araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Osmangazi Gezi Rehberi

Bursa’ya bağlı ve ilçelerin kesişim noktalarında yer alan Osmangazi’ye, ilk yerleşim emarelerine M.Ö. 4000’li yıllarda tanıklık edilmektedir. Ancak bölgeye ait kesin bilgiler M.Ö. 700’li yıllarda ortaya çıkmıştır. Bursa’nın adı şehri kuran Bithinya kralından; Osmangazi’nin adı ise Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’den gelmektedir. Bursa’nın en büyük şehri olan Osmangazi, derin bir tarihi perspektife; önemli Roma ve Bizans eserlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Ulu Camii

Osmangazi’de Gezilecek Tarihi Yerler

Osmangazi’deki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Ulu Camii: Yıldırım Beyazıt tarafından 1399 yılında yaptırılan cami, Atatürk Caddesi üzerinde konumlanmıştır. Tarihsel süreçte pek çok doğal afetten nasibini alan yapı restore çalışmalarıyla günümüzdeki görünümüne kavuşmuştur. Tam yirmi kubbesi ve geniş iç cemaat yeriyle yapının hem Selçuklum hem de Osmanlı’dan mimari detaylar taşıdığını söyleyebiliriz. Caminin iç kısmında, tepesi açık bir kubbede yer alan şadırvan ise caminin ön plana çıkan yapılarından biridir. Ayrıca bu şadırvanın halk arasında bilinen bir de hikâyesi yer almaktadır.
  • Geruş Sinagogu: Sultan 3.Selim tarafından 16. yüzyılın başlarında yaptırılan Sinagog, İbranice kovulmuş, sürgün edilmiş anlamına gelen “Geruş” adına sahiptir. Bu adın kaynağı; Musevilerin İspanya’dan kovulmasıyla birlikte Osmanlı’nın kapılarına ardına kadar aralayarak, Musevi halkına ev sahipliği yapmasından gelmektedir. Osmangazi’nin Sakarya Caddesi’nde yer alan mabet, Musevi toplulukların ibadetlerini rahat bir şekilde sağlayabilmeleri için yaptırılmıştır.
  • Bursa Arkeoloji Müzesi: MÖ.300’li yıllardan Bizans döneminin sonlarına değin geçen sürede gün yüzüne çıkan tarihi eserlerin sergilendiği müze, ülkemizin ilk arkeolojik müzelerinden biridir. 1902 yılında Bursa Erkek Lisesi’nin bir bölümünde ziyaretçilerini ağırlayan müze, 1972 yılında Kültür Park’ın içerisindeki modern bir binada hizmetine devam etmiştir. Restore ve onarım çalışmalarıyla modern bir görünüme kavuşan müze, 60 binden fazla arkeolojik eseri bünyesinde barındırmaktadır.  Müzeye giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Osmangazi’de Gezilecek Doğal Güzellikler

Osmangazi’deki doğa harikaları şu şekildedir:

  • Soğanlı Botanik Parkı: 400 dönümlük bir alanda, doğanın tüm sıcaklığını hissedeceğiniz bu park; 1998 yılında beri birinci derece bir sit alanı olarak hizmet vermektedir. İngiliz, Japon ve Fransız ve Gül gibi bahçesi bölümlere ayrılan botanik parkı; 27 çeşit gül, 150 tür ağaç, 76 çalı türüne sahiptir. Parkın içerisinde konaklama imkânı bulabileceğiniz otel tarzı tesisler ve restoran yer almaktadır. Ayrıca çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları, spor aletleri gibi parkta karşınıza çıkan birçok detay yer almaktadır. Giriş ücretsizdir.
  • Aras Şelalesi: Osmangazi’de yer alan bu tabii mühendislik eseri, 15 metre bir yüksekliğe sahiptir. Uludağ Milli Park’ına oldukça yakın olan Şelale, aynı zamanda bir dereye de sahiptir. Aras Şelalesi, Soğukpınar köyüne ortalama 5 kilometrelik bir mesafede yer alan şelalenin oldukça soğuk bir suyu var. Çevresi mesire alanlarıyla donatılan şelaleye giriş ücreti ise bulunmamaktadır.
  • Buzlu Göl: Osmangazi ilçesinde yer alan Buzlu Göl, ülkemiz genelindeki en önemli buzul göllerinden biridir.2390 metre derinliğe sahip göl, özellikle fotoğraf tutkunları tarafından sıkça ziyaret edilmektedir. Uludağ Karataş Tepeleri bölgesinde yer alan göl özellik bunaltıcı yaz aylarında serin havasıyla ön plana çıkmaktadır.

Osmangazi’nin Meşhur Yemekleri

Osmangazi’nin yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:

  • İskender Kebabı: Hem yöre genelinde hem de il genelinde sıklıkla tüketilen, hatta ülke çapında da ismini duyuran İskender Kebabı, gerek görüntüsüyle gerekse tadıyla sizi keyifli dakikalar yaşatacak bir lezzet.
  • Düğün Helvası: Süt ya da Bursa helvası olarak da isimlendirilen helva ismiyle müsemma genellikle düğün tarzı özel günlerde sofraları süslüyor.
  • Kemalpaşa Tatlısı: 1930’lu yıllarda Mustafakemalpaşa ilçesinde üretime başlayan ve zamanla lezzetiyle tüm yurda yayılan bul lezzet, şerbetli tatlıların gözdelerinden biri.

Osmangazi’ye Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Osmangazi’den yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:

  • Meşhur Bursa Ulu Cami’yi görmeden, İskender kebabından yemeden, Soğanlı Botanik Parkı ve Aras Şelalesi’ne uğramadan, Buzul Gölü’nde bir fotoğraf karesi yakalamadan, Bursa Arkeoloji Müzesini gezmeden dönmeyin!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı