araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Rize Gezi Rehberi

Ülkemizin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan ve tarihi Pontus bölgesinin izlerini taşıyan Rize; dört bir yana dağılan yemyeşil ormanları, tarihi yerleşimleri ve masmavi deniziyle dünya üzerindeki nadide güzelliklerden biridir. Önceleri Bizans hâkimiyeti altında kalan bu bölgenin medeniyet ve tarihi çeşitliliği, şüphesiz günümüzdeki yapılarına da yansımıştır. Rize’nin asi denizinden kalelerine, yeşil doğa atmosferinden yaylalarına uzanan geniş bir yelpazede sizi keyifli ve heyecanlı bir tura çıkarıyoruz. Rize’nin eşsiz doğasını ve yeşilliğini keşfedetmeye var mısınız en iyi fiyatlara istediğiniz özellikteki araçları rize araç kiralama hizmetimiz ile ulaşabilirsiniz.

Rize’de Gezilecek Tarihi Yerler

Rize’deki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Rize Kalesi: Panoramik bir Rize görüntüsü eşliğinde, taze yapraklı Rize çayınızla bu şehir manzarasını izlemek istemez misiniz? İşte Rize Kalesi tüm şehri ayaklar altına alan muazzam bir tarihi yapı. İç kale ve Aşağı kale olmak üzere iki bölümden oluşan kalenin iç kalenin 527-565 yılları arasında; aşağı kalenin ise 13. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Şehrin tam tepe noktasında konumlanan kalenin yanında ise, soluklanıp çayınızı yudumlayabileceğiniz bir çay bahçesi bulunmaktadır. Kale’ye giriş için ise herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
  • Zil Kalesi: Rize’nin muhteşem güzellikteki bir diğer tarihi yapısı olan Zile Kalesi, Fırtına Deresinin batı yamacında bulunan bu eşsiz yapı bir höyüğün üzerinde yer almaktadır.14. yüzyılda dönemin hâkimiyetini elinde bulunduran Trabzon İmparatorluğu tarafından inşa edildiği ön görülmektedir. Ünlü kumandan Julius Sezar’ın “Veni, vidi, vici” (Geldim, gördüm, yendim) sözünü bu kalede söylediği rivayet edilir. İç, dış ve orta surlardan oluşan kalenin içerisinde ayrıca bir de saat kulesi bulunmaktadır. Kaleye giriş ücretsiz olup yaz dönemi 08.00-23.00 arası, kış dönemi 08.00-19.00 saatleri içerisinde her gün ziyaret edilebilir.
  • Kıbledağı-Dua Tepesi Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii: Dua tepesi olarak da adlandırılan, 19.yüzyılda ahşaptan yapılmış bu yapı adına, 1960 yılında çıkan yangının sonucunda tahrip olan bu ahşap yapı, Hafız Yusuf Yılmaz tarafından taştan restore edilmesiyle günümüzdeki adına kavuşmuştur. Kıbledağı’nın tepesinde konumlanmış bu cami çoğu zaman bulutların üzerinde yer almaktadır. Bölgeye yaya olarak ulaşımın sağlandığı camide ayrıca konaklama yerleri de bulunmaktadır.

Rize’de Gezilecek Doğal Güzellikler

Rize’deki doğa harikaları şu şekildedir:

  • Ayder Yaylası: Birçoğumuzun Rize deyince şüphesiz ki aklına ilk gelen yerlerden biri olan Ayder Yaylası, bu şehirle özdeşlemiş doğal güzelliklerin, en nadide doğa harikasıdır. Ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı bu yayla bölgeyi ziyaret eden turistlerin ilk ayak bastıkları yerlerden biridir. 1300 yılında Halalılar tarafından bir dinlenme yeri olarak kurulan bu yayla, 1987 yılında turizm merkezi olarak ilan edilmiştir. Yaylada bulunan kaplıcaları başta romatizma ve kireçlenme olmak üzere birçok hastalığı iyi gelmekte bu sebeple şifa arayanların da uğrak yerlerinden biri haline gelmektedir. Haziran ayı içerisinde Ayder Yayla Şenlikleri yapılmaktadır.
  • Kaçkar Dağları Milli Parkı: Doğu Karadeniz sahili boyunca dağların sıralanmasıyla uzanan bu doğal güzellik; Kavrun Dağları, Verçenik Dağları, Bulut Dağları ve Altıparmak Dağları olmak üzere toplam 4 ana zirveden oluşuyor. 1994 yılında milli park olan ilan edilen ve bir bölümü Erzurum ve Artvin illerine uzanan dağlar, içerisinde toplam 33 yayla bulundurmaktadır. Özellikle fotoğraf tutkunları için muhteşem sis manzarasıyla son yılların en çok tercih edilen doğa harikalarından biri.
  • Gito Yaylası: Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Çat vadisinde konumlanan yayla, konaklama için çok fazla seçenek ne yazık ki sunmuyor. Bunun yerine çadırınız ve termosunuzla ulaşım sağlayarak Rize dağlarının eşsiz manzarasının tadını çıkarabilir ve doğanın sükûnetiyle muazzam bir dinlenme keyfi yaşayabilirsiniz.

Rize’nin Meşhur Yemekleri

Rize’nin yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:

  • Muhlama: Listemizin en üst sıralarında olmayı hak eden bu yöresel lezzet, bölgeye özel bol tereyağı ve mısır unuyla lezzetiyle sizi bambaşka diyarlara taşıyacak.
  • Hamsili Pilav: Trabzon ve Rize’nin ortak lezzetlerinden biri olan Hamsili Pilav, farklı tatların mükemmel uyumunun ön plana çıkarıyor. Tereyağlı pilavla buluşan hamsilerin fırınlanmasıyla bu lezzet elde ediliyor.
  • Hamsiköy Sütlaç: Özel üretilen keçi sütüyle hazırlanan ve adını Maçka’nın en yüksek rakımlı köyünden alan Hamsiköy Sütlaçı, bölgedeki eşsiz lezzetlerden biridir.

Rize’ye Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Rize’de yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:

Doğa yürüyüşleri: Doğal ekosistem açısından geniş bir skalaya sahip olan Rize’nin engin dağlarını ve muhteşem yeşilliklerini tanımanın en güzel yolu doğa yürüyüşleridir. Balta girmemiş ormanları ve şifalı kaplıcalarıyla doğa gezileri mutlaka yapmanız gereken etkinliklerin ilk sırasındadır.

Rafting: Rafting tarzı uç sporlar herkese hitap etmese de Karadeniz’in hırçın dağlarında ve Rize’nin Fırtına Deresi’nde bu sporu mutlaka tecrübe edinmelisiniz. Fırtına Deresi rafting ücretleri 50 TL ile 100 TL arasında değişmek de olup zorluk derecesine göre parkurlar da bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı