TÜRKİYEYİ KEŞFET
Nevşehir Gezi Rehberi

Tarihi MÖ. 3000’li yıllara kadar uzanan şehir; Paleolitik, Neolitik ve Antik dönem olmak üzere üç ana dönemden oluşmaktadır. Ülkemizin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Nevşehir, Orta ve Yeni Çağ’da Seandos, Nissa ve Muşkara adlarıyla isimlendiriliyordu. Bugünkü ismine ise Lale Devri’nin önemli sadrazamlarından Damat İbrahim Paşa tarafından kavuşmuştur. Kentin en önemli kültürel değerleri şüphesiz ki Kapadokya’da bulunan Peri Bacalarıdır.
Nevşehir’de Gezilecek Tarihi Yerler
Nevşehir’deki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Avanos Saç Müzesi: Dünyanın en ilgi uyandırıcı müzelerinden biri olan ve aynı zamanda Guinness Rekorlar Kitabı’na giren müzede 16 bine yakın kadın saçı yer almaktadır. Nevşehir’in Avanos ilçesinde yer alan müzenin bir de hikâyesi vardır. Çömlek Ustası Galip Körükçü’nün Kapadokya’da tanıştığı Fransız bir hanımefendinde bir tutam saç istemesiyle başlayan serüven, zamanla dev bir saç koleksiyonu haline gelerek müzeye evrildi. Müzeye giriş ücreti 3 TL’dir.
- Derinkuyu Yeraltı Şehri: Nevşehir’e 30 kilometre uzaklıktaki Derinkuyu ilçesinde yer alan bu yeraltı şehir, bölgenin en büyük yer altı şehirlerinden biridir. Tam 12 katlı ve 80 metre derinliğe sahip bu antik şehre ilk olarak 2.yüzyılda Roma eziyetinden kaçan Hristiyanlar yerleşmiştir. İçerisinde kilise, mezar, salon, mutfak ve okul gibi yapıların yer aldığı antik kent, 1967 yılında bu yana ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne giriş ücreti ise kişi başı 50 TL’dir.
- Saklı Kilise: Göreme’de yer alan, oldukça dik bir yamaçta konumlanmış kilisenin girişi toprak kaymalarından dolayı yıllar önceden kapanmıştır. Yapılan araştırmalar kapsamında kilisedeki resimlerin fırçayla değil, bez parçalarıyla boyandığın ortaya çıkmıştır. Kızıl tonlarının hâkim olduğu kilisenin 11. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı ön görülmektedir. Giriş ücretsizdir.

Nevşehir’de Gezilecek Doğal Güzellikler
Nevşehir’deki doğa harikaları şu şekildedir:
- Kapadokya Peri Bacaları: Nevşehir il merkezine 7 kilometrelik bir uzaklıkta yer alan, ünlü Soğanlı Vadisi’nde yeşeren bu tabii mühendislik eseri, her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Pek çok medeniyete tanıklık yapmış bu doğal oluşum, Hititler döneminde hem bir sığınak hem de bir barınak olarak kullanılıyordu. 60 milyonluk tarihi bir serüvene sahip peri bacaları tamamı ile doğal bir oluşum olup, yağmur ve sel sularının tüflerden oluşan yapıları aşındırarak ortaya çıkan koni biçimindeki oluşumlardır.
- Göreme Tarihî Millî Parkı: 1985 yılında 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan ve 1986 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla milli park ilan edilen bölge, Hasan Dağı-Erciyes Dağı volkanik bölgesinde yer almaktadır. Roma baskılarından kaçan Hristiyanların mesken tuttuğu Göreme, Hristiyan tarihi için bambaşka dini bir boyuta sahip. Ne yazık ki bu doğal güzellik, 2019 yılında ülkemizdeki mili park statüsünden çıkarıldı.
- Paşabağ Vadisi Rahipler Vadisi: Avanos – Göreme istikametinde yer alan vadi aynı zamanda peri bacalarının tarihsel gelişimlerini en iyi gözlemleyebileceğiniz noktalarından biri. Rahipler Vadisi olarak da adlandırılan vadi, eski zamanlarda rahiplerin inzivaya çekildiği noktalardan biri olduğu için bu adla isimlendirilmiştir. Vadiye giriş ücreti kişi başı 10 TL’dir.

Nevşehir’in Meşhur Yemekleri
Nevşehir’in yöresel yemekleri nelerdir?
- Testi Kebabı: Eşsiz bir mutfağa sahip Nevşehir’in en meşhur lezzetlerinden testi kebabı, sırrını pişirildiği toprak çömlekten almaktadır. Ağır ağır pişen etlerin iştah kabartıcı kokusuna şahit olmak için mutlaka bu lezzeti denemelisiniz.
- Soğanlama: Yöreye özgü bir diğer lezzet olan Soğanlama, adından da anlaşılacağı üzere soğan ana malzemesiyle hazırlanmaktadır.
- Ayva Dolması: İçi oyulan ayvalar kıyma ve düğü bulguruyla doldurularak pişiriliyor. Tatlı ve tuzlu lezzetlerin harmanlanmasıyla ortaya çıkan Ayva Dolması, Nevşehir’in nadide lezzetlerinden.
Nevşehir’e Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Nevşehir’den yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:
- Peri Bacalarının üzerinde süzülen Balon turlarına katılmadan, Nevşehir’in kaya kiliselerini ve peri bacalarını gezmeden, Avanos’ta kendi seramik kabınızı yapmadan ve meşhur testi kebabını tatmadan dönmeyin!