araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Osmaniye Gezi Rehberi

İlk çağlardan bu yana çeşitli uygarlıkları ağırlamış Osmaniye, ülkemizin Akdeniz Bölgesi’nde yer alan cazibe merkezlerinden biridir. Binlerce yıllık yerleşimiyle köklü bir tarihi geçmişe sahip kentin tarihi, Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı’na kadar uzanmaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrelenen verimli ovalarıyla şehir, Anadolu’yu Asya ve Avrupa’ya bağlayan önemli bir noktada yer almaktadır. 1996 tarihinde Osmaniye il statüsüne kavuşmuştur.

Kastabala Kalesi

Osmaniye’de Gezilecek Tarihi Yerler

Osmaniye’deki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Toprakkale Kalesi: Toprakkale ilçe sınırlarında yer alan ve adını bulunduğu ilçeden alan Toprakkale Kalesi, Osmaniye, Anada ve İskenderun mevkisinin kesişim noktasında konumlanmıştır. Osmanlı Dönemi’nde Kınık Kalesi olarak isimlendirilen kalenin tarihi MÖ. 2000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Abbasi Halifesi Harun Reşit zamanında siyah taşlarla yeniden donatılan kalenin 12 burcu ve dış avlu surları yer almaktadır. Osmaniye’ye 10 kilometre uzaklıkta yer alan kaleye giriş ücretsizdir.
  • Kastabala Antik Kenti: Osmaniye ilçesine 12 kilometre uzaklıkta, Ceyhan Nehri’nin kuzeybatı kıvrımında yer alan bu antik kent, ilk kez adını 1875 yılında duyurmuştur. Karatepe Müzesi yolu üzerinde yer alan kalenin, 3 bin 500 yıllık bir tarihte sahip olduğu yapılan çalışmalar kapsamında açığa çıkmıştır. Antik kentin çevresinde 4. yüzyılda inşa edilmiş sur izleri yer almaktadır. Kentte; hamam, dükkânlar, tiyatro ve kilise kalıntılarına rastlanılmıştır. Giriş ücretsizdir.
  • Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi: Kadirli ilçesinde, Osmaniye’ye 30 kilometrelik bir uzaklıkta yer alan Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Hitit dönemi eseridir. Bölge hükümdarı Asativata tarafından MÖ.8’inci yüzyılda yapılan bu tarihi eser, esasen kuzeyden gelecek saldırılara karşı yapılmış bir sınır kalesidir. Kalenin temeli taştan olup üst cephesi kerpiçle örülmüştür. Finike ve Hitit hiyeroglif yazılarının bulunduğu antik bölge, Türkiye’nin en büyük ve ilk açık hava müzesidir. Giriş ücreti yayan olarak 6 TL, araçla 18 TL’dir.

Osmaniye’de Gezilecek Doğal Güzellikler

Osmaniye’deki doğa harikaları şu şekildedir:

  • Çiftmazı Tabiat Parkı: Osmaniye’ye 10 kilometrelik uzaklıkta, yaklaşık 700 metre yükseklikte konumlanan park, 2011 yılında tabiat parkı statüsüne kavuşmuştur. Osmaniye’nin nadide güzellikteki mesire alanlarının başında gelen tabiat parkı, özellikle Osmaniye sıcağından bunalanlar için serin havasıyla alternatiflerine göz açtırmayan tabii bir güzellik. Parka giriş ücreti yayan olarak 5,5 TL, araçla 16 TL’dir.
  • Kırmıtlı Kuş Cenneti: Kastabala Vadisi’nde yer alan ve nadide kuş türlerine ev sahipliği yapan bölge; Osmaniye merkeze 15 kilometrelik bir mesafede bulunmaktadır. 250 kuş türüne ev sahipliği yapan kuş cennetinde: Gece Balıkçılı, Yalıçapkını, küçük balaban, mahmuzlu kız kuşu, Arap bülbülü gibi nadir kuş türleri yaşamaktadır.
  • Sabun Suyu Şelalesi: Osmaniye’nin Düziçi Düldül Dağı eteklerinde yer alan şelale, yaklaşık 10 metrelik bir yükseklikten akmaktadır. Oldukça berrak suyuyla birçok canlı türüne de ev sahipliği yapan bu tabii oluşum, Düziçi Ovası’nın büyük bir kısmına kaynaktır. Yapılar incelemeler ışığında şelalenin isilik ve mayasıl gibi hastalıklara da iyi geldiği de tespit edilmiştir. Çevresi genellikle mesire alanı olarak kullanılan şelaleye giriş için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok.

Osmaniye’nin Meşhur Yemekleri

Osmaniye’nin yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:

  • Etli Kömbe: Osmaniye mutfağının temellerini şekillendiren bu enfes lezzet, namıdiğer Saç Kömbesi, üzerini kapatılan saçtan alıyor. Damak şöleni bu lezzeti denemeden Osmaniye’den ayrılmayın.
  • Tırşik: Oldukça yararlı bir ot cinsi olan Tırşik otuyla hazırlanan bu eşsiz lezzet, yöre halkının gözde tatlarından biridir.
  • Bayram Kömbesi: Özellikle Ramazan Bayramı dönemlerinde hazırlanan, kurabiyeyi andıran yapısıyla yöre halkının vazgeçilmezi olan Bayram Kömbesi’ne, Osmaniye’deki pastanelerde rastlayabilirsiniz.

Osmaniye’ye Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Osmaniye’den yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:

  • Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi gezmeden, meşhur yöresel lezzetlerini tatmadan, Kırmıtlı Kuş Cenneti’ndeki yüzlerce kuş türüne yakından şahit olmadan, Toprakkale Kalesi ve Kastabala Antik Kenti’ne uğramadan, Sabun Suyu Şelalesi’nde serinlemeden dönmeyin!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı