araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Niğde Gezi Rehberi

Antik kent “Nahita” olarak da bilinen Niğde, ülkemizin İç Anadolu Bölgesinin güneydoğusunda yer almaktadır. Yapılan arkeolojik kazılar doğrultusunda ilk yerleşimin Paleolitik çağa kadar uzandığı görülmüştür. En iyi fiyatlara niğde araç kiralama hizmetimizden faydalanarak araç kiralayabilirsiniz. Günümüze değin 10 bin yıllık kesintisiz olarak süregelen bir yerleşim yeri olan kent, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu olarak çok farklı kültürlere ev sahipliği yapmıştır.

Niğde’de Gezilecek Tarihi Yerler

Niğde’deki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Niğde Kalesi: Yapım tarihine ilişkin net bilgiler olmasa da kalenin M.Ö. 8. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Bir höyük olan Alâeddin Tepesi’nde yer alan kalenin çevresi üç surla çevrilmiştir. Kalenin birçok yeri günümüze ulaşmayı başaramamış ve tahribata uğramıştır. Batı cephesinde yer alan sur ve burçlar tamamen kaybolmuştur. Kalenin ayakta kalan tek burcu tepenin en yüksek noktasında yer alan ana kaledir. Kalenin eski burçlarından birinin üzerine yapılan saat kulesiyle ziyaretçilerine görsel bir şölen sunmaktadır. Giriş ücreti ise 5 TL’dir.
  • Alâeddin Cami: 1223 yılında Selçuklu Devleti tarafından yaptırılan cami, günümüzde Niğde’nin sembolleşmiş değerlerinden biridir. Caminin içerisinde iki satırlık inşa kitabesi yer almakta ve bu kitabe de yapının kurucusu Zeyneddin Beşare Bey olduğu anlaşılmaktadır. Cami iki kapılıdır. Yaz dönemlerinde ortaya çıkan güneş ışıklarının bıraktığı gölgeyle birlikte “Taçlı Kadın Başı” silueti belirir. Bu gölge oyununa ait bir efsane yer almaktadır; bu efsaneye göre camiyi yapan usta şehrin sancak beyinin kızına çok âşıktır ama ne var ki evlenemeyeceğini bilir. Bu aşkı sonsuzlaştırmak için bu gölge oyununu yaptığı rivayet edilir. Giriş ücretsizdir.
  • Köşk Höyük: Niğde şehir merkezine ortalama 17 kilometrelik bir mesafede yer alan bu tarihi değer, 15 metre yüksekliğinde bir höyüktür. Höyükte yapılan kazılar ışığında buluntular kalıntılar Niğde Müzesinde sergilenmektedir. Yapılan kazılarla höyüğün ilk tabakasının Geç Neolitik, son tabakası ise erken Erken Kalkolitik çağa aittir. Höyükte dikkat çeken bir diğer detay ise ölülerin yani insan mezarlarının evlerinin zeminine gömülmesidir. Höyüğün güney yamacında Cleopatra’nın yüzdüğü söylenen antik Roma Havuzu yer almaktadır.

Niğde’de Gezilecek Doğal Güzellikler

Niğde’deki doğa harikaları şu şekildedir:

  • Çinili Göl: Niğde’nin Ulukışla ilçesinde yer alan bu göl 2.600 metre yükseklikte yer almaktadır. Bolkar Dağları’nda yer alan buzul göllerin en büyüğü olan Çinili Göl, yeraltı suları ve karların erimesiyle beslenir. Kış turizmi kapsamında şehir için önemli değere sahip olan bu doğal yapı ayrıca dünyada sadece Toros dağlarında yer alan Toros kurbağalarının da doğal yaşam alanıdır. Ayrıca derinliği 100 metrenin üzerinde olduğu için göle “Dipsiz Göl” de denmektedir.
  • Narlıgöl Krater Gölü: Diğer adı “Acı Göl” olan Narlıgöl, 65 derece sıcaklıktaki suyuyla termal turizmin temellerini atmaktadır. Kan dolaşımını arttıran, romatizmal ve cilt hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği söylenen bu şifalı sulara kuş bakışı olarak bakmak istediğinizde bir kalp görünümüne sahip olduğunu göreceksiniz. Göle giriş için herhangi bir ücret talep edilmiyor.
Aladağ Milli Parkı
  • Aladağlar Milli Parkı: Toros Sıradağları’nın zirvesini kaplayan geniş bir alanda bulunan bu milli park bulunduğu konum itibariyle Kayseri, Niğde ve Adana sınırlarında yer almaktadır. Yani bu üç ilin sınırları içerisinde yer alan milli park ülkemizin en önemli jeolojik oluşumlarından biridir. Milli parkın bölümleri: Dağcı turistlerin uğrak mekânı olan Demirkazık Tepesi, irili ufaklı yedi gölden oluşan Yedi Göller, Kayseri sınırında kalan kalkerli toprak yapısıyla Hacer Ormanı ve Türkiye’nin en yüksek şelalesi Kapuzbaşı Şelalesi’dir. Parka giriş ücreti kişi başı 7 TL’dir.

Niğde’nin Meşhur Yemekleri

Niğde’nin yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:

  • Arabaşı Çorbası: İçine ördek tavuk ya da hindi eti konularak ikram edilen bu lezzet üzerine eklenen tavuk suyuyla Niğde mutfağını vazgeçilmezidir. Çorba bağışıklık direncini arttığından dolayı yöre halkı tarafından özellikle kış aylarında tercih edilmektedir.
  • Mazaklı Köftesi: Köftelik bulgur ve kıymadan yapılan köftenin irmik karışımına nane, maydanoz ve yumurta eklenerek karışım oluşturulmakta ve servis edilmektedir.
  • Ayva Boranası: Alışagelmiş et sunumlarından farklı olarak incik adı verilen etler ayva ve haşlanmış nohutla servis edilmektedir.

Niğde’ye Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Niğde’den yapmadan dönmemeniz gerekenler:

Selçuklunun eşsiz mimari yapısı Alâeddin Camii ve Taçlı Kadın Başını görmeden, meşhur Niğde Gazozunu içmeden, Tahinli ekmeğini ve lezzetli patateslerini tatmadan ve Niğde Müzesi’ni gezmeden dönmeyin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı