Odunpazarı Gezi Rehberi

Şehrin ilk yerleşim yeri olan Odunpazarı ilçesi Eskişehir il merkezine bağlıdır. Kent merkezinde yer alan ilçenin yükseltisi çevre yükseltisine oranla daha fazladır. Bir rivayete göre Eskişehir’e gelen halk koyun ciğerini Porsuk çayının olduğu bölgeye ve Odunpazarı’na bir ciğer asar. Kış şartlarına hangisi daha çok dayanırsa orayı yerleşim yeri olarak seçeceklerdir; Odunpazarı’ndaki iklim daha çok dayandığından dolayı ilk yerleşim yeri burası olmuştur. İlçe, UNESCO tarafından 2012’de Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dâhil edilmiştir.
Odunpazarı’nda Gezilecek Tarihi Yerler
Odunpazarı’ndaki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Karacahisar Kalesi: Odunpazarı ilçe sınırlarında yer alan kale, Osmanlı’nın fethettiği ilk kale olarak bilinmektedir. 12. yüzyılda Selçukluların hâkimiyetine giren kale; Osman Gazi’nin kendi adına hutbe okutup sikke bastırdığı bölgede yer aldığında dolayı önemli bir tarihe sahiptir. Oldukça yüksek ve yer yer engebeli konumda yer alan kalenin etrafı surlarla çevrili olup deniz seviyesinden 101 metre yükseklikteki bir plato üzerinde yer almaktadır. Kaleye giriş ücretsizdir.
- Tarihi Odunpazarı Evleri: Eskişehir’in sembolik yapılarından birini oluşturan Odunpazarı evleri, 300 kadar evin sergilendiği adeta bir açık hava müzesini anımsatmaktadır. 30 kadar sokağı çevreleyen konutlar, “Tarihi ve Kentsel Sit” olarak koruma altına alınmıştır. Geleneksel Anadolu Türk mimarisinin en güzel örneklerinden birine sergileyen yapılar, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de geçmektedir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan bu yapıları, mutlaka gezmenizi tavsiye ederiz.
- Kurşunlu Cami ve Külliyesi: Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılan caminin kapısında yer alan kitabesine göre yapım tarihi 1525 yılına uzanmaktadır. Caminin kubbesinin kurşun malzemesiyle kaplı olmasından dolayı bu ismi alan külliyenin içerisinde; cami, şadırvan, küçük tekke, harem, türbe ve iki kervansaray yer almaktadır. Cami, kare planlı olup beş bölümden oluşmaktadır. Ayrıca külliyede yer alan medrese bölümü ise Dünyanın ilk Lületaşı Müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Külliyeye giriş ücretsizdir.
Odunpazarı’nda Gezilecek Doğal Güzellikler
Odunpazarı’ndaki doğa harikaları şu şekildedir:
- Şelale Park: Odunpazarı’nın Çankaya mahallesinde, şehre hâkim bir tepeden konumlanan park; 38 bin metrekare alana yayılmıştır. 1400 metrekarelik yapay şelale, Don Kişot ve Sanço Panço heykelleriyle birlikte ziyaretçilerine muazzam görüntüler sergilemektedir. Parkın içerisinde ayrıca çocuk oyun alanları, mini amfi tiyatro, kafe ve restoran da yer almaktadır. Odunpazarı Belediyesi tarafından 2009 yılında halka kazandırılan park, her türlü aktiviteyi bir arada sunmaktadır. Parka giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
- Eskişehir Şehri Aşk Adası: Sevgi ve aşkı simgelemek amacıyla Porsuk çayı üzerinde konumlanan ada, 2010 yılında bu yana ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Yapıldığı yıl, beldenin tamamı aşk motifleriyle süslenmiş; hatta aşkı şiirlerine taşıyan Yunus Emre’nin dizelerine de yer verilmiştir. Dilerseniz adada yer alan kütüklere sevdiğinizin ismini kazıyabilirsiniz.
- Kabalak Şelalesi Mesire Yeri: Odunpazarı’na bağlı Kabalak köyü yakınlarında yer alan bu tabi mühendislik eseri, orman içi bir alanda konumlanmıştır. Karaçam, ardıç, çınar ve kavak ağaçlarından oluşan zengin florasıyla 10 hektar büyüklüğe sahip şelalenin su kaynağı, Kabalak köyünden gelmektedir.
Odunpazarı’nın Meşhur Yemekleri
Odunpazarı’nın yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:
- Haşhaşlı Gözleme: İlçenin en gözde lezzetlerinden biri olan Haşhaşlı Gözleme, özellikle turistlerin göz bebeği. Çekilmiş haşhaş ve sıvı yağla inceltilen bu lezzeti mutlaka denemelisiniz.
- Met Helvası: Eskişehir’e gelmişken Met helvasını yemeden gitmek olmaz. Un, şeker, limon, yağ ve sudan hazırlanan bu muazzam tatlı yöre halkının en gözle tatlılarından biridir.
- Çibörek: Orijinal adı Çibörek olan ancak isim benzerliğinden dolayı “çiğbörek” olarak da adlandırılan bu lezzet, Kırım Tatarları tarafından Eskişehir yöresine kazandırılmıştır. Genellikle yanındaki soslarla tüketilen çibörek, ziyaretçilerine adeta damak ziyafeti sunmaktadır.
Odunpazarı’na Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Odunpazarı’ndan yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:
- Odunpazarı evlerine uğrayarak tarihsel bir yolculuğa çıkmadan, Karacahisar Kalesi ve Kurşunlu Camisi’ne uğramadan, Eskişehir Şehri Aşk Adası’nda aşkınızı tazelemeden, Beşik Deresi Şelalesi’nde ıslanmadan ve meşhur çiböreğini yemeden dönmeyin!