.
- Lebeniye Çorbası: İsmini Arapça’dan alan Lebeniye, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne özgü bir çorbadır. Bölgedeki birçok şehirde yapılsa da Mardin’in Lebeniye Çorbası bir başka lezzetlidir. Yıldızı yoğurt olan çorbanın içerisinde nohut, pirinç, kıyma gibi besleyici ve lezzetli malzemeler de bulunuyor.
Mardin’e Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Mardin’de yapmadan dönmemeniz gerekenler şeyler arasında mutlaka Midyat’a uğramak gerek.

Midyat sokaklarında kaybolmak. Mardin’e gidilince yapmadan dönmemeniz gereken maddelerin birinci sırasında yer alıyor Midyat sokaklarında gezmek. Midyat, hem tarihi dokusu hem de şehrin doğalında hissedilen samimiyetiyle mutlaka gezilmesi, görülmesi hatta sokaklarında kaybolunması gereken bir yer. Deyrulzafaran Manastırı gezisi. Bir Süryani Manastırı olan Deyrulzafaran Safran Manastırı anlamına gelmektedir. Adını ise çevresinde bulunan safran bitkilerinden almaktadır. Roma Döneminde kale olarak kullanılan Manastır, milattan önce ise Güneş Tapınağı olarak kullanılmaktaymış. Mardin’e gidince bir manastır havası almadan dönmek olmaz.